Debat

EL-rådgiver: Fortællingen om Lars Løkke som en stor politisk håndværker er død

Lars Løkke Rasmussens kluntede og uduelige opførsel i forløbet omkring åben dør-ordningen tager prisen som årets nytårstorsk, skriver Ludvig Goldschmidt Pedersen.

Tilbage står et forløb, der har efterladt en samlet opposition måbende og en udenrigsminister, der har blandet sig i en sag, der er langt uden for hans resort, skriver Ludvig Goldschmidt Pedersen. 
Tilbage står et forløb, der har efterladt en samlet opposition måbende og en udenrigsminister, der har blandet sig i en sag, der er langt uden for hans resort, skriver Ludvig Goldschmidt Pedersen. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Ludvig Goldschmidt Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nutidens danske politikere er grundlæggende heldigere, end de selv aner.

Mens alle verdens lande bakser med at koldstarte den grønne omstilling, kan danske politikere i det store hele nøjes med at trykke på speederen og holde kursen.

På grund af oliekrisen gik Danmark nemlig allerede for 40 år siden i gang med at bygge vindmøller og spare på energien med termostater og isolering af bygninger.

Det har gjort det nemt og belejligt for nutidens politikere at sable champagnen og holde skåltaler for udbygningen af den grønne energi. Vestas og Danfoss var allerede i landet, og embedsværket har erfaring med at håndtere de komplicerede processer, som det kræver at sætte vindmøller op ude på havet.

Regeringen står stille på klimaspørgsmålet

Vi har ikke som Tyskland industridistrikter, der hver dag sluger ufattelige mængder energi. Og modsat Norge er der ingen danske regioner, der helt og aldeles er afhængige af vellønnede og stabile arbejdspladser inden for olie- og gasindvinding.

Det er derfor langt mindre modsætningsfyldt i Danmark at imødekomme det store demokratiske flertal, der råber på klimahandling.

Fremtiden vil ikke se mildt på de politikere, der brugte tid og penge på nålestiksoperationer.

Ludvig Goldschmidt Pedersen (EL)
Grøn politisk rådgiver

Alligevel er det gået fuldstændig galt under den nuværende regerings ledelse.

Der er ikke i regeringens første leveår blevet indgået en eneste aftale, der bidrager til at nå klimamålene.

Heller ikke engang for at nå 2025-målet, som bogstaveligt talt står lige for døren, eftersom opgørelsen henimod dette starter allerede 1. januar 2024.

Det eneste, vi har fået, er syv måneders stilstand i forhandlingerne og gentagne forsøg på klimafupnumre fra regeringens side. Senest har de foreslået kun at hæve det såkaldte fortrængningskrav, som øger prisen på brændstof gennem stilsætningen af flere biobrændstoffer i et enkelt år, 2025.

Årets nytårstorsk

Fremtiden vil ikke se mildt på de politikere, der brugte tid og penge på nålestiksoperationer, der kun reducerer klimaudledningerne i det tilfældige år, hvor de har sat et klimamål.

Men Lars Løkke Rasmussens (M) kluntede og uduelige opførsel i forløbet omkring åben dør-ordningen tager selv i lyset af dette alligevel prisen som årets nytårstorsk. Forløbet er kort fortalt:

Et bredt flertal i Folketinget skabte åben dør-ordningen, så virksomheder kunne byde ind på dele af den danske havbund, hvor de gerne ville sætte vindmøller op. I en dialog med EU-Kommissionen blev embedsværket for et år siden opmærksomhed på, at den ordning nok var ulovlig.

Det skyldes, at vi i realiteten forærer værdifuld havbund væk gratis, hvilket kan anses for at udgøre en form for statsstøtte.

Avisen Zetland har beskrevet, hvordan dette førte til et samlet oplæg fra seks ministerier, der sigtede på at redde så mange af de indmeldte havvindmøller som muligt.

Læs også

Men det var åbenbart ikke godt nok til Lars Løkke Rasmussen.

I stedet nedsatte regeringen et midlertidigt havvindudvalg i udenrigsministeriet med Lars Løkke Rasmussen for bordenden. Hvorfor det danske diplomati skulle lede arbejdet for at sætte vindmøller op i Nordsøen, forbliver et mysterium.

En politisk soloulykke

Det, som ikke er et mysterium, er, at Lars Løkke Rasmussen ramte fuldstændigt forbi bolden med den konsekvens, at udbygningen af dansk havvind er blevet yderligere et år forsinket.

Lars Løkke Rasmussen fejede nemlig embedsværkets indstilling til side. I stedet forsøgte han at skabe en såkaldt "overgangsordning" for bare tre af de mange ansøgninger.

Det var Lars Løkke Rasmussens løfte over for Folketinget, at regeringen alene arbejder på at få havvind så hurtigt op som muligt.

Overgangsordningen for de tre projekter - hvoraf et af dem bygges af Copenhagen Infrastructure Partners med tætte forbindelser til Udenrigsministeriet – skulle ifølge Lars Løkke Rasmussen være et brohoved, som andre projekter sidenhen kunne bruge.

Det brohoved er nu også styrtet sammen.

Sent 19. december kom en pressemeddelelse fra Klimaministeriet ud: Overgangsordningen med de tre projekter var også – fuldstændigt som Lars Løkke Rasmussen fra start var blevet fortalt af sit embedsværk – ulovlig i forhold til EU-retten.

Tilbage står et forløb, der har efterladt en samlet opposition måbende, og en udenrigsminister der har blandet sig i en sag, der er langt uden for sit resort, og som i processen har opført sig så kluntet, at vi nu et år senere er blevet slået helt tilbage til start.

Det er en politisk soloulykke. Embedsværket havde advaret ham. Oppositionen kritiserede valget af overgangsordningen fra start. Derfor må det også være det endegyldige dødsstød til fortællingen om Lars Løkke som en stor politisk håndværker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ludvig Goldschmidt Pedersen

Kandidat til Europa-Parlamentet, klima- og fødevarerådgiver, Enhedslisten
ph.d. i idehistorie (Aarhus Uni.), master (University College London, 2018)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00