Dagens overblik: Wammen lurer i kulissen i landbrugsforhandlinger, og regeringen balancerer mellem pisk og gulerod til ledige

Forhandlingerne om landbruget kan ende hos finansministeren. Reformudspillet viser regeringens svære balanceakt, og Ellemann er åben for højere dagpengesats. Få overblik over dagens politiske historier.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Reformudspillet, som regeringen præsenterede tirsdag, fylder det meste af nyhedsfladen denne morgen, og det samme gør sig gældende i dette nyhedsoverblik. Men inden vi går ned ad reformsporet, skal vi lige først runde en status på landbrugsforhandlingerne.

Forhandlinger kan ende i Finansministeriet

Trods våbenhvile i forhandlingerne spøger finansminister Nicolai Wammen (S) i kulissen. Det skriver Altinget Fødevarers redaktør, Andreas Arp, i denne analyse

”Enhedslisten og Venstre har åbent proklameret, at fødevareminister Rasmus Prehn (S) bør fjernes fra forhandlingslokalets bordende, og det er også forventningen bredt blandt Folketingets partier, at Wammen kan ende med at overtage tøjlerne inden længe,” skriver han.

Sideløbende med gårsdagens pressemøde i Statsministeriet havde fødevareminister Rasmus Prehn (S) både støttepartier og de borgerlige partier på besøg til forhandlinger. Dermed blev et tidligere opgør med de blå partier om den økonomiske ramme også sparket til hjørne.

Men økonomien kan ikke forblive i baggrunden, og balladen om det illustrerer Prehns begrænsede manøvrerum i forhandlingerne. Hvis Rasmus Prehn ikke får ændret sit mandat fra regeringstoppen til forhandlingerne, er de nødt til at rykke over til Finansministeriet, hvor de tidligere grønne aftaler om elbiler og affald også endte sidste år, skriver fødevareredaktøren. Læs hele analysen på Altinget Fødevarer.

Linedans mellem gulerod og pisk

Med den status på landbrugsforhandlingerne rykker vi videre til reformudspillet. Et udspil, hvor regeringen i høj grad forsøger sig med linedans. En linedans mellem pisk til udvalgte ledige og gulerod til andre ledige.

Det skriver Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Rikke Brøndum, i sin analyse af tirsdagens udspil.

”Tirsdagens reformudspil viser derfor, hvor vanskeligt det er for regeringen at skulle finde en balance mellem på den ene side at fremstå som økonomisk ansvarlig med fokus på blandt andet arbejdsudbuddet, og på den anden side være garant for lønmodtagerne tryghed og for, at uligheden ikke stiger,” skriver hun.

I sin balanceakt har regeringen lagt op til, at det især er nyuddannede og indvandrere udenfor arbejdsmarkedet, som skal bidrage til, at der kommer flere hænder. Men spørgsmålet er nu, om det er nok til at tilfredsstille både arbejdsgiverne og Radikale og de borgerlige partier, som alle har efterspurgt andre og flere strukturelle tiltag for at øge arbejdsudbuddet, skriver arbejdsmarkedsredaktøren. Læs hele analysen på Altinget Arbejdsmarked.

Ellemann er åben for højere dagpenge

Venstre har sympati for idéen om at give flere dagpenge i de første tre måneder til ikke-nyuddannede. Det skriver Børsen

“Umiddelbart er det ikke groet i vores have, at man skal sætte dagpengene op. Men grundlæggende har jeg en sympati for at se på et system for, at der er forskel på om du har været i kortere eller længere tid på arbejdsmarkedet,” siger V-formand Jakob Ellemann-Jensen til Børsen.

Regeringen har lagt op til, at personer, som har været tilknyttet arbejdsmarkedet og medlem af en A-kasse i fire år eller mere, kan få op til 5.000 kroner ekstra hver måned i løbet af de første tre måneder som ledig.

Forslaget får ikke samme opbakning fra Konservative og Liberal Alliance, der afviser det helt. Dansk Folkeparti er ligesom Venstre også åben for forslaget.

Kommuner betvivler effekt af nyttejob

Det bringer ikke borgerne tættere på arbejdsmarkedet, at de bliver placeret i nyttejob. Sådan siger formanden for Kommunernes Landsforening og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, til DR Nyheder

Han reagerer på regeringens forslag om, at 20.000 personer på kontanthjælp skal sendes i job som modydelse for kontanthjælpen. Selvom han er enig i, at der er behov for en øget indsats for dem udenfor arbejdsmarkedet, er han ikke sikker på, at forslaget er den rette vej at gå:

”Vi er ret usikre på, om nyttejob er det rette redskab. De erfaringer, vi har, er, at det ikke bringer borgerne tættere på et job. Det er nogle andre indsatser, der skal til. Det virker bedst, når man kommer ud på en rigtig arbejdsplads,” siger Jacob Bundsgaard til DR Nyheder.

Bundsgaard tilføjer, at det også vil blive svært for kommunerne at finde 20.000 nyttejob.

Det sker i dag

Klokken 12.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) holder pressemøde i Beskæftigelsesministeriet om Regeringens udspil ”Danmark Kan Mere I”.

Klokken 12.15: Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd om, hvorvidt coronakrisen rammer nyuddannede akademikere hårdt i forhold til ledighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Arp

Redaktør og journalist, Altinget Fødevarer
journalist (DMJX 2021)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)









0:000:00