Løkkes departementschef: Udflytning af ombudsmand er ikke embedsværkets dagsorden

INTERVIEW: Statsministeriets departementschef afviser, at det skulle være embedsværket, som står bag et forslag om at udflytte Folketingets vagthunde.

Statsministeriets og Finansministeriets departementschefer er de reelle dirigenter bag et forslag om at flytte institutioner som Rigsrevisionen og Folketingets Ombudsmand uden for København.

Sådan lød det søndag i en klumme fra Hans Engell i Ekstra Bladet om det fælles brev, som regeringspartiernes tre gruppeformænd tidligere har sendt til Folketingets formand. Heri opfordrer gruppeformændene til at udflytte nogle af Folketingets egne institutioner.

“Bag facaden er det især Finansministeriets magtfulde departementschef, Martin Præstegaard, og Statsministeriets Christian Kettel Thomsen, som med støtte fra statsminister Lars Løkke svinger sværdet,” skriver Hans Engell blandt andet.

Det afviser Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, nu i et interview med Altinget.

“Jeg vil sige helt klart, at forslaget om at udflytte ombudsmandsinstitutionen og Rigsrevisionen ikke er en dagsorden, der er drevet af embedsmænd. Vi har ikke foreslået noget sådant,” siger Christian Kettel Thomsen.

Institutionskamp
Hans Engell fremfører, at udflytningsforslaget er et forsøg på “at knuse så mange af regeringens og ikke mindst Finansministeriets uafhængige kritikere som overhovedet muligt”.

Christian Kettel Thomsen bemærker, at han vil være meget ked af, hvis omverdenen og i særdeleshed de ansatte ved Ombudsmanden og Rigsrevisionen sidder tilbage med et indtryk af, at det har noget på sig.

“Vi kan godt have diskussioner med dem om, hvor kompetencegrænserne går, men det er noget helt andet. Det er forkert, hvis folk sidder tilbage med den tro, at vi ikke anerkender de institutioners opgave,” lyder det fra Christian Kettel Thomsen.

Kettel: Vi respekterer kontrolfunktionen
Han understreger, at det er Folketingets suveræne opgave at organisere arbejdet for deres institutioner.

“Det er spillereglerne for vores arbejde, og vi mener sådan set også, at de hører til og er en del af det demokratiske setup,” siger han.

Forslaget, der har gruppeformændene Søren Gade (V), Mette Abildgaard (K) og Leif Mikkelsen (LA) som afsendere, er blevet kritiseret for at ville underminere demokratiet, fordi det vil svække Folketingets mulighed for at sikre sig, at deres beslutninger efterleves loyalt af regeringen.

På et eller andet plan er det vel rigtigt nok, at det ville være belejligt for jer, hvis jeres kontrollanter i en periode blev svækket ved at skulle igennem sådan en udflytning?

“Det er ikke rigtigt, at det vil være en fordel for embedsmændene, hvis de her institutioner pludselig ikke skulle være der, eller deres arbejde skulle blive dårligere i en periode. Vi respekterer den rolle, som Folketingets institutioner har i forhold til det arbejde, vi går og laver,” siger han.

Christian Kettel Thomsen pointerer, at man af samme årsag også eksplicit nævnte Rigsrevisionen og Folketingets Ombudsmands kontrolfunktion, da man i 2015 udkom med et kodeks med syv centrale pligter for embedsmænd.

Forrige artikel Badebroer og hestesurfing: Ny pulje skal skabe mere liv langs kysterne Badebroer og hestesurfing: Ny pulje skal skabe mere liv langs kysterne Næste artikel Dagens overblik: Nyt sammenbrud i OK18 Dagens overblik: Nyt sammenbrud i OK18