Enhedslisten frygter privat indtog i plejeboliger

PLEJEBOLIGER: Enhedslisten angriber ny lov om plejeboliger, som partiet mener vil øge uligheden. Regeringen holder på, at der er tale om fornuftige justeringer. Venstre er positivt overrasket over regeringen.

Foto: co
Mads Bang

”Vi er bekymrede for, at det vil føre til et indtog af private virksomheder,” siger Lars Dohn (EL) om den lov om plejeboliger, der torsdag andenbehandles i Folketinget.

I næste uge vedtager Folketinget efter planen en lov, som efter et langt tilløb skal opdatere loven om friplejeboliger. Friplejeboliger er boliger til plejekrævende ældre, som drives af private selskaber eller fonde.

Boligminister Carsten Hansen (S) har allerede peget på, at 94 procent af friplejeboligerne drives af non-profit-organisationer. Det er dog ikke nok for Enhedslisten.

”Man kunne have udstedt et forbud mod kommercielle aktører,” siger Lars Dohn. Han anerkender, at der i dag er meget få kommercielle aktører på området. Men det mener han ikke nødvendigvis fortsætter.

Fakta
Ifølge evalueringen af friplejeboligloven var der i 2011 kun  379 beboere i friplejeboliger på landsplan.

Kilde: Evaluering af lov om friplejeboliger (2012)

SF bakker op
Et stort flertal af partierne bakker op om forslaget, og Enhedslisten er alene om at ville stemme imod. Også SF har i udvalgsarbejdet sluttet sig til flertallet.

SF har dog fået tilføjet, at partiet ”finder det afgørende, at ministerens vurdering af, at antallet af friplejeboliger ikke stiger med ændringerne, holder stik”.

Lars Dohn fra Enhedslisten mener desuden, at loven gør det svært for lokalpolitikerne at styre kapaciteten på plejboligområdet. Han mener, at situationen kan sammenlignes med uddannelsesområdet, hvor der ofte oprettes en friskole, når en lokal kommuneskole lukkes. Samme tendens mener Lars Dohn kan opstå på plejeboligområdet.

”Jeg bor selv i en kommune, hvor kommunalbestyrelsen besluttede at lukke to plejehjem. Kort tid efter åbnede de som friplejeboliger,” siger Lars Dohn.

Boligministeren deler dog slet ikke Enhedslistens bekymringer. Blandt andet fordi den årlige kvote på 500 friplejeboliger ikke er blevet udnyttet.

”Jeg tror ikke på, at der kommer en masse ustøttede friplejeboliger. Det tror jeg simpelt hen ikke på. Kvoten har aldrig været brugt op,” sagde Carsten Hansen i Folketinget, da loven blev behandlet første gang.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00