Debat

Enhedslisten: Tvangsaktivering er diskriminerende og kontraproduktivt

DEBAT: Det ville være klædeligt for velfærdssamfundet, hvis vi hjalp de arbejdsløse i stedet for at piske og diskriminere dem. Vi skal styrke tilliden til både borgeren og sagsbehandleren, skriver Victoria Velásquez.

"Vi får ikke værdighed ind i tilværelsen, hvis dikteringsregimet med mistilliden fortsætter," skriver Enhedslistens beskæftigelsesordfører.
"Vi får ikke værdighed ind i tilværelsen, hvis dikteringsregimet med mistilliden fortsætter," skriver Enhedslistens beskæftigelsesordfører.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg møder ethvert menneske med et åbent sind. Jeg tror på, at hun er en ressource og et individ med egne styrker og svagheder.

For er vi ikke alle det? Kan du afgøre et menneskes behov og muligheder i vores samfund bare ved at se på, hvor hun er født?

I min optik bør vores beskæftigelsessystem og vores socialpolitik ikke starte med at skelne imellem, om du er født i Danmark eller i et såkaldt ikke-vestligt land.

For vi laver jo heller ikke lovgivning, hvor dem fra Vestegnen eller os fra Sydhavnen har et sæt særlige pligter, mens dem fra Gentofte har et andet. Netop fordi vi er lige for loven, uanset hvor vi bor, eller hvor vi kommer fra. At fravige dette grundprincip er jo diskrimination.

Fakta

Temadebat: Større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse?

Nytilkomne og indvandrere med et stort integrationsbehov, der er på integrationsydelse eller kontanthjælp, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen, hvis det ikke skal gå udover pengepungen.

Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og integrationsminister Matias Tesfaye (S).Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen.

Ifølge regeringen skal Folketingets partier forholde sig til en ny model inden sommerferien. Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Vil et nyt 37-timerskrav løse problemet? Hvorfor skal reglerne ikke gælde for alle uanset oprindelse? Hvordan får vi flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet? Er det overhovedet realistisk at sikre 37 timers aktivering til alle på et arbejdsmarked, der i forvejen er hårdt presset af corona-krisen? Og hvordan hænger strammere krav til ledige indvandrere sammen med regeringen og støttepartiernes fælles ambition om at gøre livet på kontanthjælp mindre presset for børnefamilier?

Panelet består af:

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

Pernille Vermund (NB), beskæftigelsesordfører

Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører

Sikandar Siddique (FG), partileder

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmester for Integration og Beskæftigelse i Københavns Kommune

Rasmus Brygger, Danmarks Videnscenter for Integration

Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwoolfonden

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Iben Bolvig, VIVE

Charlotte Liebak Hansen, forskningschef i Væksthusets Forskningscenter

Søren Heissel, forbundssekretær i 3F

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Fordrer højrefløjens fordomme
Statsminister Mette Frederiksen spiller i sin nytårstale endnu engang udlændingekortet. Hun kræver at mennesker med ophold i Danmark skal forsørge sig selv, og hvis de ikke har et arbejde, så ”får de pligt til at bidrage med, hvad der svarer til en almindelig arbejdsuge på 37 timer”.

I praksis vil det handle om tvangsaktivering via gratis virksomhedspraktik i supermarkederne og nyttejob, hvor der skal fjernes affald fra gaderne.

Bliver tvangsaktivering ikke bare en diskriminerende handling, som skal tilfredsstille Pia Kjærsgaard og Pernille Vermund, i stedet for at finde løsninger til gavn for de mennesker, det handler om?

Victoria Velásquez (EL)
Beskæftigelsesordfører

Jeg synes, at statsministeren prøver på at få befolkningen til at sparke nedad. Fordi antagelsen bag idéen om tvangsaktivering er, at hele denne gruppe af mennesker fra andre lande ikke ønsker at arbejde og bidrage, og at de derfor må tvinges til at yde noget for de almisser, vi forærer dem.

