Halvering af Rigspolitiet og flere lokalbetjente: Få overblikket over ny politiaftale

OVERBLIK: Halvering af Rigspolitiet, politigarantier, flere lokalbetjente og genetablering af rejsehold. Få et overblik over den nye flerårsaftale for politiet her. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Regeringen har landet en flerårsaftale for politiet med Folketingets partier.

Aftalen betyder blandt andet, at regeringens omdiskuterede udspil om halvering af Rigspolitiet bliver en realitet, og at der oprettes 20 nærpolitistationer fordelt over hele landet.

Derudover oprettes der en såkaldt politigaranti, som skal sikre, at politiet rykker ud til sager om eksempelvis vold, voldtægt og indbrud. Og det nationale rejsehold genetableres for at styrke drabsefterforskningen.

450 ekstra betjente
Regeringen har forhandlet med Folketingets partier om en nye politiaftale siden august. Og her spillede justitsminister Nick Hækkerup (S) ud med en ambition om at sikre 300 ekstra politibetjente.

I den endelige aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige er der enighed om at skaffe 450 nye betjente på landets politistationer frem mod udgangen af 2023. Derfor skal der i samme periode også årligt optages 150 flere politistuderende.

Politiskolen hører under Rigspolitiet, men vil ikke blive ramt af besparelser, lyder det i aftalen.

Åbner 20 nærpolitistationer
Regeringen har også sikret flertal bag sit udspil om etablering af 20 nye nærpolitienheder. Ambitionen er, at politiet bliver mere fysisk tilgængelig og kommer tættere på borgerne lokalt.

Nærstationerne vil udgøre en base for lokalpolitiet i det enkelte område. Der skal være åbent for fysiske henvendelser mindst 15 timer om ugen. Og stationerne vil hver især have en bemanding på minimum fem medarbejdere. Det skal sikre, at nærstationerne også vil bidrage til at styrke det generelle politiarbejde i området, lyder det i aftalen:

”På nærpolitienheden vil borgerne kunne foretage anmeldelser, være i dialog med politiet og få råd og vejledning. Ved siden af borgerhenvendelserne kan betjentene på nærpolitienhederne f.eks. foretage sagsbehandling af mindre sager, lave telefoniske tryghedsopfølgninger samt forberede og samle op på bekymringssamtaler med lokalområdets unge.”

Ny politigaranti
Med aftalen indføres en ny såkaldt politigaranti på de områder, hvor der er et ”særligt hensyn til borgernes tryghedsfølelse”. Det gælder eksempelvis i sager om indbrud i private hjem, vold og voldtægt.

Her skal politiet ifølge aftalen ”rykke ud med det samme og komme frem til borgerens hjem hurtigst muligt, efter der er ringet 112, hvis gerningsmanden fortsat er til stede”.

Derudover skal Politiet i forbindelse med andre anmeldelser af indbrud rykke ud indenfor 24 timer, lyder det.

Genetablerer nationalt rejsehold
Med den nye politiaftale er det besluttet at genetablere et nationalt rejsehold til opklaring af drabssager. Rejseholdet skal bistå den pågældende politikreds og sikre, at ”alle relevante efterforskningsskridt foretages i mulige drabssager”.

Samtidig indføres en særlig efteruddannelse på Politiskolen til medarbejdere i politiet, som beskæftiger sig med drabsefterforskninger.

Læs også

Forhøjede gebyrer og bødetakster
Flerårsaftalen vil ifølge aftaleteksten koste statskassen godt ni milliarder i alt frem mod 2023. Heraf udgør de nye initiativer alene en udgift på omkring 2,3 milliarder.

En markant del af pengene findes gennem besparelser i Rigspolitiet, men partierne bag aftalen er også enige om at hæve prisen på udstedelse af pas. Prisen for teori- og køreprøver kommer til at stige fra 600 kroner til 1.000 kroner. Og nuværende bilister på de danske veje skal punge ekstra ud, hvis de bryder færdselsloven. Partierne bag aftalen finder nemlig omkring 200 millioner ved at forhøje bødetaksterne.

”Bødetaksterne har ikke været underlagt en løbende regulering for pris- og lønudviklingen, hvilket indebærer, at bødeniveauerne udhules i takt med lønudviklingen. Aftaleparterne er enige om, at der i 2021 udarbejdes et oplæg til blandt andet lønregulering af bødetakster, så bødetaksterne bliver tidssvarende. Herudover kan bødetaksterne i øvrigt reguleres,” står der i aftalen.

Finansieringen betyder, at Venstre ikke er med i den nye politiaftale.

”I Venstre mener vi det rent faktisk, når vi siger, at vi har et skattestop. Det skal danskerne kunne regne med, og det skal der være sikkerhed omkring,” skriver retsordfører Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00