Efter ny aftale: Nu skal politiet patruljere i kommentarfelterne på sociale medier

INTERNETPOLITI: Den nye politireform betyder, at der oprettes en digital politipatrulje, som skal forebygge kriminalitet, trusler og krænkelser på internettet. Det skal bringe politiet i øjenhøjde med børn og unge, pointerer flere retsordførere.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fremover skal en ny digital patruljeenhed hos politiet opretholde den gode tone i kommentarfelterne på sociale medier og forebygge kriminalitet på internettet.

Politiet kommer mere i øjenhøjde med de unge i det digitale univers, så man som barn og ung ikke nødvendigvis kun møder politiet på gaden, men også kan se, at de holder øje og skaber tryghed i det digitale univers.

Kristian Hegaard
Retsordfører, Radikale

Det er resultatet af den nye flerårsaftale for politiet, som en bred vifte af partier i Folketinget indgik tirsdag aften.

Ifølge flere af partiernes retsordførere skal den digitale politipatrulje blandt andet synliggøre politiets tilstedeværelse på internettet over for børn og unge.

"Politiet kommer mere i øjenhøjde med de unge i det digitale univers, så man som barn og ung ikke nødvendigvis kun møder politiet på gaden, men også kan se, at de holder øje og skaber tryghed i det digitale univers,” siger Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, stemmer i.

"Jeg tror, det giver rigtig god mening at være der, hvor børnene og de unge er. Hvis der er nogen, der lægger et nøgenbillede op eller en voldsvideo, så er der betjente, der kan gå ind og påpege, at det er strafbart," siger Karina Lorentzen. 

Løftet pegefinger i kommentarfeltet
Idéen til en digital patruljeenhed indgik sammen med 22 andre forslag også i regeringens oprindelige udspil til det nye politiforlig.

Med aftalen sættes der nu flere ord på, hvilke arbejdsopgaver den ti personer store enhed skal bedrive.

Justitsminister Nick Hækkerup skriver i en mail til Altinget, at den nye enhed skal gøre politiet mere synlige på nettet. Den digitale politipatrulje placeres under den nationale efterforskningsenhed, ifølge justitsministeren. 

"Vi er i fuld gang med at få de nærmere rammer for den digitale politipatrulje på plads, og jeg glæder mig til, at vi kan få spredt mere tryghed og sikkerhed for vores børn og unge på nettet," lyder det i et skriftligt svar.*

Betjentene skal blandt andet patruljere synligt i åbne grupper på sociale medier, forebygge digitale krænkelser og skabe tryghed, lyder det i aftaleteksten.

I aftalen lyder det også, at den digitale ordensmagt skal agere som "modererende og retningsgivende faktor", og det skal ifølge ordførerne blandt andet ske i kommentarfelterne på sociale medier.

“Det kan være i en stor Facebookgruppe, hvor der foregår en stor diskussion om et emne. Her kan der også være politifolk repræsenteret, hvis det går helt amok med meget voldsomme trusler mod en person,” siger DF's retsordfører, Peter Skaarup.

Hvad skal de så skrive?

“De skal ikke nødvendigvis skrive noget. Men de kan gøre det og kontakte en person, hvis de synes, det går for voldsomt til, og at personen bevæger sig på kanten af straffeloven i forhold til trusler.”

Coronafester og forebyggelse
Ordførerne påpeger samstemmende, at de digitale patruljer skal have samme funktion som politifolk, der patruljerer i gadebilledet.

“Det er et forsøg på at bedrive god forebyggelse. Når folk kammer helt over med trusler og alt mulig andet, så er der en, der kan sige, at de skal tænke sig lidt om, og at det faktisk er lige så strafbart på nettet som i den virkelige verden," lyder beskrivelsen fra Karina Lorentzen Dehnhardt.

Politiet skal også være klar på Facebook, hvis der er nogen, der er i gang med at arrangere et arrangement, der overtræder restriktionerne i coronaperioden ifølge Kristian Hegaard.

"Hvis der er nogen, der i coronatiderne har tænkt sig at lave en facebookbegivenhed, hvor de planlægger at mødes 50-100 mennesker, selvom man ikke må. Så kan politiet gå ind i facebookbegivenheden og skrive, at det, man har tænkt sig, ikke er så klogt, og at de stærkt fraråder det," siger Kristian Hegaard.

Tror du ikke, at de unge flytter snakken hen i lukkede grupper?

“Jeg tror i høj grad, at der er nogle, der vil føle, at det er lidt rart. Hvis der er en ubehagelig debat, der er ved at gå i en eller anden skør retning, ikke tjener noget formål og involverer hadefulde ytringer, kan det være godt, at der er nogen, der lige siger, at det skal gå i en anden retning, og at det ikke er klogt at begå sig på den måde.”

*Opdateret torsdag d. 17. december kl. 21.14 med kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Dokumentation

Sådan lyder beskrivelsen af den nye digitale politipatrulje i politiforliget

Aftaleparterne vil styrke politiets digitale tilstedeværelse. Borgerne – navnlig børn og unge – færdes i stadig stigende grad på internettet, og politiet skal være til stede dér, hvor borgerne er.

Derfor skal der etableres en digital patruljeenhed i politiet, som blandt andet kan patruljere synligt i åbne grupper på sociale medier på internettet for at forebygge kriminalitet, for eksempel digitale krænkelser, eller som led i en tryghedsskabende indsats.

Her vil en digital betjent også kunne fungere som en modererende og retningsgivende faktor, der kan forebygge krænkelser og hadfulde ytringer mod bestemte grupper og gribe ind, hvis der foregår lovovertrædelser. Herudover vil enheden i forbindelse med en øget tilstedeværelse med de nødvendige kendelser med videre kunne understøtte efterforskningen af strafbare forhold på internettet blandt andet i lukkede grupper, hvor der for eksempel udbydes børneporno, narkotika, våben eller tyvekoster eller sker hadfulde ytringer. Den digitale patruljeenhed placeres i den nye nationale efterforskningsenhed.

Kilde: Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2021-2023, Justitsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00