Se kortet: Sådan skal Danmarks areal se ud, hvis politikerne vil nå de grønne mål

Klimarådet præsenterer i en ny analyse tre scenarier for, hvordan Danmarks areal kan komme til at se ud i fremtiden. Fælles for dem alle er, at landbrugets areal skal være væsentlig mindre. Se landkortene her. 

Hvis vi skal nå en række mål, skal op mod en tredjedel af landbrugsarealet væk, vurderer Klimarådet. Her kan du se, hvordan det vil ændre på den danske arealanvendelse.
Hvis vi skal nå en række mål, skal op mod en tredjedel af landbrugsarealet væk, vurderer Klimarådet. Her kan du se, hvordan det vil ændre på den danske arealanvendelse.Foto: Henning Kaiser/AP/Ritzau Scanpix
Frida FlinchMads OutzenElla Hjalmsrud Jørgensen

Over halvdelen af det danske areal optages i dag af landbrugsdrift, men af hensyn til både klima, vandmiljø og natur bør det i vidt omfang være fortid i 2050.

Det viser Klimarådets tre scenarier for fremtidens arealanvendelse, som eksperterne præsenterede tirsdag.

Landbruget vil blive hårdest ramt i rådets tredje scenarie, som er det eneste scenarie, hvor der kan sættes flueben ud fra alle tre målsætninger for biodiversitet, vandmiljø og klima. I det scenarie skal en tredjedel af landbrugets areal fjernes. Det danske landskab skal i stedet prydes af mere natur, der skal gavne biodiversiteten og havmiljøet.

Men landbruget slipper heller ikke for en nedgradering, selv hvis politikerne vælger et af de andre scenarier. 

Dyk ned i, hvordan Danmark kan komme til at se ud i 2050, hvis politikerne vil i mål med de grønne ambitioner, nedenfor. Og læs mere om de tre scenarier og grønne målsætninger her.

Illustrationen er ikke en præcis opmåling. Det er et estimat af den arealmæssige betydning af de tre scenarier.

Foto: Foto: Mads Outzen

Note: De fire danmarkskort illustrerer, hvor stor en del af Danmarks areal, der bruges på henholdsvis landbrug, natur, skov og andet (bygninger, veje, grusarealer m.m.).
Billedet i toppen af venstre hjørne viser arealet i 2018, som er det sammenligningsgrundlag, som Klimarådet har benyttet. I øverste højre hjørne er arealet for scenarie et. Nederste venstre hjørne er scenarie to. Og nederste højre hjørne er scenarie tre. 
Kortet er et overslag, og der tages derfor forbehold for mindre usikkerheder ved de enkelte tal, da arealanvendelsen er under løbende forandring. Farverne viser ikke, hvor i landet den enkelte kategori hører til, men blot hvor stort et areal af det danske landskab, kategorien udgør.

Grafikken er lavet af Mads Outzen, video- og podcastredaktør på Altinget.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00