Dagens overblik: "Vi klappede og klappede, som var det Sovjetunionen"

POLITISK OVERBLIK: Venstres folketingsgruppe var overrasket over valget af Britt Bager som politisk ordfører, og Alternativet vil afskaffe den private ejendomsret. Få overblik over dagens politiske nyheder her. 

Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der var overraskelse at spore i folketingsgruppen, da Britt Bager blev præsenteret som Venstres nye politiske ordfører.

Det skriver Berlingske.

Selvom hun havde været blandt seks indstillede, havde de fleste spået, at posten ville gå til Torsten Schack eller Jan E. Jørgensen.

"Vi klappede og klappede, som var det Sovjetunionen," siger en af Venstres medlemmer om gruppemødet, hvor Britt Bager blev udpeget.

Venstres gruppebestyrelse havde onsdag indstillet seks navne, hvorefter det var op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at udpege sin favorit. Han drøftede dem med finansminister Kristian Jensen (V), den afgående gruppeformand Søren Gade (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og partisekretær Claus Richter efter en middag på Marienborg.

De andre fem bud foruden Britt Bager var førnævnte Torsten Schack og Jan E. Jørgensen samt Marcus Knuth, Louise Schack Elholm og Jacob Jensen.

Klokken tre natten til torsdag blev Venstretoppen enige, og så ringede telefonen hjemme hos Britt Bager.

Læs også

Alternativet vil fjerne den private ejendomsret
I weekenden løber Alternativets landsmøde af stablen i Odense, og i den forbindelse er partiet i medierne med en række politiske forslag.

Blandt andet foreslår partiets politiske leder Uffe Elbæk i P1-programmet Slotsholmen at fjerne den private ejendomsret. I fremtiden bør al jord være fælleseje, som man kan leje sig til.

"På sigt synes jeg, man skal leje den jord, som man bor på af for eksempel andelsfællesskaber. Selvfølgelig skal man kunne eje sin egen bolig, men den jord, boligen er bygget på, burde være fælleseje. Det er et meget principielt take på det. Det, som vi alle sammen har fået givet som fællesskab – altså jorden, vandet, luften, kan man eje det?" siger Uffe Elbæk til P1.

Forslaget er en del af et nyt politisk katalog, som partiet har lanceret i forbindelse med sit landsmøde.

Regeringen dropper central del af ghettoudspil
Der kommer alligevel ikke nogen særlig pulje til at belønne kommuner med kontanter, hver gang det lykkes at få indvandrere og efterkommere i enten arbejde eller uddannelse.

Det skriver Altinget.

Puljen på op mod en milliard kroner var ellers en central del af regeringens strategi mod parallelsamfund, som blev præsenteret i starten af marts.

Men fordi regeringen for nyligt måtte kaste ringen i håndklædet i forhandlingerne om en justering af den kommunale udligningsordning, vælger man nu også at droppe den nye integrationsbonus.

"Det giver ikke mening at indføre et resultattilskud øremærket til indsatsen i forhold til udlændinge i den situation, som vi står i," skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en mail til Altinget.

Læs hele historien her.

Formand for lærerkommission er udpeget
KL og Lærernes Centralorganisation har udpeget den mand, der skal granske lærernes arbejdsvilkår. Valget er faldet på tidligere formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.

Det bekræfter KL og lærerne fredag morgen.

Læs også: Per B. Christensen skal lede lærerkommission

Undersøgelseskommissionen er en del af OK18-aftalen mellem lærerne og KL, og dens formål er at levere anbefalinger til arbejdstidsregler for lærerne. Med afsæt i dem skal KL og lærerne forhandle en ny arbejdstidsaftale på plads inden 2021, hvor de næste overenskomstforhandlinger går i gang.

Den nye kommissionsformand ser frem til at løfte sin nye opgave.

"Jeg har et stort ønske om at udvikle folkeskolen og at udvikle lærernes og ledernes arbejdsvilkår, arbejdsglæde, stolthed og faglighed. Jeg ved godt, at jeg begiver mig ind på en arena, hvor der har været mange højlydte meningsudvekslinger mellem lærernes organisationer og KL. Men efter at have holdt møde med Anders Bondo Christensen og Jacob Bundsgaard er jeg overbevist om, at begge parter har forpligtet sig til at samarbejde om en ny start for folkeskolen, og det giver mange perspektiver for det arbejde, jeg nu skal i gang med," siger Per B. Christensen i en pressemeddelelse.

Læs mere om udnævnelsen her.

Regeringen vil rydde op i beskæftigelsesindsatsen
Der skal være mindre uddannelse og flere private løntilskudsjob. Sådan siger regeringen forud for forhandlinger om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Danmark er et af de vestlige lande, der bruger flest penge på at hjælpe ledige i arbejde. Derfor har politikerne et ansvar for at gennemgå effekterne af beskæftigelsesindsatsen og luge ud i de tiltag, der ikke virker, mener finansminister Kristian Jensen.

"Det er spild af lediges tid og offentlige penge, hvis vi sender ledige i tilbud, som ikke rykker dem tættere på arbejde. Vi skal gøre det, som virker, og ikke sende folk rundt i et cirkus af nytteløse tiltag," siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.

Han foreslår konkret, at der bliver lavet en kritisk gennemgang af de forskellige uddannelsesordninger, og der bliver skabt flere løntilskudsjob i private virksomheder.

Det sker i dag

  • 08:30 KL og Lærernes Centralorganisation præsenterer Per B. Christensen som kommissionsformand ved et pressemøde
  • 10:50 Doorstep med EU's kommissær for terrorbekæmpelse, Julian King, der er på besøg i København.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00