David Trads: Alternativets succes beror på dygtige politikere og klar politik

KOMMENTAR: Tager man pressens seneste ’afsløringer’ om dansk politiks 'umulige humlebi', Alternativet, er der reelt ikke noget forargeligt om dem, skriver David Trads

Enhver, der husker Christian Jungersens roman ’Undtagelsen’, vil erindre, at der selv blandt de gode foregår grimme ting – for magtkampene og voksenmobberiet på det fiktive ’Dansk Center for Information om Folkedrab’ eskalerer:

Mens de fire kvindelige hovedpersoner skriver nyhedsbrevet ’Nyt om folkedrab’, står det stadig klarere for læseren, at de psykologiske mekanismer hos krigsforbrydere og ofre, som de beskriver, går igen på deres eget job. Oh, the irony – de gode er også de onde.

Jeg tænkte på ’Undtagelsen’, mens jeg i de sidste par uger har konstateret, hvordan dem, der ikke kan udholde Alternativet, svælgede i noget, der umiddelbart ligner hykleri fra Uffe Elbæk & Co: ’Dårlig stemning i rundkredsen’. ’Uffe Elbæk fik penge fra skattely’. ’Uffe sparer på klimaet.’

Alternativet, denne umulige humlebi af en politisk bevægelse, som overrumplede dansk politik, da det på ingen tid og med nærmest ingen penge strøg ind i Folketinget med opbakning fra godt hver tyvende dansker, har altid været en rød-grøn klud i ansigtet på den etablerede elite. Det program, de kom med, lignede ikke andres:

Fokus på tre ’bundlinjer’ – den sociale, den grønne, den økonomiske. Nøgleordene – uanset hvad alle de andre talte om – var biodiversitet, livstilfredsstillelse og meningsfyldt arbejde. Elbæk havde en sweatshirt med påskriften ’Empati’ på i en afsluttende valgdebat på tv. Hvad bilder han sig ind!

Lige så glade, som partiets vælgere var, lige så ophidsede var de fleste andre – for det gik hurtigt op for resten af Folketinget, at Alternativet faktisk mener, hvad de siger. Ingen kan forestille sig, at partiet pludselig ville gå på kompromis med dets værdier.

Den slags – også kaldet at have et klart politisk kompas – er en torn i øjet på denne verdens karrierepolitikere, som gerne klipper en hæl og hugger en tå for at ’sidde med ved bordet’, som man siger. Det bedste – eller rettere værste – eksempel var SF i regering, som solgte ud af det meste.

Derfor var hævnen sød, da medierne – endelig, sukkede kritikerne – gav Alternativet kritik. Ekstra Bladet førte an med ’afsløringer’ af, at partiet havde modtaget penge fra skattely; at de droppede løftet om at kompensere på dets CO2-forbrug; at de benhårdt topstyrede partiet.

Problemet ved disse ’afsløringer’ er imidlertid, at der ikke rigtigt er noget forargeligt ved dem, når man sætter sig ind i dem. Tag dem en for en:

For det første – skattely:

Det er korrekt, at Alternativet i 2015 modtog en stor donation fra en dansk rigmand, bosat i London, som overførte pengene fra konti i Luxembourg og Gibraltar. Helt ærligt, så burde partiet have sagt nej tak til at modtage pengene fra skattely. Det giver sig selv.

Men: Da pengene røg ind, var Alternativet en kaotisk ny bevægelse, drevet af frivillige. Shit happens. I dag ville de næppe have taget imod penge på den måde. I dag er pengene brugt og beskattet i Danmark. Ville det give mening at betale dem tilbage til skattely? Nej!

For det andet – klimaaflad:

Det er forkert, at Alternativet hykler i forhold til dets løfte om at kompensere for dets brug af CO2. Partiet har først på dets landsmøde i år besluttet, at det CO2-forbrug, som de har ud over arbejdet i Folketinget, fremadrettet skal kompenseres med godt 90.000 kroner årligt.

Partiet har derved ikke – som det ellers fremgår af flere medier – ’sparet’ på dets klimaaflad. Alternativet har derudover opfordret Folketinget til generel klimakompensation, og har officielt sagt, at de vil ”overveje at påtage sig en del Folketingets klimansvar, såfremt det økonomiske råderum stadig er der.” Altså ikke noget løfte, men en hensigt.

For det tredje – magtkampe:

Det er som om, noget af det, som Alternativet har været helt åbne om, ofte overrasker mange alligevel. Det er for eksempel ingen nyhed, at Elbæk agter at trække sig engang efter næste valg – eller at partiet ville køre nye navne i stilling som politisk ordfører og gruppeformand.