Men fodrer en sådan antagelse ikke blot højrefløjens fordomme om mennesker fra andre lande, når alle skæres over en kam?

Bliver tvangsaktivering ikke bare en diskriminerende handling, som skal tilfredsstille Pia Kjærsgaard og Pernille Vermund, i stedet for at finde løsninger til gavn for de mennesker, det handler om?

Læs også

Undergraver lønmodtageres tryghed
Men tvangsaktivering er mere end diskriminerede. Det er også kontraproduktivt. Vi ved, at kun få procent af alle dem, der bliver tvunget i virksomhedspraktik får et job i virksomheden bagefter.

Vi ved også, at den gratis arbejdskraft i virksomhederne udfylder 25.000 fuldtidsjob i for eksempel supermarkeder og byggemarkeder i stedet for ordinært ansatte med løn.

Den form for gratis arbejdskraft undergraver lønmodtagernes job og tryghed. Vi ved, at hvis folk virkelig skal hjælpes på vej, så skal der sættes støtte ind på de sociale livsbetingelser, det helbredsmæssige, opkvalificering og det at være en del af et arbejdsfællesskab. Kort sagt en helhedsindsats, der tager afsæt i det enkelte menneskes livssituation.

Afklaring og helbredelse 
Vi ved også, at en stor del af de mennesker, Mette Frederiksen vil tvangsaktivere, har mange flere udfordringer end bare manglen på et job. Faktisk er langt hovedparten aktivitetsparate. Det vil sige, at de har ekstra problemer i form af sygdom, sociale udfordringer og måske traumer fra krigszoner.

Der har allerede være brugt hundreder millioner af kroner på projekter for dem, der har været længe i kontanthjælpssystemet. Trods meget ihærdige sagsbehandlere, så er den samlede beskæftigelseseffekt kun på få procent.

Så min pointe er, at vi hverken løser problemet eller hjælper mennesker ved at tvangsaktivere dem og tage deres ydelser fra dem, hvis de ikke magter det.

Det gælder, uanset om man er fra Sydhavnen eller fra Syrien. I stedet skal vi hjælpe den enkelte til afklaring og helbredelse. Vi skal finde mulighederne for en plads i samfundet. Og her ville det klæde arbejdsgiverne at vise samfundssind og åbne deres arbejdspladser for ansættelse af dem, der ikke er så stærke.

Hvis bare hver eneste af landets 25.000 virksomheder med mere end 20 ansatte tog ét menneske ind i for eksempel forløb med løntilskud, fleksjob, revalidering eller som voksenlærling, så var problemet løst.

Samfundssind på direktionsgangen
Sandsynligvis er det kun en mindre del, der faktisk kan arbejde. Det ved vi fra de hidtidige indsatser. Så hvorfor pine de mennesker yderligere med systemtænkning og kassetænkning ovenfra?

Vi får ikke værdighed ind i tilværelsen, hvis dikteringsregimet med mistilliden fortsætter. Lad os i stedet styrke den lokale faglighed, tilliden til borgerne og tilliden til sagsbehandlerne. Hvordan skal den samme person være den, der skal hjælpe borgeren og samtidigt være den, der straffer?

Det gør, at mange borgere oplever, at de står midt i et kafkask system. I Enhedslisten vil vi væk fra fra den tilgang - uanset om man kommer fra Vestegnen eller fra Vestsahara. Det ville være klædeligt for et velfærdssamfund, hvis vi hjalp de trængende i stedet for at piske dem.

Måske skulle Mette Frederiksen og hendes regeringskolleger i stedet bruge energien på at få tvangsaktiveret samfundssindet i direktionsgangene, så velhaverne - i stedet for pleje deres formuer i skattely - bidrog lidt mere til fællesskabet.

Lad os stoppe splittelsen og lade være med at skære alle over en kamp. Vi har brug for mere fællesskab med fokus på den enkelte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

0:000:00