Det sker i dansk politik: Folkemøde og hastebehandling af roma-lov

OVERBLIK: Folketinget haster roma-lov igennem, Lise Nørgaard fejrer 100-års fødselsdag, og så drager det politiske etablissement til Folkemøde på Bornholm. Få hele overblikket her.

Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.
Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.
Mette Pabst

Det er blevet mandag, og vi kan atter byde velkommen til et politisk overblik over ugen, der kommer.

Det forlyder, at der i løbet af ugen vil komme anbefalinger til de kommende trepartsforhandlinger om styrkelse af voksen-, efter- og videreuddannelsesordningerne. Altinget følger sagen.

Mandag lancerer Udenrigsministeriet et netværk, der skal styrke eksporten af danske by-løsninger til resten af verden. Netværket består af konsulenter fra Eksportrådet, byudviklere, kommuner og byer. Læs mere om initiativet her

Tirsdag inviterer Altinget til konference om Brexit i samarbejde med Rasmussen Global. Et af dagens temaer er, hvordan Brexit påvirker Danmark og danske virksomheder. Til konferencen vil der blandt andet være oplæg fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), finansminister Kristian Jensen (V) og generalsekretær for Rådet Jeppe Thranholm-Mikkelsen. Du kan læse mere om konference her

Tirsdagen byder på tre samråd med to ministre:

  • Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal på et samråd redegøre for det seneste store hackerangreb mod Danmark, der fandt sted fredag 12. maj.
  • Senere samme dag skal forsvarsministeren igen i samråd. Denne gang om Danmarks samarbejde med irakiske styrker, efter det er blevet rapporteret, at irakisk politi har begået menneskerettighedsforbrydelser.
  • Endelig skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et samråd svare på, om gaver fra advokater til indsatte overskrider opgaverne og reglerne i forbindelse med forsvarsarbejdet. 

Tirsdag bliver også dagen, hvor vi tager afsked med tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), der i sidste uge døde efter længere tids kræftsygdom. Han bisættes i Holmens Kirke i København.

Onsdag skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en tur til Christiansø for at holde rigsmøde med lagmand Aksel V. Johannesen og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen. Her skal de diskutere aktuelle emner og fælles interesser i rigsfællesskabet.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udkommer onsdag med en opdatering af sin bog "Fra socialstat til minimalstat". En bog, der, dengang den udkom, vakte så stærke følelser hos de politiske modstandere, at daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) rev sider ud af den under et valgmøde i 2001.

Og så kan Lise Nørgaard onsdag fejre sin 100-års fødselsdag. Et stort tillykke herfra.

Onsdag skal Folketinget hastebehandle et lovforslag om at skærpe straffen for, hvad der i lovforslaget kaldes ”utryghedsskabende tiggeri”. Lovforslaget fordobler straffen for bestemte typer tiggeri og gør samtidig straffen ubetinget, hvilket svarer til 14 dages ubetinget fængsel.

Det kan politikerne lige nå, før de skal med flyet eller færgen til solskinsøen Bornholm. For torsdag går Folkemødet officielt i gang. Bornholm danner for syvende gang i år rammerne om Folkemødet – en begivenhed, der både er blevet kaldt "Djøfstortion" og politikernes svar på Roskilde Festival. I år ser Folkemødet ud til at blive større og vildere end nogensinde før

Torsdag får Danmark også fint besøg. Det er den japanske kronprins, Naruhito, der starter et seksdages langt besøg i landet, hvor han blandt andet skal mødes med Dronning Margrethe.

Tilbage på Folkemødet får Uffe Elbæk (AL) lov at afholde Folkemødets første partiledertale, når han torsdag indtager Hovedscenen. Senere torsdag er det Radikales leder Morten Østergaards tur til at tale på Folkemødets hovedscene. 

Og det er også torsdag på Folkemødet, at Dansk Industri holder Globaliseringstopmøde i samarbejde med Dansk Metal og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Torsdag aften sender DR2 traditionen tro partilederdebat live fra havnen i Allinge i anledning af Folkemødet. 

Fredag holder tre partiledere tale på Folkemødets Hovedscene. Først er det Liberal Alliances Anders Samuelsen, herefter Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og til sidst statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det er også fredag på Folkemødet, at LO inviterer til morgenmøde med Mette Frederiksen (S), Kristian Thulesen Dahl (DF) og LO's formand, Lizette Risgaard. Af andre debatter på Folkemødet fredag kan nævnes:

  • Debat om ligestilling på arbejdsmarkedet med 3F, DI, FOA og Emma Holten. 
  • Amnesty International inviterer til partilederdebat om Danmarks rolle i internationalt samarbejde.
  • TV 2, DR og Radio24syv tørner sammen i debat om public service i fremtidens mediebillede.

På hovedscenen er der mulighed for at opleve hele tre partiledertaler lørdag. Først er det Pia Olsen Dyhr (SF) der taler, og efter hende er det Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahls tur til at indtage scenen. Enhedslistens Pernille Skipper lukker hovedscenen lørdag.

På Folkemødet lørdag kan du også komme til debat om fagbevægelsens rolle i Danmark, der arrangeres af Danmarks Lærerforening. Senere lørdag interviewer Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray, på Grønbechs Hotel i Allinge.

Lørdag aften står i Fællesskabets tegn, når Folkemødets Dialogpris bliver uddelt, og den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford holder tale.  

Søndag er det Konservatives Søren Pape Poulsen (K), der taler fra hovedscenen, før borgmester Winni Grosbøll og Nylars Kor lukker og slukker dette års Folkemøde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00