Når eksempelvis en byrådskandidat i København trækker sig, fordi hun føler, at partiet er topstyret, er det udtryk for et problem, som mange partier, især nye, oplever – nemlig at nye medlemmer ofte har en mere aktivistisk og anarkistisk tilgang til arbejdet, end det er muligt i virkelighedens verden.

Den succes, som Alternativet har haft og fortsat har – meningsmålingerne er i reglen over valgresultatet – beror på dygtige politikere og en klar politik. Man kan sagtens være uenig i deres retning og deres metoder, men man kan også anerkende, at de står fast på principperne:

Det finanslovsudspil, som partiet netop har fremlagt, er fuldkommen i harmoni med den politik, de har stået for, siden det pressemøde for præcist fire år siden, hvor Elbæk lancerede sit parti. Særligt fokus på det grønne, det sociale og det økonomiske. I den rækkefølge.

Det kommunalvalg, der kommer i næste uge, kan blive endnu et gennembrud for partiet. Med pæn sandsynlighed får Alternativet både en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus. Intet andet nyt parti er i givet fald nået så langt, så hurtigt.

Lykkes det, kan vi begynde at bedømme dem på faktiske resultater. Indtil videre er det selvsagt mest drømme og visioner. Får de magt, bliver det alvor – og så finder vi ud af, om partiet er i stand til at forvalte ansvaret. Her er juryen i sagens natur fortsat ude.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Majbritt M. Nielsen: Folkesundhed er ikke et statsansvar Majbritt M. Nielsen: Folkesundhed er ikke et statsansvar Næste artikel Fl. Chr. Nielsen: Et kort ophør i det evindelige muslim-bombardement Fl. Chr. Nielsen: Et kort ophør i det evindelige muslim-bombardement
 • Anmeld

  Ole Gerstrøm · Økonom, Tidl. MF

  Intet vil de lære

  Alternativet og David Trads hører til i den besynderlige gruppering, der intet har lært af migranternes invasion af Europa. og intet vil lære. Selv nu, hvor Nørrebro ikke kan klare flere fra invasionsstyrkerne, og råber om hjælp for at at få beskyttelse, nægter de at fatte, hvad der foregår. De insisterer på at smadre vort land, og gerne Europa med.

 • Anmeld

  r · tv

  Til Ole Gerstrøm

  hey dude, bor du på Nørrebro ? Bandekrigen (hvis det er den du hentyder til) har intet med nylige migrationsbølger at gøre, men er et resultat af mange års splittelse og mistro og manglende social indsats...
  Vi Nørrebro-beboere har vi ganske rigtigt brug for hjælp og en solid indsats mod bandemedlemmer og kriminalitet . så vi kan være rolige i vores dejlige, diverse fælleskab af forskellige kulturer i forening. Bandekrigen er måske centreret på Nørrebro men breder sig over hele landet. Jeg vil ønske for dig at skifte frygten ud med visioner. bedste hilsener.

 • Anmeld

  Ole Gerstrøm · Økonom, Tidl. MF

  Hej R

  Du skriver "dejlige, diverse fællesskab af forskellige kulturer i forening." Er der jøder med i dette skønne fællesskab? Eller medlemmer af Dansk Folkeparti?

 • Anmeld

  Peter Hansen · Pensionist

  Det er nok sjældent

  Ole Gerstrøm
  Det er nok sjældent at man finder en DF i et forum hvor man går ind for at forskellige kulturer er sammen i et fællesskab på lige vilkår.
  Så selv om det er sjældent at man starter med at fortælle hinanden hvad man stemte ved sidste valg, så kan man nok alligevel være sikker på at ingen DFer på den måde beder om at blive ekskluderet af partiet.

  Derimod er det ikke så sjældent endda, at DFer gør alt hvad de kan for at afspore en hvilken som helst debat ved at gøre den til et spørgsmål om hvem der hurtigst og på den dummeste måde kan ændre debatten til at være et spørgsmål om indvandre/flygtninge.

  Denne gang var det dig der vandt. Overbevisende endda. Du får nok et klap på skulderen næste gang din lokale afdeling mødes.

 • Anmeld

  Ole Gerstrøm · Økonom, Tidl. MF

  Til Peter Hansen

  Du udtaler dig om ting, hvorom du intet aner. Jeg er ikke medlem af noget politisk parti, og det har jeg ikke været i en årrække.

 • Anmeld

  John Haggmark

  Ho, ho, ho

  David Trads:
  Alternativets succes beror på dygtige politikere og klar politik
  Alternativt:
  Uklare vælgere?

