Dyrlæger råbte ikke op om omstridt EU-lov, da de havde chancen: ”Vi er ikke en særlig stor organisation”

Dyrlægernes fagorganisation forpassede selv muligheden for at råbe op om de EU-regler, der nu er trådt i kraft og har ført til utilfredshed. Foreningsformand peger på flere årsager – heriblandt at foreningen ikke er særlig stor.

Cirka tre fjerdedele af al dansk antibiotika til dyr bruges i svineproduktionen. Nu møder nye EU-regler, der kan ende med at tvinge danske dyrlæger til at øge antibiotikaforbruget, stor modstand.
Cirka tre fjerdedele af al dansk antibiotika til dyr bruges i svineproduktionen. Nu møder nye EU-regler, der kan ende med at tvinge danske dyrlæger til at øge antibiotikaforbruget, stor modstand.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

En EU-forordning har i de seneste uger skabt stor frustration hos de danske dyrlæger.

Men da de nye regler blev sendt i høring for otte år siden, havde dyrlægernes fagorganisation ingen indvendinger mod den bestemmelse, der nu fører til utilfredshed.

Det fremgår af Den Danske Dyrlægeforenings høringssvar til EU-forordningen tilbage i 2014.

Bestemmelsen fremgår senest i en retsakt fra 2019 og har den konsekvens, at dyrlæger i medlemslandene fra 28. januar i år skal følge lægemidlernes produktbeskrivelser og dermed give dyr præcis den mængde medicin, der står på indlægssedlen.

Ifølge de danske dyrlæger har det både den konsekvens, at den nødvendige individuelle vurdering tilsidesættes, og at man i Danmark ender med at blive tvunget til at bruge mere antibiotika end nødvendigt.

Det kan betyde, at risikoen for resistens hos mennesker mod penicillin og andre typer antibiotika stiger.

”Vi har oplevet god effekt, selvom der bruges mindre antibiotika, men med den nye forordning kommer det samlede forbrug til at stige og øge chancerne for, at der udvikles resistens hos både dyr og mennesker,” siger formand for Den Danske Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof.

Det er svært at sige, om vi kunne have råbt mere op. Vi er ikke en særlig stor organisation.

Hanne Knude Palshof
Formand, Den Danske Dyrlægeforening (DDD)

Denne bekymring rejste Den Danske Dyrlægeforening (DDD) dog ikke, da EU-Kommissionens forslag til en ny veterinærforordning blev sendt i høring i 2014.

0:000:00