Debat

Tesfaye: Vi skal møde nye borgere med mere tydelige krav

DEBAT: Vi skal vende ydelseslogikken på hovedet og møde nyankomne flygtninge med en klar forventning om, at de skal bidrage aktivt til samfundet fra dag et, skriver Mattias Tesfaye.

"Regeringens forslag går i bund og grund ud på, at de mennesker, der ikke selv kan finde et job, fremover skal yde en indsats på 37 timer om ugen," skriver Mattias Tesfaye.
"Regeringens forslag går i bund og grund ud på, at de mennesker, der ikke selv kan finde et job, fremover skal yde en indsats på 37 timer om ugen," skriver Mattias Tesfaye.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 1970’erne blev Folketinget enige om, at borgere, der blev ramt af livets rå uretfærdighed, kunne forsørges af staten i en midlertidig periode. Et slags sidste sikkerhedsnet, der griber folk, når alle andre veje er prøvet af.

Folk skulle ikke ende i rendestenen, hvis de i forvejen kæmpede med hårde skilsmisser, misbrug, sygdom eller andre sociale begivenheder. Sikkerhedsnettet kender vi i dag som kontanthjælpssystemet, og det er et smukt og godt princip. Alle kan falde, når tilværelsen spænder ben.

Der er dog et problem. Flygtninge, der får ophold i Danmark, placeres i dag i sikkerhedsnettet til at starte med, selvom det bør være den allersidste udvej. Sådan skal det selvfølgelig ikke være.

Det, at man ankommer til Danmark, skal ikke i sig selv retfærdiggøre, at man får stukket en social ydelse i hånden nærmest uden at have løftet en finger.

Børn skal ikke vokse op med en mor, der ikke tjener sine egne penge

Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister

Ingen penge, hvis man er pjækkesyg
Regeringen mener, at vi i stedet skal vende ydelseslogikken på hovedet. Vi skal møde nyankomne flygtninge og andre ydelsesmodtagere, som har været i landet i længere tid, men fortsat har et integrationsbehov, med en klar forventning om at bidrage aktivt.

Plan A er selvfølgelig, at de nye borgere, der får ophold i Danmark, skal finde et arbejde. Men er det ikke muligt, skal kommunen fremover hive plan B op af skuffen. Nemlig en hverdag, der svarer til det at gå på arbejde fuld tid fra dag ét.

Regeringens forslag går i bund og grund ud på, at de mennesker, der ikke selv kan finde et job, fremover skal yde en indsats på 37 timer om ugen. Deltager man i aktiveringen, bliver man honoreret for den tid, man deltager. Er man til gengæld pjækkesyg en dag, tikker der ingen penge ind på kontoen. Der skal være en mere synlig sammenhæng mellem indtægt og indsats. Ret og pligt.

Det går for langsomt med kvinderne
Regeringens forslag handler selvfølgelig om at få flere ud på arbejdsmarkedet. Men det handler grundlæggende også om retfærdighed.

Der er mange i Danmark, der har et lavtlønnet arbejde, og som ikke kan et ord dansk. De kan se en stor del af nyankomne flygtninge og andre, som har været i landet i længere tid, stå uden for arbejdsmarkedet.

Hvis de tænker, at det er uretfærdigt, så forstår jeg dem godt. Det er fair at stille krav til nye borgere. Det er fair, at ret og pligt går hånd i hånd. At man ikke kommer gratis til tingene.

Der er stadig alt for mange, der ikke er i arbejde. Og det går alt for langsomt. Særligt blandt kvinderne. Mindre end én ud af fem kvindelige flygtninge og familiesammenførte til flygtninge med tre års ophold i Danmark er i lønmodtagerjob.

Vil gentænke intgrationsindsatsen
Det er et problem. Af mange grunde. Men først og fremmest er det et problem for børnene. Børn skal ikke vokse op med en mor, der ikke tjener sine egne penge. Og som måske ikke kan det danske sprog. De børn oplever sikkert masser af kærlighed og sammenhold. Men jeg ønsker, at de skal opleve mere.

De skal opleve en mor, som kommer hjem og fortæller om sin hverdag ude i det danske samfund. Blandt kollegaer på en arbejdsplads. Det er her, man lærer at forstå det danske samfund. Og det danske sprog. Et liv på overførselsindkomst må være undtagelsen. Ikke reglen – som det desværre blandt nogle grupper er i dag.

Derfor har regeringen sat sig for at gentænke integrationsindsatsen. Vi skal i højere grad møde nye borgere med tydelige krav og forventninger. Med mere fokus på ret og pligt. Det tror vi på vil få flere ud på arbejdsmarkedet.

Dokumentation

Temadebat: Større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse?

Nytilkomne og indvandrere med et stort integrationsbehov, der er på integrationsydelse eller kontanthjælp, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen, hvis det ikke skal gå udover pengepungen.

Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og integrationsminister Matias Tesfaye (S).

Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen.

Ifølge regeringen skal Folketingets partier forholde sig til en ny model inden sommerferien.

Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Vil et nyt 37-timerskrav løse problemet? Hvorfor skal reglerne ikke gælde for alle uanset oprindelse? Hvordan får vi flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet? Er det overhovedet realistisk at sikre 37 timers aktivering til alle på et arbejdsmarked, der i forvejen er hårdt presset af corona-krisen? Og hvordan hænger strammere krav til ledige indvandrere sammen med regeringen og støttepartiernes fælles ambition om at gøre livet på kontanthjælp mindre presset for børnefamilier?

Panelet består af:

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

Lars Boje Mathiesen (NB), beskæftigelsesordfører

Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører

Sikandar Siddique (FG), partileder

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmester for Integration og Beskæftigelse i Københavns Kommune 

Rasmus Brygger, Danmarks Videnscenter for Integration

Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwoolfonden

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Iben Bolvig, VIVE

Charlotte Liebak Hansen, forskningschef i Væksthusets Forskningscenter

Søren Heissel, forbundssekretær i 3F

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00