Debat

Elberth: Lav din egen hykleri-artikel

KLUMME: Hvis du havde de samme værktøjer som journalisterne, ville du så bruge dem til at skrive de samme artikler, som de gør? Benjamin Rud Elberth giver dig værktøjerne her. 

"Journalistik kan i højere grad bedrives bag skrivebordet. Hvor sociale medier er en gave. Twitter er journalisternes intranet," skriver Benjamin Elberth i sin ugentlige klumme.
"Journalistik kan i højere grad bedrives bag skrivebordet. Hvor sociale medier er en gave. Twitter er journalisternes intranet," skriver Benjamin Elberth i sin ugentlige klumme.Foto: Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er du fast læser her på klummen ”Borgen Digitalt”, ved du allerede, at det gennemgående tema er, hvordan de dygtigste politikere bruger sociale medier til deres egen fordel (hvorfor skulle de også gøre andet?).

Genlæs, hvordan Løkke er formaternes og kompositionens mester, når han selv styrer både framing, krisestyring og dialogen med sine vælgere, fordi han ganske enkelt har sin egen mediestation.

Læs: Løkke er kompositionens og formaternes mester 

Men præcis samme sted har politikerne generelt meget svært ved at gardere sig mod dårlig omtale og vælgernes hån, spot og spe: Sociale medier bliver et tveægget sværd for dem, efterhånden som de efterlader sig en strøm af data og spor, i kampen for at bruge selvsamme sociale medier til deres fordel.

Nettet glemmer aldrig. Lørdag morgen er det verdens nemmeste trick at re-tweete Søren Espersens tweet fra 2. december. Så har vi løftebrudshistorien serveret på et sølvfad på meningsdannernes platform.

Journalistik kan i højere grad bedrives bag skrivebordet. Hvor sociale medier er en gave. Twitter er journalisternes intranet. Og med ”Kovending!”, ”Løftebrud!” og ”Hykleri!” som fast skabelon i den politiske journalistik lige nu, kan man efterhånden som menigmand lave sin egen drillejournalistik og sende ud over sine egne medier.

Det helt store spørgsmål, som du gerne må tænke over resten af vejen i klummen her, mens du får værktøjerne til at lave regulært dyneløfteri på din yndlingsaversion af en politiker: Giver det bedre journalistik? Bliver vi klogere? Her har du nogle af værktøjerne – og så kan du selv som en lille øvelse vælge din journalistiske retning: Vil du gå efter alt det lette, hvor du får garanti for trafik, eller vil du bruge det til at gribe ud efter en Cavling-pris for bedste undersøgende journalistik?

Hvad trender lige nu?
Vi starter i den bløde ende. Brug gratis-versionen af Whale til at se, hvad der trender lige nu – Er der noget, der har mere end 1000 delinger, så skriver du historien, hvordan ”xxxx går amok på Facebook”. Selv tak. Det var det letteste.

Er du rigtig journalist, krydrer du også med tre-fire kommentarer fra kommentar-feltet. Tag både kvindenavne og mandenavne – for så er der størst identifikation. Kan du finde en ”viral” Facebook-ting med en eller anden, der har fået delt et kækt svar, kan du bruge skabelonen ”Se hans geniale svar her”. Tag lige en søgning på Google først, for at se, om den allerede er skrevet. Indsæt selv ironisk smiley.

Du kan også vælge at bruge værktøjet til at udvælge en af de artikler, hvor du kan se på overskriften, at der er noget substans – og mange kommentarer. Mange af de kommentarer giver dig måske stof til at forstå et emne dybere, før du skriver om det. Eller hjælper dig med at finde en værdifuld kilde? Dit valg. Især fordi du ved, at det første er det, mange af læserne rent faktisk klikker mest på.

Fortryder du?
En af de lidt sværere. Prøv at hoppe ind på jeg-fortryder.dk – Her får du første lækre værktøj til at gå en politiker efter i sømmene. Her finder du nemlig alle de tweets og Facebook-beskeder, som politikerne fortryder og sletter. Nå, ja. I første omgang finder du ud af, at politikere også er mennesker og ikke kan stave.

Men der er også et par kioskbaskere imellem. Det er en fast bestanddel af en god tabloid artikel at skrive ”her kan du se det slettede tweet, ingen måtte se”. Så antydes det nemlig også, at der er tale om et muligt ”coverup” fra politikeren.

Og som bekendt er det ”the coverup that gets you”. Voila! Nationen går amok og får frit lejde til at skrive, hvor magtliderlige politikerne er. Lige nu vil du se, at Uffe Elbæk har skrevet forkert i et hashtag, da han tog depressionsstrømper på.

Og så midt i en breaking-tid om SU-nedskæringer! (Kan du selv se vinklen?). Alternativt kan du jo vælge ikke at skrive om noget derfra? For selvom politikerne sletter noget, har alle vel ret til at slette noget, de har fortrudt? Dit journalistiske valg.

Lav dyneløfteri på din politiker
Tys Tys-kilde, go home. Kreditkortoplysninger er i vores datatid med Zuckerberg som gatekeeper nærmest bare en strøm af de data, vi afgiver frivilligt alligevel. I politikernes egen iver for at kontrollere mediestrømmen har de glemt, at de har åbnet en ladeport ind til et spor af data om dem selv.

