Efter delstatsvalg i Slesvig-Holsten: Det danske parti ryger ud af regering

DELSTATSVALG: Det danske mindretalsparti SSW udtræder af regeringen efter søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten. Det er stadig et af bedste valgresultater i partiets historie, lyder det fra partiets spidskandidat.

Daniel Günther, spidskandidat for Merkels konservative parti, CDU, vandt søndag delstatsvalget i Slesvig-Holsten. Partiet, der repræsenterer det danske mindretal, SSW, fik 3,3 procent af stemmerne.
Daniel Günther, spidskandidat for Merkels konservative parti, CDU, vandt søndag delstatsvalget i Slesvig-Holsten. Partiet, der repræsenterer det danske mindretal, SSW, fik 3,3 procent af stemmerne.Foto: Fabian Bimmer/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten blev en skuffelse for det danske mindretalsparti, SSW.

Partiet fik ved søndagens valg kun 3,5 procent af stemmerne i modsætning til sidste valg, hvor SSW indkasserede 4,5 procent af stemmerne. Med valgresultatet beholder partiet sine tre mandater i parlamentet.

På trods af skuffelsen er der alligevel glæde at hente hos partiets spidskandidat.

”Det er i orden. Selv om vi gik tilbage, så er det stadig et af de bedste valgresultater i partiets historie, og vi ser ud til at beholde vores tre mandater,” siger partiets spidskandidat, Lars Harms, ifølge TV 2.

Regeringsmagten skifter
Valgresultatet i Slesvig-Holsten viste samtidig et nederlag til de tyske socialdemokrater i SPD, der fik 27,2 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 4,4 procentpoint i forhold til sidste valg.

Socialdemokraterne må nu overlade regeringsmagten til Angela Merkels konservative parti, CDU. Partiets spidskandidat, Daniel Günther, får nu til opgave at danne en ny delstatsregering, efter partiet fik 32 procent af stemmerne.

Ifølge TV 2 vil Daniel Günther forsøge at danne en regeringskoalition bestående af det liberale parti FDP og De Grønne foruden sit eget parti, CDU.

Med regeringsskiftet træder SSW ud af den regering, som partiet gennem de seneste fem år har været en del af sammen med de tyske socialdemokrater og De Grønne.

Schulz’ position svækkes
Efter SPD’s tilbagegang i Slesvig-Holsten står den socialdemokratiske leder og tidligere formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, nu svagere i forhold til at kunne vippe Angela Merkel af pinden som forbundskansler, når der er forbundsvalg til efteråret, vurderer flere medier.

Foruden Slesvig-Holsten tabte Schulz og SPD for nylig delstatsvalget i Saarland. Om en uge venter delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen.

Dokumentation

Sådan fordeles stemmerne blandt partierne:

CDU: 32 procent (25 mandater)

SPD: 27,2 procent (21 mandater)

Grüne: 12,9 procent (10 mandater)

FDP: 11,5 procent (9 mandater)

AfD: 5,9 procent (5 mandater)

SSW: 3,3 procent (3 mandater)

Kilde: Flensborg Avis


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00