Dagens overblik: Nyt sammenbrud i OK18

POLITISK OVERBLIK: Risikoen for en storkonflikt er rykket tættere på, efter overenskomstforhandlingerne på det kommunale område er brudt sammen. Topforhandleren for de regionsansatte forventer, at forhandlingerne på det regionale område også bryder sammen tirsdag. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Jens Astrup
Emma Qvirin Holst

God morgen og velkommen til en tirsdag, der står i sammenbruddets tegn.

Blot en dag før deadlinen for varsling af en storkonflikt er overenskomstforhandlingerne for en halv million kommunalt ansatte brudt sammen.

Det skriver Avisen.dk.

Efter et kort forhandlingsmøde mandag aften meddelte arbejdsmarkedets parter, at de ikke kunne nå frem til enighed.

Det er især spørgsmålet om løn og lærernes arbejdstidsregler, der skiller parterne ved forhandlingsbordet.

"Vi er uenige om lønstigninger, lærernes arbejdstid, den betalte frokostpause og om retten til seniorfridage," siger FOA's formand Dennis Kristensen til Avisen.dk

Ifølge Avisen.dk havde Michael Ziegler ved forhandlingerne tilbudt lønstigninger til de kommunalansatte på knap 6,9 procent, hvilket cirka er svarende til den almindelige lønudvikling. Men lønmodtagernes repræsentanter krævede afslutningvis stigninger på 8,15 procent, hvilket Ziegler afviste.

I kølvandet på sammenbruddet vurderer Dennis Kristensen, at mulighederne for at nå et forlig er meget små. 

"Men nu har vi altså en statslig arbejdsgiver stående bagved med et finansministerium og en moderniseringsstyrelse, som simpelthen har et kvælerhalsbånd omkring Michael Zieglers hals. Det er for stramt til, at han som chefforhandler for KL kan give de nødvendige indrømmelser, som begge parter altid skal i en overenskomstforhandling," siger Dennis Kristensen ifølge Jyllands-Posten.

Regionale forhandlinger tæt på sammenbrud
Fredag brød overenskomstforhandlingerne for alle statsligt ansatte sammen, og her har fagbevægelsen på trods af flere invitationer fra innovationsminister Sophie Løhde afvist at vende tilbage til forhandlingsbordet.

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og de regionalt ansatte er stadig i gang, og parterne mødes igen tirsdag. Dog forventer de regionalt ansattes topforhandler Grete Christensen, at det også her ender med et sammenbrud.

"Med mindre de overrasker os vildt ude i Danske Regioner, så er det sædvanligvis rammen fra det kommunale område, der lægges til grund for det regionale resultatet," siger hun ifølge Avisen.dk og tilføjer:

"Så der er ikke store forventninger til i morgen (tirsdag, red.). Men vi giver det en chance, og så må vi høre, hvad de har at sige."

Grete Christensens forventning om et sammenbrud i forhandlingerne bakkes ifølge Jyllands-Posten op af arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve

"Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at forhandlingerne i regionerne også vil bryde sammen," siger han ifølge Jyllands-Posten og tilføjer:

"Nu har vi set sammenbrud på de statslige forhandlinger og på de kommunale forhandlinger. Derfor bryder det også sammen i regionerne, for de kan ikke gå alene."

Onsdag er deadline for varsling af strejke og lockout, der vil træde i kraft 1. april, når de nuværende overenskomster udløber, medmindre der falder en aftale på plads inden da.

Torsdag vil overenskomstforhandlingerne fortsætte under ledelse af Forligsinstitutionen.

Nyt fra regeringens ghettoudspil
Regeringen fortsætter opvarmningen til lanceringen af deres nye ghettoudspil, der bliver præsenteret torsdag. I dag er det TV 2, der kan løfte sløret for nogle af initiativerne i udspillet.

Det skal være nemmere for boligorganisationer at smide kriminelle og deres familier ud, hvis de begår kriminalitet tæt på deres bopæl.

"Hvis vi nogensinde skal have skabt tryghed i de udsatte boligområder, så alle, der bor der, kan være trygge, er vi nødt til at gøre noget ved kriminaliteten," siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til TV 2 og tilføjer:

"Vi er simpelthen nødt til at rydde op, og det er jo noget, som boligorganisationerne i hvert fald har efterlyst."

Det er allerede muligt for boligforeninger at smide kriminelle beboer ud i dag, men mange af dem klager over den lange sagsbehandling.

Derfor vil regeringen indføre et klart kriterium, der skal forkorte behandlingstiden. Det betyder, at alle dem, der begår utryghedsskabende kriminalitet inden for en kilometer af deres bopæl, kan smides ud. Dog med det forbehold, at den kriminelle handling har udløst en ubetinget frihedsstraf.

Derudover foreslår regeringen også, at boligselskaber i udsatte områder får mulighed for at afvise at udleje boliger til personer, der indenfor de seneste fem år er dømt for "utryghedsskabende kriminalitet".

DF vil udflytte dobbelt så meget
Dansk Folkeparti vil arbejde for at få udflyttet yderligere tusindvis af statslige arbejdspladser til provinsen.

Det skriver Berlingske.

Partiet vil arbejde for at få skabt en tredje og fjerde bølge af udflytninger. Gruppeformand Peter Skaarup (DF) forestiller sig, at det samlet set kan blive dobbelt så mange, som de 8000 arbejdspladser, der allerede er på vej væk fra hovedstaden til resten af landet.

"Det kunne det sagtens være. Alene på grund af den teknologiske udvikling, hvor det kan lade sig gøre at kommunikere bedre, og man kan klare mange ting ude i landet, uden at man behøver at have fysisk kontakt," siger Peter Skaarup til Berlingske.

Dagens interview
Lad os lige blive ved emnet udflytning. I et interview med Altinget afviser Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen, at det skulle være statsministeriets embedsværk, der står bag planerne om at udflytte Folketingets vagthunde: Rigsrevisionen og ombudsmandsinstitutionen.

Afvisningen kommer efter, den politiske kommentor Hans Engell i klumme i Ekstra Bladet skrev: "Bag facaden er det især Finansministeriets magtfulde departementschef, Martin Præstegaard, og Statsministeriets Christian Kettel Thomsen, som med støtte fra statsminister Lars Løkke svinger sværdet".

Læs hele interviewet med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) departementschef Christian Kettel Thomsen her.

Det sker i dag

  • Klokken 10:15: Skatteminister Karsten Lauritzen skal i åbent samråd om, hvordan indsatsen mod sort arbejde kan forbedres. Det sker i kølvandet af en analyse fra Dansk Byggeri, der viser, at der årligt mistes 11 milliarder kroner i tabte skatteindtægter.
  • Klokken 13: Spørgetime med statsministeren
  • 14:15: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om hævelse af danskernes middellevetid.
  • Klokken 15:15: Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om arbejdsforhold i ældreplejen.
  • Tirsdag er også dagen, hvor De Økonomiske Råds formandskab kommer med vismandsrapporten Økonomi og miljø, 2018. Rapporten forventes at handle om reduktion af drivhusgasser fra landbruget, reduktion af CO2 fra personbiler og klimapolitik frem mod 2030. Følg dækningen af rapporten på Altinget.
  • EU27-landenes europaministre mødes også tirsdag i Bruxelles for at tale om Brexit.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00