Her er de tre pejlemærker, som kan definere Danmarks nye Afrika-strategi
Den internationale magtbalance, ungdommens muligheder og håbet om et økonomisk potentiale var omdrejningspunkter, da arbejdet med en ny dansk afrikastrategi mandag blev skudt igang af tre topministre.
Mikala Satiya Rørbech
RedaktørMette Frederiksen (S) fortalte, at hun meldte sig ind i ANC som 12-årig, mens Lars Løkke Rasmussen (M) lagde an til at synge de første strofer af Afrika-sangen fra 1980'erne. Viljen til at komme Afrika i møde var ikke til at tage fejl af, da tre af regeringens topministre mandag skød arbejdet med den nye Afrika-strategi i gang fra scenen i Den Sorte Diamant.
Men til forskel fra i gamle dage, hvor mange danskere - og altså Løkke og Frederiksen inklusive, mest forbandt Afrika med undertrykkelse og sultkatastrofer, og gav støtte til afrikanske frihedskæmpere eller globale indsamlingsshows, skal dialogen fremover bygge på respekt, forståelse og ligeværd.
Det fik statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) på hver deres måde sat en tyk streg under.
Kontinentet er forandret
Bagtæppet for at gentænke de danske relationer til Afrika blev malet op med en byge af økonomiske nøgletal og fremtidsscenarier.
Om at seks ud af de ti største vækstøkonomier fremover vil være at finde i Afrika. Om Afrikas voksende middelklasse, som i 2060 vil runde 1,6 milliarder købestærke forbrugere. Om landenes efterspørgsel på bæredygtig energi. Og om den enorme afrikanske frihandelszone, som i modsætning til Europas svindende andel af den globale handel ventes at vokse støt.
Hertil kommer de eksplosive statistikker over antallet af unge afrikanere, som mangler uddannelse og jobmuligheder, for hvem det kan være fristende at vende blikket mod Europa.
”Uanset, om vi kigger på den ene eller den anden side af mønten, den med udfordringerne eller potentialerne, så er svaret mere engagement fra dansk side,” sagde Mette Frederiksen.
Der er især tre områder, hvor samspillet mellem Danmark og de afrikanske lande står til at forandre sig.
1) Afrikas internationale betydning forandres
Mette Frederiksen ser et decideret skæbnefælleskab mellem Europa og Afrika i en ny geopolitisk virkelighed. Afrika bør spille en langt større rolle på den internationale scene, mener statsministeren, som dels efterlyser, at afrikanske lande bliver permanent repræsenteret i FN's sikkerhedsråd, og samtidig taler for et stærkere fælles europæisk engagement i forhold til Afrika.
Det flugter med regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som fremhæver, at Europas vægt i verden mindskes, mens andre lande og regioner vokser både økonomisk, befolkningsmæssigt og teknologisk.
Den gensidige afhængighed – også sikkerhedspolitisk - gik for alvor op for Lars Løkke Rasmussen, da mange afrikanske lande i FN ikke stemte for at fordømme Ruslands angreb på Ukraine.
”Vi skal ikke kun tale med afrikanerne, når vi har brug for dem. Vi skal udvikle relationen til et venskab,” sagde han.
Her kan danske relationer, der er bygget op gennem årtiers udviklingsbistand måske gøre en forskel. Selv når man er oppe imod store spillere som Kina og Rusland.
”Men verden bevæger sig, og hvis den skal bevæge sig i vores retning, så kræver det handling og et åbent sind,” sagde Lars Løkke Rasmussen.
Regeringen vil udarbejde en plan for dansk engagement i Afrika, der skal styre Danmarks indsats, og analysere hvordan der kan sikres stærkere samtænkning og styrkelse af danske tiltag gennem EU.
Læs mere på www.um.dk
"Det kræver en ny tilgang, hvor vi ikke kun tænker nødhjælp, men i langt højere grad samarbejder på ligeværdige vilkår, for eksempel når det kommer til erhvervsliv, sikkerhed, uddannelse og forskning."
2) Ungdomsudfordringen
Så er der spørgsmålet om, hvordan man forholder sig til de afrikanske landes unge befolkninger.
”Der er ingen tvivl om, at man vil se mange flere afrikanske unge i Europa i de næste årtier. Spørgsmålet er, hvilken kapacitet vi vil velkomme dem i. Skal det være som klimaflygtninge eller studerende?,” lød det fra udenrigsministeren.
”Afrika er ungdommens kontinent, og vi risikerer et helt kontinent, hvis ikke vi i Europa og Danmark begynder at engagere os på en helt anden måde, der bygger på ligeværd, forståelse, respekt.”
Hvilken som helst strategi i et hvilket som helst land er dømt til at mislykkes, hvis ikke du fokuserer på uddannelse
Dan Jørgensen
En konkret løsning, der blev vendt, er at give flere afrikanske studerende adgang til europæiske universiteter. Det europæiske udvekslingsprogram Erasmus har et mål om at tage imod 10.000 studerende fra afrikanske lande. Men virkeligheden er, at langt de fleste i stedet valfarter til Kina for at få deres diplomer, fortalte udenrigsministeren. Det skal der laves om på, mener regeringen.
Dan Jørgensen tilføjede dog for sin del, at ”hvilken som helst strategi i et hvilket som helst land er dømt til at mislykkes, hvis ikke du fokuserer på uddannelse.”
”Det er soleklart, at uddannelse må være ’front and centre’ i alt hvad vi laver,” tilføjede han.
3) Private investeringer i front
Som en usynlig, men afgørende overligger lyste budskabet om, at dansk engagement i Afrika fremover skal bestå mere af handel end af hjælpende hænder.
Det kæmpe potentiale, som Afrika har, har hele verden og ikke mindst afrikanerne selv brug for
Mette Frederiksen
”Det kæmpe potentiale, som Afrika har, har hele verden og ikke mindst afrikanerne selv brug for. Og vi har de virksomheder i Danmark, som kan være med til at realisere det,” sagde Mette Frederiksen.
Også Lars Løkke Rasmussen satte ord på at dansk bistand er på vej fra 'Aid to Trade' - hvilket tilstedeværelsen af Dansk Industri også indikerede.
Direktør Lars Sandahl talte for flere investeringer gennem EIFO og mere aktivt virksomhedsarbejde i regi af IFU.
Signalerne om den nye og mere privatsektororienterede tilgang fra dansk side blev positivt modtaget af Kenyas udenrigsminister Musalia Mudavadi, som var inviteret til at deltage. Hans holdning til, hvad der karakteriserer det gode samarbejde, sammenfattede han ved at bruge en kinesisk talemåde:
”Den kloge vinder før kampen sætter ind. Den ignorante kæmper for at vinde.”
Regeringen vil over de kommende måneder udforske, hvordan Danmarks og EU’s engagement med afrikanske partnere kan styrkes. Afrikaplanen forventes lanceret i sommeren 2024.
Arrangementet blev live streamet og kan ses her.