 • Anmeld

  Aase Hansen · Sygeplejerske

  Tak for opdatering og opsummering

  Til David Trads.
  Tak for opdatering på Alternativets visioner og formål for vores land og samlede befolkning.
  Det er et parti, der bringer håb om en bedre fremtid for vores klima, miljø og for det enkelte menneskes fremtid.
  Det bringer håb om, at vores børn og børnebørn kan se en fredelig, sund og ren fremtid i øjnene.
  Jeg ønsker dem alt mulig held og lykke og håber, de får magt som de har agt.
  Der er alt for mange sure og negative udmeldinger fra flere andre partier - ikke mindst DF. De giver ikke menneskeheden håb og tager troen på en god fremtid fra os.
  De lover en masse - og i det skjulte er de med til at stemme for lovforslag, der tager bid for bid af vores allesammens velfærd.

 • Anmeld

  JOhn Stefan Olsen · Forfatter

  Og når det regner bliver man våd.

  Kære Ole Gerstrøm
  Du kunne lige så godt have skrevet en opskrift på Brunsviger. Trads skriver om noget, og du svarer helt på månen. Men god rejse hjem.
  :-)

 • Anmeld

  Preben von Skjøth · Fhv. redaktør

  HVOR VIL KLOVNENE I ALTERNATIVET VIL FINDE DYGTIGE FOLK?

  Selv om David Trads har ret i sin logiske overskrift om, at: Alternativets succes beror på dygtige politikere og klar politik, er det svært ikke at trække overbeværende på skuldrene og lade smilebåndet "tale". For hvor i alverden skal legebarnet, Uffe Elbæk, finde dygtige politikere og få lagt en klar politik? Det er ren og skær utopi.

  Hidtil har Alternativets brogede flok været det tynde øl, som ingen rigtigt gad drikke - med mindre man, lige undtagelsesvis kunne bruge partiets stemmer. Ellers har der, og heldigvis for det, ikke været den store jagt efter samarbejde med det såkaldte alternativ.

  Jeg er næppe ene om at mene, at Alternativet i bund og grund er et helt og aldeles overflødigt parti. Og det bliver det ved med at være.

 • Anmeld

  Lars Johannes Kristensen · Folketingskandidat for Alternativet

  Hvem tænker på Livet - det gør Alternativet

  Der er ikke noget andet parti, som Alternativet, der i den grad har sagt, at vi bliver nødsaget til at gøre noget ved vores overforbrug af både økonomiske, naturlige og menneskelige resurser.

  Mange ser stadigvæk Alternativet som en flok idioter der kommer med utopiske visioner.

  Problemet er, at morgendagens verden bliver en verden der får brug og behov for utopiske visioner og det er netop det Alternativet viser der er brug og behov for.

  Som så mange andre visionære mennesker, står Alternativets medlemmer med en endnu svag opbakning, hvad alle tidligere visionære mennesker også har gjort, netop fordi de var forud for deres tid.

  De gamle partier sidder stadigvæk og drømmer om at blive gud, selv om de sidder i muddergrøften.

  Alternativet har derimod taget skridtet op ad den politiske muddergrøften og gået ind i virkeligheden, som nærmest er en jungle med vildnis og hvor ukendte vilddyr og fare ligger på lur og venter på naive mennesker.

  Alternativet skal ligesom en nyfødt barn lære at gå på sine ben . sådan er det også når Alternativet bevæger sig ind i virkeligheden. Vi skal lære at bevæge os gennem virkelighedens vildnis og kende vilddyrene og alle de andre farligheder der er i virkelighedens jungle.

  Kun ved at lade sig konfrontere med virkelighedens realiteter finder vi mennesker ud af, hvad der i den sidste ende vil være godt for både den økonomiske, naturlige og menneskelige verden.

  Vi kan ikke blive ved med at leve i en fiktiv og "stendød" ideologisk teaterverden, som styres af gamle og forbrugte drejebøger, som vi mennesker er statister i og som i den grad er ved at få tilintetgjort livet her på Jorden.

  Vi mennesker skal til selv at bestemme hvilken form for liv vi vil leve, det skal ingen ideologiske drejebøger bestemme, som de ellers har gjort det gennem årtusinder.

  Vi mennesker skal til at lære at leve som det vi reelt er - levende, livgivende og livsbekræftende mennesker og ikke som hidtil, statister i ideologiernes "stendøde" teaterskuespil.

  Her er det Alternativets medlemmer øjner en mulighed og et håb, selv om de fleste mennesker endnu ser os som naive idioter med utopiske visioner.

  Det er som at stå med et blomsterfrø, hvori LIVET findes, som kan lægges i JORDEN, hvorefter det vil spire frem og vokse op til en stor plante, hvorpå KÆRLIGHEDEN vil blomstre og sætte frø, hvori LIVET finder og som kan lægges i JORDEN og det vil spire frem og vokse ...

  Det er den levende, livgivende og livsbekræftende cyklus.

  LIVET - JORDEN - KÆRLIGHEDEN