Danskerne vil beholde EU-forbeholdene

MÅLING: Statsministeren har gjort klart, at han gerne vil have sløjfet de danske EU-forbehold. Men det er der ikke stor appetit på hos danskerne, viser nye tal.

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blæste tidligere på måneden til debat om de danske EU-forbehold, fordi han mener, at de er skadelige for Danmark.

Nu kommer danskernes svar til ham. Og de er ikke interesserede i at skille sig af med dem.

I en ny måling fra Norstat udført for Altinget og Jyllands-Posten er opbakningen til at sløjfe forbeholdene på retsområdet, forsvaret og den fælles mønt til at overse.

Kun 26 procent af danskerne vil være fuldt med i eurosamarbejdet, mens 60 procent siger nej tak. 24 procent vil gerne deltage i forsvarssamarbejdet mod 57 procent, der ikke vil. Og 32 procent vil gerne have Danmark fuldt med i rets- og politisamarbejdet mod 54 procent, der siger det modsatte. Resten er i tvivl.

(artiklen fortsætter under figuren)

Det glæder Enhedslistens spidskandidat til europaparlamentsvalget, Nikolaj Villumsen.

”Det er da imponerende, når vi har en situation, hvor statsministeren slår på tromme for, at det er helt afgørende for Danmark at afskaffe forbeholdene,” siger han.

”Det viser helt tydeligt, at danskerne går op i, at beslutningerne ikke skal flyttes til Bruxelles, men bevares, så de kan ændres fra folketingsvalg til folketingsvalg. Og det er der desværre meget lidt respekt for blandt de EU-begejstrede partier.”

(artiklen fortsætter under figuren)

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, mener til gengæld, at det bunder i, at det kan være svært at forholde sig til en ny situation efter 25 år med forbeholdene.

”Mange holder sig til det trygge og det, de kender. De har efterhånden vænnet sig til de her forbehold. Og det vidner jo om, hvor vigtig debatten er. Vi respekterer det afstemningsresultat, der var dengang, og dem, der er kommet siden. Men det skal jo ikke forhindre os i at fortælle, at de sætter Danmark uden for indflydelse,” siger EU-ordføreren.

Derfor støtter han statsministerens udmeldinger om, at man skal huske at fortælle om de gode ting, der sker i EU, i stedet for kun at tale om de dårlige, sådan som det er sket også inden for Venstre selv.

Det er dog ikke altid lige let at tyde befolkningens ønsker, når det kommer til EU. Tidligere målinger har for eksempel vist, at vælgerne svarer ja, når man spørger, om Danmark skal følge de øvrige EU-lande i et øget samarbejde på forsvars- og sikkerhedsområdet.

Det paradoks forklarer professor i statskundskab ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nissen i den fulde version af denne artikel på Altinget: EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00