Debat

Det Faglige Hus: De gule organisationer er ikke skyld i fagbevægelsens krise

I stedet for at pege fingre af de gule organisationer burde de traditionelle fagforeninger kigge indad og erkende, at der er brug for forandring, skriver Johnny Nim, landsformand for Det Faglige Hus. 

De gule organisationer har i dag op mod en halv million medlemmer i fagforeninger og a-kasse, og dette tal ser ud til at stige, mener Johnny Nim.
De gule organisationer har i dag op mod en halv million medlemmer i fagforeninger og a-kasse, og dette tal ser ud til at stige, mener Johnny Nim.Foto: Det Faglige Hus
Johnny Nim
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er temmelig svært at se, hvem der er mest ”konservativ” i ordets sproglige betydning efter de seneste dages debat på Altinget.dk om den traditionelle fagbevægelse.

For knap nok havde den konservative erhvervsordfører Mona Juul efterlyst en smule fornyelse, før både FH og HK Privat for i blækhuset: Den danske model er fin, som den er, og den skal der ikke pilles ved.

Fagbevægelsen har brug for forandring
Mona Juul har ikke fattet en pind af, hvordan den danske model fungerer, lyder det fra FH-formand Lizette Risgaard, der i en håndevending også tager Dansk Arbejdsgiverforening til indtægt for sine holdninger.

Og så får den konservative erhvervsordfører ellers med spanskrøret, fordi hun tillader sig at stille spørgsmål til FH’s virkelighedsopfattelse og rimeligheden i, at konfliktramte virksomheder er ekskluderet fra retten til at få lønkompensation under corona-krisen.

Lizette Risgaard og HK Privats formand, Simon Tøgern, bekræfter med deres nedladende kommentarer til og om Mona Juul, at hendes pointer rammer lige midt i skiven. Nemlig at den faldende organisationsgrad i FH-forbundene i virkeligheden bunder i FH-familiens manglende lyst til fornyelse og forandringer.

Især de tidligere LO-forbund har fuldstændig mistet grebet om den unge generation. Du får ikke unge lønmodtagere til at betale tårnhøje kontingenter som tak for nogle resultater, en fagforening har opnået for 50 eller 100 år siden.

De vil have value for money og svigter i stor stil først og fremmest 3F, Dansk Metal og HK til fordel for en gul organisation.

Du får ikke unge lønmodtagere til at betale tårnhøje kontingenter som tak for nogle resultater, en fagforening har opnået for 50 eller 100 år siden.

Johnny Nim
Landsformand, Det Faglige Hus

Jeg vil være ganske ubeskeden og tilføje, at vi i Det Faglige Hus tager størsteparten af disse lønmodtagere. Sidste år havde vi en netto-tilgang på 12.800 medlemmer, og i de tre første måneder af 2021 har vi haft en vækst på knap 4.000 medlemmer.

Medlemmerne hos Det Faglige Hus stiger
Det Faglige Hus er i dag Danmarks fjerde største faglige organisation og femte største a-kasse, og vi tager ansvar for både de mange medlemmer, der er blevet ledige under corona-krisen og for samfundet som helhed.

Vi bidrager med høringsvar til lovgivningsarbejdet, når vi har noget på hjerte. Vi banker også på hos eksempelvis beskæftigelsesministeren som for nylig, da lønmodtagere med sager hos Lønmodtagernes Garantifond ikke længere fik indberettet indefrosne feriepenge.

Men det er da korrekt, at vi ikke har medvirket i de mange trepartsaftaler, der er indgået i det seneste år for at afbøde virkningerne af pandemien. Vi blev jo ikke inviteret.

De gule organisationer har i dag i dag op imod en halv million medlemmer i fagforeninger og a-kasse. Vi taler om over 20 procent af den danske arbejdsstyrke, og vores andel er konstant stigende.

De gule organisationer er ikke syndebukken
FH og forbundenes formænd må simpelthen finde på noget andet end den sædvanlige melodi, at vi er ansvarsløse og dårlige. Gør dog, som Mona Juul foreslår, og kig indad. Lav en nøgtern vurdering af, om I nu også bruger alle medlemskontingenterne rigtigt, eller om I nemt kunne skære overflødige ting væk og gøre det billigere at være medlem hos jer.

Det Faglige Hus er i dag Danmarks fjerde største faglige organisation og femte største a-kasse, og vi tager ansvar for både de mange medlemmer, der er blevet ledige under corona-krisen og for samfundet som helhed.

Johnny Nim
Landsformand, Det Faglige Hus

Det gælder ikke mindst formanden for HK Privat, Simon Tøgern, hvis han også i fremtiden vil have en så tilpas høj organisationsprocent inden for eksempelvis detailsektoren, at arbejdsgiverne tager ham alvorligt.

Jeg vil påstå, at HK Privat allerede nu er så dårligt kørende på denne medlemsfront, at ikke én kunde ville opdage konsekvenserne af en overenskomstmæssig lockout eller strejke.

Butikscheferne er skiftet til Lederne, de fuldtidsansatte er medlemmer hos os, og ungarbejderne er slet ikke medlemmer nogen som helst steder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00