Dagens overblik: Radikale vil have kvindekvoter i erhvervslivet

Danske butikker sælger sten bag Taliban-finansiering. I 40 kommuner kan en stemme på Venstre ende hos Nye Borgerlige. Radikale vil have kvindekvoter i erhvervslivet, og så vil flere partier justere den kommunale valglov. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag og velkommen til ugens første politiske overblik fra Altinget.

I dagens Berlingske kan man læse, at Radikale Venstre har skiftet holdning til spørgsmålet om kønskvoter i erhvervslivet. Partiet ønsker nu at få indført tvungne kvoter for antallet af kvinder i bestyrelserne hos børsnoterede virksomheder.

”Jeg skal også være ærlig at sige, at når vi i Radikale Venstre har ændret holdning, så er det i en erkendelse af, at tingene ikke rykker sig,” siger ligestillingsordfører Samira Nawa til Berlingske, hvor hun også peger på, at flere centrale aktører i erhvervslivet nu også er fortalere for at øge ligestillingen gennem lovbestemte kvoter.  

Danske butikker sælger sten bag Taliban-finansiering
39 danske webforhandlere sælger smykkestenen lapis lazuli, der i årevis har finansieret Taliban i Afghanistan, hvor den islamiske bevægelse sidder på minedriften. Det skriver Dagbladet Information.

Ifølge Stephen Carter, programchef i Afghanistan for Global Witness, understøtter man Taliban gennem import at ethvert mineral fra Afghanistan, hvor minedrift er bevægelsens andenstørste indtægtskilde.

”Det var i hovedsagen tilfældet før Kabuls fald, men er det i endnu større grad nu, hvor Taleban har fuld kontrol over mineindustrien,” siger han til Dagbladet Information.

I 40 kommuner kan en stemme på Venstre ende hos Nye Borgerlige
I både Svendborg, Middelfart, Lejre og 37 andre af landets kommuner indgår Venstre i valgforbund med Nye Borgerlige. Det betyder, at en stemme på Venstre kan ende med at blive støtte til en kandidat fra Nye Borgerlige. Og omvendt. Det skriver Altinget.

”Jeg ser det som et godt gammeldags skulderklap. Venstre er det næststørste parti i kommunen, og det er lidt som at sige ’I er sku gode nok, jer vil vi gerne samarbejde med’,” siger Jonas René Jensen, der er spidskandidat for Nye Borgerlige i Middelfart Kommune.

Partier vil justere den kommunale valglov
Til kommunalvalg er der muligheden for at dele stemmer i et valgforbund, og måden hvorpå stemmer omregnes til mandater er ofte fordelagtig for de største partier. Derfor vil SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Liberal Alliance nu have justeret den kommunale valglov, skriver Jyllands-Posten.

En sådan justering vil primært ramme Socialdemokratiet og Venstre, som ville miste et betydeligt antal sæder rundtom i landets kommunalbestyrelser. Begge partier er skeptiske over for forslaget.

”Vi siger ikke, at intet kan laves om, men umiddelbart synes jeg, at vores valgsystem fungerer ret godt. Vores valg og kommunalbestyrelser er generelt ekstremt velfungerende. Det er min overordnede holdning,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) til Jyllands-Posten.

Forskere kritiserer brugen af valgbusser til kommunalvalg

Flere kommuner har gjort brug af valgbusser, som kommer ud til vælgerne for at øge valgdeltagelsen.

Meningen er, at man ved at indsamle stemmerne lokalt kan målrette indsatsen mod områder, hvor der er særlige udfordringer med at få borgerne til at møde op ved stemmeboksen.

Men tiltaget møder kritik fra forskere, som påpeger, at det både kan skade demokratiet og skævvride valgresultatet, skriver DR.

”Vi skal opdrage folk til, at man møder op og stemmer på valgdagen, i stedet for at det bliver en tradition, at man skal ud at hente stemmerne rundt om i landet,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen til DR

Det sker i dag:

  • Klokken 17:00: Plenarsamling i Europa-Parlamentet.
  • EU's udenrigsministre mødes i Rådet for Udenrigsanliggender. 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00