Det sker i EU: Slut med plastic fantastic?

OVERBLIK: Der er fake news, plastik, tysk storkoalition og genteknologi på dagsordenen i EU-land i en uge, hvor EU’s folkevalgte også holder årets første samling i Strasbourg.

Plastikforurening er et voksende globalt problem, som Europa bliver nødt til at være med til at tackle, mener EU-Kommissionen. Derfor kommer den med en ny plastikstrategi i denne uge. Her svømmer en dreng på Filippinerne efter plastikaffald.
Plastikforurening er et voksende globalt problem, som Europa bliver nødt til at være med til at tackle, mener EU-Kommissionen. Derfor kommer den med en ny plastikstrategi i denne uge. Her svømmer en dreng på Filippinerne efter plastikaffald.Foto: /ritzau/Reuters/Romer Ranoco
Rikke Albrechtsen

Mandag 15. januar
EU’s it-kommissær, Mariya Gabriel, holder sit første møde med Kommissionens nye ekspertgruppe om såkaldt fake news. Danske Rasmus Kleis Nielsen, der er professor ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford, er blandt de udvalgte til panelet, der skal byde ind med input til en ny EU-strategi til at bekæmpe falske nyheder.

Tirsdag 16. januar
Hvad kan EU’s bidrag være til at afhjælpe den kæmpestore udfordring, som brugen af plastik udgør for miljøet? Det kommer Kommissionen med et bud på, når den præsenterer sin spændt afventede plastikstrategi, der tager fat i brug og genbrug af det omstridte materiale. Den danske regering planlægger at følge op med en national strategi.

Samme dag skal kommissærerne også behandle et ny uddannelsesudspil og et forslag til nye momsregler.

Onsdag 17. januar
Den irske premierminister kommer til Strasbourg for at tale til Europa-Parlamentet for første gang, siden han kom til magten sidste år. Det er led i en bred europæisk charmeoffensiv, som den irske regering føler behov for at gennemføre for at finde nye venner, efter de i deres 45 års EU-medlemskab har lænet sig kraftigt op ad briterne, der nu er på vej ud.

En række vigtige energisager om blandt andet energieffektivitet og vedvarende energi kommer samme dag til afstemning blandt EU’s folkevalgte. Her er der blandt andet fokus på, hvordan træ og palmeolie skal tælle i miljøregnskaberne for vedvarende energi.

Torsdag 18. januar
Der er fransk visit til den britiske premierminister, Theresa May, når præsident Emmanuel Macron kommer på sit første officielle besøg til Storbritannien til et topmøde mellem de to nationer. Brexit vil stå højt på dagsordenen, men det vil forsvarspolitikken også. Derfor mødes de to på det berømte britiske militærakademi Sandhurst.

I Luxembourg falder der dom i en dansk sag om leasing af biler på tværs af grænserne ved EU-Domstolen. Samme sted vil domstolens generaladvokat komme med sin foreløbige udtalelse om den omstridte genredigeringsteknik CRISPR, efter den franske regering har udbedt sig hjælp til at fortolke, hvordan de nye teknikker kan reguleres i EU.

Søndag 21. januar
De tyske socialdemokrater i SPD vil stemme om, hvorvidt de vil gå med i en ny regering med kansler Angela Merkel. SPD-leder Martin Schulz afviste både før og efter det tyske valg i september ellers blankt en ny omgang storkoalition med de tyske konservative i CDU og CSU. Et lille halvt års politisk lammelse i Tyskland og udsigt til et kompliceret nyvalg har ændret tonen hos partitoppen. Men det er ikke sikkert, at det er en holdning, der deles bredere i partiet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00