Debat

Domstolsstyrelsen: Retsvæsenet er i kønsmæssig ubalance. Der er brug for flere mænd

Det er vigtigt med en nogenlunde ligelig kønsfordeling i de danske domstole, så alle kan spejle sig i retsvæsenet. Men lige nu er der en overvægt af kvinder hos domstolene. Der er brug for at tiltrække flere mænd til retsvæsenet, skriver Merethe Eckhardt.

Hos domstolene er der ikke brug for at promovere aktiv rekruttering af kvinder. Her er der brug for mere aktiv deltagelse af mænd, skriver Merethe Eckhardt.
Hos domstolene er der ikke brug for at promovere aktiv rekruttering af kvinder. Her er der brug for mere aktiv deltagelse af mænd, skriver Merethe Eckhardt.
Merethe Eckhardt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er måske provokerende at spørge på en dag som i dag – men er der for mange kvinder blandt dommere og dommerfuldmægtige ved de danske domstole, og er det et problem, som vi er nødt til at se på? Skal vi ligefrem til at promovere og tilskynde flere mænd til at søge job ved domstolene?

I december 2022 vedtog Europarådet retningslinjer for ligestilling i rekruttering og forfremmelse af dommere. Retningslinjerne er ikke juridisk bindende, men gælder for alle Europarådets medlemslande, herunder Danmark.

Det meste af diskussionen gik på at sikre ligestilling for kvinder – og medlemslandene opfordres til fra myndighedernes side at promovere kvinders aktive deltagelse i retsvæsenet. Det er der også brug for virkelig mange steder i Europa – og også på ledende poster ved de danske retter og i de overordnede danske retter.

Men når det kommer til landets 24 byretter, som er den instans langt de fleste borgere møder, når de møder domstolene, er der ikke brug for at promovere aktiv rekruttering af kvinder. Her er der brug for mere aktiv deltagelse af mænd! I byretten vil du med overvejende sandsynlighed møde en kvindelig dommer på 40 år og derover, en mandlig forsvarer på 50 år og derover og en kvindelig anklager på cirka 30 år.

Læs også

Vigtigt at undgå stor kønsmæssig ubalance

Cirka 68 procent af alle dommerfuldmægtige i byretterne er kvinder og cirka 61 procent af alle dommere ved byretterne er kvinder – og det tal er steget fra 2019 til 2022. Det er tal, som de fleste andre vesteuropæiske lande kan nikke genkendende til – de nordiske lande, Tyskland, Holland, Belgien og Portugal for at nævne nogle.

Det er et systemisk problem, og der er ikke nogen hurtig eller nem løsning. Men det er vigtigt at vi er opmærksomme på den stigende ubalance.

Merethe Eckhardt
Udviklingsdirektør, Domstolsstyrelsen

I efteråret 2021 problematiserede Aahus Stifttidende, at 12 ud af 13 dommere ved byretten i Aarhus var kvinder. Både professor i forvaltningsret, Michael Götze, og direktør for Kvinfo, Henriette Laursen, frygtede, at den ensartede kønssammensætning kunne give problemer – og Henriette Laursen frygtede ligefrem, at den kunne påvirke udfaldet af de afsagte domme.

Det sidste tror jeg bestemt ikke – alle er lige for loven i Danmark. Men det er vigtigt, at vi ikke får store kønsmæssige ubalancer ved de danske domstole, for det kan hos nogle påvirke opfattelsen af retfærdighed.

Samtidig har vi også som samfund et klart mål om at have en nogenlunde kønsmæssig balance. I januar 2023 trådte en ny politik for rapportering af måltal og politikker for underrepræsenterede køn i offentlige institutioner og virksomheder i kraft.

Kravet om måltal og politikker, hvis kønnene ikke er ligeligt repræsenterede, gælder kun øvre ledelseslag og bestyrelser. Men hvis dommere og dommerfuldmægtige havde været omfattet, havde vi faktisk været nødt til at gøre noget, fordi mænd er repræsenterede med under 40 procent. Det er tankevækkende.

Et systemisk problem

Dommere og dommerfuldmægtige bliver udnævnt på grund af deres juridiske og personlige kvalifikationer. Men jeg ved også, at den tidligere formand for Dommerudnævnelsesrådet gik op i at sikre en rimelig kønsfordeling i retterne.

Problemet er, at det er svært allerede ved indgangen til systemet. Der er en klar overvægt af kvindelige studerende på landets jurastudier, og undersøgelser viser, at de kvindelige studerende helst vil arbejde i den offentlige sektor, herunder domstolene, mens de mandlige jurastuderende drømmer om at arbejde på advokatkontorerne.

Så det er et systemisk problem, og der er ikke nogen hurtig eller nem løsning. Men det er vigtigt, at vi er opmærksomme på den stigende ubalance – både i retsvæsenet, men også på landets jurastudier. Og det er vigtigt, at vi ved domstolene bliver ved med at fortælle unge jurister på studier og jobmesser om, hvorfor det er spændende for alle.

Mit håb her på kvindernes internationale kampdag er, dels at vi får flere af de mange dygtige kvindelige jurister ind i Højesteret og som retspræsidenter, dels at vi kan lykkes med at tiltrække flere mænd til retsvæsenet. Det er vigtigt med en nogenlunde ligelig kønsfordeling i de danske domstole, og at alle også i fremtiden kan spejle sig i retsvæsenet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merethe Eckhardt

Udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, formand for Dansehallerne og Teatergrad, i bestyrelsen for VL og Zetland
Cand.jur. (Københavns Uni. 1990)









0:000:00