Dagens overblik: Løkke tweeter til Trump, og Frank Jensen er rigtig sur

POLITISK OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrer Trump til mere våbenkontrol efter skoleskyderi, og Frank Jensen er vred over regeringens fem nye modeller for, hvor meget de rige kommuner skal give til de fattige. Du får dit overblik over morgenens nyheder her.

Løkke opfordrer Trump til at lytte til de unge: "Please, respond to the request of your youngsters who demands gun control," skriver han blandt andet i sit tweet til den amerikanske præsident.
Løkke opfordrer Trump til at lytte til de unge: "Please, respond to the request of your youngsters who demands gun control," skriver han blandt andet i sit tweet til den amerikanske præsident.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kristine Korsgaard

Velkommen til torsdagens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi lægger ud med historien om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blander sig i noget, der ikke er dansk politik: Nemlig den amerikanske våbendebat.

Løkke skriver i et tweet direkte til den amerikanske præsident Donald Trump, at han bør lytte til de unge amerikanere, der kræver mere våbenkontrol.

Debatten er som bekendt igen blusset op i USA efter endnu et skoleskyderi, som kostede 17 personer livet.

Hvis DF virkelig foreslår, at man skal slå danske statsborgere ihjel uden nogen beviser for, at de har begået konkrete forbrydelser, så er vi ude på et skråplan, som jeg næsten ikke har ord for at beskrive, hvor langt ude det er.

Rune Lund (EL) til JP

På et møde onsdag i Det Hvide Hus med elever, lærere og forældre fra skolen i Florida, hvor skyderiet fandt sted, kom Trump dog med nogle forslag, som gik i en lidt anden retning.

Han sagde, at han ønsker at fjerne våbenfri zoner ved landets skoler, og at han støtter en idé om, at lærere med særlig træning kan være bevæbnede.

Frank Jensen i oprør mod regeringens udligningsplaner
Regeringen går nu i gang med de indledende forhandlinger med Folketingets partier om, hvor mange penge de enkelte kommuner skal enten give eller tage i det såkaldte udligningssystem.

Og det tegner allerede nu til at blive en højrøstet affære.

Regeringen offentliggjorde onsdag aften fem modeller for en ny omfordeling af pengene mellem Danmarks kommuner. Og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) kan ikke lide, hvad han ser.

Ifølge Frank Jensen gælder det nemlig for alle scenarier, at det først og fremmest er hovedstadsområdet og nogle få kommuner rundt om i landet, der betaler for den nye måde at fordele pengene på.

"København er solidarisk med resten af landet. Og vi deler gerne velstand, når det går godt i København. Men det her er helt urimeligt og udtryk for en særlig trang til at straffe København og københavnerne," siger overborgmesteren i en pressemeddelelse.

I TV Avisen onsdag aften sagde de konservatives Rasmus Jarlov (K), at partiet vil kæmpe imod, at omfordelingen bliver endnu mere ”uretfærdig” end i dag. Han har tidligere kaldt omfordelingssystemet for ”en af de værste ordninger i Danmark”.

Blå og røde vælgere vil give Vestager en ny periode
Margrete Vestager (R) har haft stor succes med sin hårde linje som konkurrencekommissær i EU, og nu mener to ud af tre danskere, at hun skal have en periode til.

I en ny Norstat-måling foretaget for Altinget, siger 67 procent af de adspurgte, at hun bør fortsætte, når der skal vælges kommissærer i 2019.

Og det er på tværs af partiskel og blokke. Omkring tre ud af fire af Venstres og konservatives vælgere bakker hende op.

"Det er jeg meget stolt over. Jeg vil virkelig gerne have fem år mere som konkurrencekommissær, hvor jeg kan klø direkte på uden indkøring,” siger Vestager.

På Christiansborg er man mere tøvende.

”Det har altid været sådan, uanset hvem der har siddet i regering, at de kommissærer, man har udpeget, har været fra ens egen blok,” siger EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

Læs også

Regeringen stopper jagt på olie og gas på land
”En kæmpesejr for klimabevægelsen i Danmark”. Det kalder Enhedslisten regeringens beslutning om at droppe jagten på dansk olieeventyr på land.

Onsdag aften meddelte regeringen nemlig, at den lukker for boring efter olie og gas på land og i indre farvande. Dermed afviser man også en omdiskuteret ansøgning fra et hollandsk firma om boringer på Lolland. Det skriver Altinget og flere andre medier.

”Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer,” skriver energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) på Facebook onsdag aften.

Muligheden for en boring på Lolland-Falster har mødt kritik fra flere oppositionspolitikere og lokale kræfter.

Her har man frygtet, at udvindingen ville gå ud over miljøet. 

DF vil dræbe danske statsborgere i hellig krig
Danske statsborgere, der kæmper for Islamisk Stat i udlandet, skal udpeges og dræbes. Den opsigtsvækkende melding kommer fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen i Jyllands-Posten.

»Hvis en specialstyrke møder dem, er det meget fornuftigt, set ud fra et sikkerhedssynspunkt, at eliminere den fjende og sørge for, at de her mennesker ikke er i stand til at rejse tilbage og eventuelt lave et terrorangreb på dansk jord,« siger han.

Inspirationen kommer ifølge DF fra Frankrig.

Det nye forslag får denne reaktion fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund:

”Hvis DF virkelig foreslår, at man skal slå danske statsborgere ihjel uden nogen beviser for, at de har begået konkrete forbrydelser, så er vi ude på et skråplan, som jeg næsten ikke har ord for at beskrive, hvor langt ude det er.”

Margrete Auken stiller op igen
Vi skal også lige have med, at SF's Margrete Auken er klar til at stille op til endnu et Europaparlamentsvalg i 2019.

Efter fire årtier i politik er der nemlig "desværre" stadig store politiske udfordringer at tage fat på. Heriblandt klimatruslen og den voksende ulighed, og så den flygtningekrise, som klimaproblemerne og uligheden fører til.

"Der er desværre masser at lave endnu. Det havde været fedt, hvis jeg bare kunne slå benene op, men det kan jeg ikke," siger Margrete Auken til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Det sker i dag

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) skal begge i samråd.

Karsten Lauritzen skal redegøre for omfanget af SKATs kontrol med parcelhusreglen, og Thyra Frank skal svare på spørgsmål om afbureaukratisering i ældreplejen. 

Og så har justitsminister Søren Pape (K) en lov til tredjebehandling i folketingssalen. Loven skal give politiet udvidet bemyndigelse til at fastsætte regler om zoneforbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00