Dagens overblik: Kommune hentede penge gennem menige medarbejdere og et kunstværk om Lars Løkkes død vækker furore

POLITISK OVERBLIK: Der er ballade i Næstved Kommune, København får kritik for “usmagelig” kunst, og Rasmus Jarlov har valgt særlig rådgiver. Fredagsoverblikket er klar.

Kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld fra Alternativet glæder sig over, at kommunens nye kunstværk skaber debat.
Kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld fra Alternativet glæder sig over, at kommunens nye kunstværk skaber debat.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så blev det fredag i en nyhedsstille uge, og vi runder af med at ridse dagens politiske historier op.

Efter længere tids magtkampe og stridigheder i Slagelse Kommune, er der nu også højspændt konflikt i en anden sjællandsk kommune.

En mindre privat virksomhed, Næstved Sprog- og Integrationscenter (NSI), har nemlig meldt Næstved Kommune til politiet. Kommunen har givet urigtige oplysninger til Skat og har på ulovlig vis trukket penge fra menige medarbejdere i NSI, lyder anklagen. Det skriver Altinget.

Det er den foreløbige kulmination på en længere konflikt mellem den sydsjællandske kommune og firmaet, som ellers gennem 30 år har samarbejdet om undervisning og integration af voksne udlændinge i Næstved. En konflikt, som tog fart, da kommunen i efteråret satte NSI fra opgaven, og hvor begge parter nu beskylder hinanden for snyd, svindel, pengeskyld og fordækte motiver.

”Det er vanvittigt grænseoverskridende, at kommunen nu griber til handlinger, som inddrager sagesløse medarbejdere,” siger direktør i NSI Carsten Lê Madsen.

Læs hele historien her:

Læs også

"Det er usmageligt det her"
I den lidt lettere genre har 20 stykker A4-papir hængt op på en tavle skabt politisk debat om kunst og brug af skatteborgernes penge.

Københavns Kommune har nemlig købt et kunstværk bestående af papirer med en slags mikro-nekrologer over kendte politikere. På hvert ark står der en enkelt sætning som for eksempel: "Lars Løkke er død", "Henrik Sass Larsen er død", eller "Birthe Rønn Hornbæk er død".

Ritzau skriver ifølge Berlingske, at værket er udført af kunstner og aktivist Jakob Jakobsen og har kostet kommunen 10.000 kroner. Det skal hænges op på en endnu ukendt kulturinstitution som for eksempel et plejehjem.

Men værket får hårde ord med på vejen, som det fremgår af tweets’ne herunder.

Kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld fra Alternativet påpeger, at købet blev besluttet af et enigt udvalg og glæder sig over, at det skaber debat.

Jarlov har valgt særlig rådgiver
For tre uger siden blev Rasmus Jarlov (K) udnævnt til erhvervsminister efter Brian Mikkelsen, og nu har han fundet sin særlige rådgiver. 

Det oplyser hans ministerium til Altinget.

Den nye kvinde på posten kommer fra en stilling som politisk rådgiver hos Dansk Energi, og hun betegner Jarlov som en politiker med sine meningers mod.

"Der er ingen tvivl om, at jeg får nok at se til," siger hun. Mød hende her.

Frank Jensen lobbyer for at få Tour de France til København
Berlingske gør os i dag klogere på den lobbyindsats, som den københavnske overborgmester Frank Jensen (S) har kastet sig ud i.

Han vil nemlig have Tour de France til at starte i København i 2021, og derfor tilbragte han tidligere på ugen nogle timer på de franske landeveje i Tour de France-bossens løbsdirektørbil.

I sommeren 2016 drog Frank Jensen sammen med daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) til Paris for officielt at aflevere det danske Tour-bud. Også Lars Løkke var for to år siden på Tour-besøg, og siden har løbsdirektøren Christian Prudhomme været i København og også haft besøg af Københavns økonomiudvalg.

Frank Jensen erkender, at man kan undre sig over, at det er nødvendigt med al rejseriet.

Men, siger han, “et vilkår i overhovedet at komme frem til egentlige realitetsforhandlinger om en kontrakt mellem ASO (Tour-arrangøren, red.) og det danske bud, er, at der er bygget tilstrækkelig tillid op”.

Så meget koster banderne
Vi får også lige med, at det nu er slået fast, hvor meget bandekriminaliteten koster de danske skatteborgere.

En opgørelse fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at omkostninger til registrerede bandemedlemmer og rockere i det danske retsvæsen i 2016 kostede mindst 315 millioner kroner. Det skriver JP.

Tallet understreger behovet for handling, mener retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

“Det er jo et enormt tal. 315 millioner kroner. Det kunne man have brugt på børn, skoler eller at lægge huller i vejene. Det understreger, at det er vigtigt, at vi fortsætter kampen mod banderne og kriminaliteten,” siger han.

Den største enkeltstående udgift går til indsættelser. De kostede i 2016 skatteyderne 186 millioner kroner. Her kan du se, hvordan udgifterne ellers fordeler sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Lê Madsen

Adm. direktør, Næstved Sprog- og Integrationscenter, fhv. chefkonsulent, COK
cand.mag. i historie og filosofi (Odense Uni. 1994)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00