Dagens overblik: Tørkehjælp til landbruget og valgforskere kobler Løkkes ry til vælgertab

OVERBLIK: Regeringen, S og DF er blevet enige om en række midlertidige lempelser til det tørkeramte danske landbrug. Og så vurderer flere valgforskere, at Lars Løkke Rasmussens renommé har kostet Venstre vælgere. Få hele nyhedsoverblikket her.

Regeringen, DF og Socialdemokratiet er blevet enige om midlertidigt at lempe visse krav til landbruget som en konsekvens af det tørre, danske sommervejr.
Regeringen, DF og Socialdemokratiet er blevet enige om midlertidigt at lempe visse krav til landbruget som en konsekvens af det tørre, danske sommervejr.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Der er bogstaveligt talt gået politik i den danske sommervarme. For det er netop på grund af varmen, at regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er blevet enige om at hjælpe det tørkeramte danske landbrug.

Tørkehjælpen, som partierne er blevet enige om, betyder blandt andet, at kravene til det økologiske landbrug midlertidigt lettes. Håndsrækningen til landbruget medfører, at kravet til andelen af grovfoder til økologiske dyr sænkes uden, at de økologiske landmænd mister deres økologiske status. Tørken har nemlig gjort det vanskeligt at skaffe foder nok til dyrene, og det er i det lys, at lempelsen skal ses, lyder det fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

“Vi står i en ekstrem situation, og vi skal være fleksible, hvor det giver mening. Vi kan ikke afbøde alle konsekvenserne, men vi kan sørge for, at man i en periode kan sænke grovfoderandelen til 50 pct., og at man kan bruge græs fra brakmarker til foder,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Alt efter udviklingen i vejret vil regeringen løbende vurdere eventuelle yderligere tiltag, lyder det. Hos Landbrug & Fødevarer advarer man om, at der kan blive brug for flere lempelser, hvis tørken fortsætter.

“Det er bare vigtigt, at alle forstår, at hvis det varme og tørre vejr fortsætter i yderligere nogle uger, så kan vi stå i en helt anden situation, der gør, at vi bliver nødt til at kigge på yderligere politiske tiltag,” siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild til Jyllands-Posten.

Valgforskere: Statsministerens renommé har kostet Venstre-vælgere
Statsminister Lars Løkke Rasmussens ry har kostet Venstre dyrt i form af tabt vælgere. Helt op til 180.000 vælgere, skriver Berlingske, der blandt andet har talt med valgforsker Johannes Andersen, som i en analyse tidligere har påpeget, at Venstre har tabt mellem 50.000 og 180.000 vælgere på grund af statsministerens lave troværdighed.

Det er især de trofaste Venstre-vælgere, som partiet har mistet på grund af blandt andet GGGI-sagen, forklarer valgforskeren til avisen.

“Det er vælgere, der ikke er til fals for en lille politisk aftale og så hopper på igen. For de blev grundlæggende antastet på deres holdning til, hvad ordentlighed er i politik, og om Venstre er et ordentligt parti – og den udløsende faktor var ikke mindst Lars Løkke og hans mange bilagssager,” forklarer Johannes Andersen.

Berlingske har fået foretaget en måling af Kantar Gallup, der viser, at 6,6 procent finder statsministeren meget troværdig, mens 24,3 procent finder ham overvejende utroværdig. En “problematisk” måling for Venstre, lyder det fra en anden valgforsker, Rune Stubager.

I Venstre abonnerer man dog ikke på, at der skulle være en sammenhæng mellem Lars Løkke Rasmussens ry og de tabte vælgere.

“Jeg vælger en anden konklusion end valgforskerne. De siger, at det er på grund af statsministeren, men jeg vælger at sige, at det er en kendt sag, at et regeringsbærende parti ofte præsterer lavere end valgresultatet,” siger Venstres gruppeformand Karen Ellemann.

S og DF ønsker ensrettet plastiksortering
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker ensartede regler på tværs af landets kommuner for, hvordan plastikaffald skal sorteres. Det skriver DR.

Pt. er det op til den enkelte kommune selv at afgøre, hvordan plastikken skal sorteres, så længe kommunerne lever op til nogle på forhånd definerede krav fastsat af EU. Og det er den metodefrihed, som de to partier kræver ændret. Partierne ville derfor stille krav om større ensartethed i den kommunale plastiksortering, når regeringen efter sommerferien præsenterer sin handlingsplan for mere genanvendelse af plastik.

“Der er mange steder i industrien, hvor de skriger på genbrugsplast, og kapaciteten er til at genanvende det, og det synes jeg, vi skal udnytte, så vi får samlet ind på den rigtige måde,” siger Pia Adelssten (DF), der er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg til DR.

Kort nyt:
Vi snupper også lige endnu en omgang kort nyt. Vi starter på venstrefløjen, tager turen videre til Københavns Kommune og slutter i Aarhus.

På venstrefløjen har Alternativets formand Uffe Elbæk sat gang i en rask sommerdiskussion. Han klandrer de andre venstrefløjspartier for et lavt ambitionsniveau og manglende visioner. Den kritik er hverken Karsten Hønge (SF) eller Enhedslisten Pelle Dragsted enig i. Det kan du læse mere om hos Information.

I Københavns Kommune er kunsten igen på dagsordenen. Denne gang handler det dog ikke om de 20 hvide A4-ark, som var i vælten i sidste ugen. I stedet kan B.T fortælle historien om, at avisen via en aktindsigt er kommet frem til, at Københavns Kommune ikke kan redegøre for 500 kunstværkers placering i kommunen. Værkerne har en samlet værdi af 1,8 millioner. Historien har fået Liberal Alliancess Alex Vanopslagh til at betegne håndteringen af kunstværkernes placering som “amatøragtig”.

Og i Aarhus etableres der nu et Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme på Aarhus Universitetshospital. Sundhedsministeriet har bevilget 18 millioner til centeret, der skal forbedre behandlingen af patienter med psoriasis og leddegigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00