Genbrugspladser genåbner efter coronalukning: "Vi håber stadig, at borgerne vil være tålmodige"

CORONA: Tirsdag kan landets genbrugspladser genåbne efter at have været coronalukket i mere end to uger. Flere steder er der planlagt assistance fra beredskab og politi, for påsken er normalt højsæson for besøg på landets genbrugspladser.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostMorten Øyen

Der er godt nyt til de mange danskere, der i løbet i den seneste tid er kørt forgæves til den lokale genbrugsplads med traileren fyldt med murbrokker, gamle møbler og haveaffald.

For efter at genbrugspladserne i godt to uger har været coronalukket for private, kan de nu igen slå portene op for de mange borgere, der blandt andet bruger hjemmearbejdsdagene på at få ryddet ud i affaldet.

Det vurderes nemlig af KL og myndighederne, at kommunerne med klare forhåndsregler kan genåbneåbne genbrugspladserne uden fare for at øge smittespredningen. 

”Det har været afgørende for os, at en genåbning af genbrugspladserne kunne være sundhedsmæssig forsvarlig. Det helt overordnede hensyn i denne tid er, at vi skal begrænse smittespredning mest muligt. Derfor er det også vigtigt, at vi tager de rigtige forholdsregler og følger myndighedernes anbefalinger, når pladserne genåbner,” skriver Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, i en pressemeddelelse.

Vi åbner op for alle pladser tirsdag morgen. På genbrugspladsen vil der blive skiltet med klare retningslinjer, og med ekstra medarbejdere vil vi sikre, at alt foregår forsvarligt.

Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg

Dynger af affald
Mens genbrugspladserne har været lukket, har kommuner oplevet, hvordan nogle borgere har været en tand for kreative med alternative måder at skille sig af med affaldet på.

”Vi ser desværre, at særligt på Vejdirektoratets rastepladser, men også rundt i naturen, at folk har stillet deres affald,” fortalte borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen til Altinget i sidste uge.

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Også Kommunernes Landsforening (KL) bekræftede dumping af affald som et generelt problem på tværs af kommunegrænser.

”Vi har oplevet, at mange kommuner står i nogle problemer med, at folk begynder at bortskaffe deres affald på måder, der ikke er hensigtsmæssige. Derfor er vi nu i dialog med politiet, om vi kan finde en måde at genåbne nogle genbrugsstationer på en begrænset og forsvarlig måde. Så folk kan komme af med deres affald på en miljørigtig måde, og så det sker corona-sikkert,” lød det fra direktør i KL Laila Kildegaard.

0:000:00