Regeringsordførere tager godt imod forslag om at gøre almene boliger til platform for den nære sundhed

Mennesker i almene boliger har dårligere sundhed end resten af befolkningen, og det skal regeringen tage højde for i de kommende udspil på sundheds- og boligområdet, lyder det fra landets kommuner og almene boligforeninger. En fantastisk idé, siger S. 

Der giver god mening at sammentænke sundheds- og boligpolitik, siger Socialdemokratiets boligordfører Thomas Monberg (t.h.) om KL og BL's nye udspil.
Der giver god mening at sammentænke sundheds- og boligpolitik, siger Socialdemokratiets boligordfører Thomas Monberg (t.h.) om KL og BL's nye udspil.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Sundhedstilstanden er markant dårligere hos de én million borgere, der bor i almene boliger, end blandt resten af befolkningen. Her lider dobbelt så mange for eksempel af kol og diabetes, ligesom flere ryger og er ramt af psykiske lidelser. 

Det vil Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Almene Boliger (BL) lave om på ved at tænke boligforeningerne ind i arbejdet med den nære sundhed, der omfatter kommunernes sundhedsopgaver. 

Konkret anbefaler de, at regeringen tænker det kommende boligudspil sammen med den kommende sundhedsreform.  

Udspillet vinder genklang på Christiansborg, hvor Socialdemokratiets boligordfører, Thomas Monberg, kalder ideen "fantastisk". 

Nu skal jeg jo ikke røbe noget, der kommer, men der er netop en god synergi i at køre de her to indsatser sammen. Sundhed og bolig er nogle af de største ulighedsskabere i vores samfund.

Thomas Monberg
Boligordfører, Socialdemokratiet

"I de statistikker, vi ser fra de almene boligområder, er sundheden ringere og levealderen lavere end i resten af samfundet. Derfor er det her forslag rigtig godt set af boligforeningerne og kommunerne," lyder det fra ordføreren, der forventer, at den kommende boligaftale vil understøtte den nære sundhedsindsats. 

"Jeg tror, det bliver en stor del af boligsociale indsatser. Nu skal jeg jo ikke røbe noget, der kommer, men der er netop en god synergi i at køre de her to indsatser sammen. Sundhed og bolig er nogle af de største ulighedsskabere i vores samfund," siger Thomas Monberg. 

Ligeledes ser Venstres boligordfører, Heidi Bank, gode takter i forslaget.  

"Det er jo en klassisk Venstre-tankegang, at vi gerne vil have mere nær sundhed for borgerne. Vi skal sikre, at vi får den bedst mulige borgernære sundhed for pengene, men om det bliver denne model eller en anden, det kan jeg ikke sige," siger hun. 

{{toplink}}
Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00