Prøv at se dette lækre dyneløfterværktøj – her kan du faktisk se, hvor politikerne med deres private profiler tjekker ind, hvem de gør, hvad med hvilke steder. Det eneste, det kræver, er at du finder deres unikke Facebook-id. Det har du en generator til her, og så kan du søge på alt det, de har glemt at gøre privat.

Bum! Her var dokumentationen for, at Lars Seier og Anders Samuelsen begge har været både i Zürich og Kronenhalle. I øvrigt har Samuelsen også på et tidspunkt været i Frederiksberg Centret. Du har lige fået din helt egen fuldautomatiske tys tys-kilde. Drak de champagne?

Du kan da roligt skrive ud fra ovenstående billede, at de garanteret fik kantareller, der vist nok gerne skylles ned med Spumante. Giv det twistet ”Hemmeligheden, du ikke kendte om Samuelsens sugar daddy”, når du tweeter det. Så har du en rigtig clickbait, hvor folk skal klikke sig ind for at se afsløringen.

Som alternativ til kioskbaskeren kan du jo også vælge i din journalistiske dækning at bruge værktøjet til at finde personer, der har merviden om et større emne? Der er masser af muligheder.

Du vil i øvrigt også kunne finde ud af, at denne klummeskribent erklærede Twitter for dødt i 2008 (kovending!). Men til gengæld spåede jeg også samme år, vil du se, hvis du graver efter, at iPhone ville blive en revolution. Prøv bare for øvelsens skyld at taste dig selv ind i det værktøj. Det er en skræmmende oplevelse.

Hvem er hvor lige nu?
Lidt snilde, så kan du også udnytte, at politikerne ikke aner, hvor mange spor de afsætter. Stephen Kinnock ville aldrig kunne færdes mere end 180 dage i Danmark igen, efter han er blevet aktiv på Twitter og i øvrigt har glemt at slå geotagging fra på sine tweets.

Med Tweetdeck og en enkelt geo-kode kan du finde ud af, hvor dine favoritter er lige nu. Eksempelvis tweetede VU’s formand Chris Holst Preuss fredag middag fra en position inden for én kilometer fra Østerbro Stadion. Hvad du skal bruge det til, kan være lidt småsvært at se.

Men der må da være mulighed for at fange Rene Gade fra Alternativet, når han er på apoteket på Amagerbrogade efter fodvortecreme? Kan du mærke, at du er ved at gribe ud efter en Cavling lige nu? Næste gang du bestiller visitkort kan du i ro og mag tilføje ”Freelance graverjournalist”.

Alternativt kunne du bruge funktionen i dit journalistiske virke til at få verificeret, om en person, der tweeter om evt. terror rent faktisk befinder sig på det sted, hvor vedkommende påstår at være, så du er med til at formidle korrekt information (Det gør de dygtigste journalister i Danmark faktisk, når de særdeles disciplineret dækker terrorsager).

Det gælder om at komme først!
Husk nu! Det skal helst være breaking. Husk lige at sætte en notifikation på Facebook, som jeg har gjort på Løkke nedenfor. Selvom jeg sidder og er ved at gennemrode min nye gode Facebook-ven Mogens Dahl, bliver jeg stadig tippet først om, at Løkke er på vej hjem fra møder i EU.

Der er basis for en rigtig breaking sniger-selfie til min artikel ude i lufthavnen, når han kommer igennem ankomsthallen. Hvis du har set, hvor mange journalister, der alle kæmper for at skrive ”breaking”, hver gang der er noget der ligner en ”breaking”, ved du, hvorfor det giver læsere og gysser at være først.

Liveblogger du fra Løkkes ankomst i lufthavnen, kan du øve dig på at være rigtig journalist. De liveblogger nemlig fra begivenheder som Mads Holger-mindehøjtidelighed og Se og Hør-retssagen. De får godt nok ikke detaljerne helt på plads, mens de gør det (se selv efter, når en af de tiltalte Kasper Kopping blogger med selv og korrekser dem undervejs her – Men hallo? Hvem får alle detaljer med i disse livebreaking-tider med turbobenzin på?

Alternativt kunne du i dit journalistiske virke bruge notifikationsfunktionen på Løkke som en uddybende oplysning til din artikel om, hvordan Løkke i en af de største kriser i blå blok havde hænderne fulde i EU, men nu er på vej hjem til øget fokus på det indenrigspolitiske? Dit redaktionelle valg på mini-redaktionen, der efterhånden er veludbygget.

Men inden du går i gang …
… med din egen hykleri-artikel, din egen lille ”desktop”-journalistik eller din liveblog fra lufthavnen, så overvej, om du redder verden med den hurtige tilgang, eller om du skal bide på mulighederne for at levere kvalitet med værktøjerne. Inga Vind, administrerende direktør for TV 2 Østjylland gav for nylig denne lille ørefigen i Mediawatch til redaktionerne derude: 

"Hver gang en journalist skræller de sociale medier og gør det til en artikel med overskriften "De sociale medier koger", er det en ikke-historie. Det er en bastard af en genre for dovne journalister, og det giver ganske enkelt ikke mening at plukke 6-7 tilfældige kommentarer ud fra et Facebook-feed og ophøje det til journalistik."

Og se så lige, hvordan Information valgte at dække Omar-sagen og nyd især sætningen ”Vi lever ikke af at lave nyheder – det dør vi faktisk af. Vi lever af at give perspektiv.”

Det er nok en meget god tilgang – for alle kan efterhånden lave de lette breaking news og det overfladiske socialt medie-graveri, også os uden journalistisk uddannelse. 

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver uge skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00