Debat

Dansk Folkeparti: Indvandrere skal arbejde eller rejse hjem

DEBAT: S og V's kappestrid om at få indvandrere i job kommer kommer ikke til at rokke ved noget. Det gør kun en kraftfuld og konsekvent hjemsendelsespolitik, skriver Bent Bøgsted.

"Vi skal have hjemsendelsespolitikken tilbage," skriver Bent Bøgsted.
"Vi skal have hjemsendelsespolitikken tilbage," skriver Bent Bøgsted.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den socialdemokratiske regering og Venstre kappes i øjeblikket om at stille de samme forslag om at få indvandrere og efterkommere i arbejde.

Socialdemokratiet vil have indvandrere med integrationsbehov og nytilkomne i aktivering 37 timer om ugen, og Venstre vil stille krav til alle indvandrere om, at de skal arbejde for deres ydelser.

Og her kommer jeg så som knægten i 'Kejserens nye klæder' og siger det, som enhver kan se, men som ingen tør sige: Det kommer ikke til at rokke en tøddel ved det forhold, at op mod halvdelen af indvandrerkvinderne er uden for arbejdsmarkedet. En tredjedel af mændene er det samme.

Bundløs naiv
Det kan dårligt opfattes som andet end en vittighed, hvis Venstre i ramme alvor tror, at de kan udligne forskellen mellem danskere og ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres deltagelse på arbejdsmarkedet i løbet af de kommende tyve år.

Man skal være bundløs naiv, hvis man tror, man kan opnå sit forhenværende med et par justeringer i beskæftigelsespolitikken.

Det store problem i forhold til indvandrere og efterkommeres tilknytning til arbejdsmarkedet er, at så stor en del af dem allerede er stemplet ud. De er parkeret på passiv kontanthjælp eller førtidspension.

Derfra og til at få de pågældende i arbejde igen er som Sisyfos, der skulle rulle kampestenen op til toppen af bjerget for derefter at se den rulle tilbage igen, så han kunne begynde forfra. Et arbejde uden ende.

FAKTA

Temadebat: Større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse?

Nytilkomne og indvandrere med et stort integrationsbehov, der er på integrationsydelse eller kontanthjælp, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen, hvis det ikke skal gå udover pengepungen.

Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og integrationsminister Matias Tesfaye (S).Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen.

Ifølge regeringen skal Folketingets partier forholde sig til en ny model inden sommerferien. Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Vil et nyt 37-timerskrav løse problemet? Hvorfor skal reglerne ikke gælde for alle uanset oprindelse? Hvordan får vi flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet? Er det overhovedet realistisk at sikre 37 timers aktivering til alle på et arbejdsmarked, der i forvejen er hårdt presset af corona-krisen? Og hvordan hænger strammere krav til ledige indvandrere sammen med regeringen og støttepartiernes fælles ambition om at gøre livet på kontanthjælp mindre presset for børnefamilier?

Panelet består af:Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

Lars Boje Mathiesen (NB), beskæftigelsesordfører

Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører

Sikandar Siddique (FG), partileder

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmester for Integration og Beskæftigelse i Københavns Kommune

Rasmus Brygger, Danmarks Videnscenter for Integration

Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwoolfonden

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Iben Bolvig, VIVE

Charlotte Liebak Hansen, forskningschef i Væksthusets Forskningscenter

Søren Heissel, forbundssekretær i 3F

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Uendelige ressourcer
Derfor bør det gribes an på en helt anden måde. I stedet for at forsøge at få disse indvandrere og efterkommere i arbejde, skulle man snarere forsøge at få dem hjem. Det kunne for eksempel ske ved at fjerne deres ydelser og samtidig gøre dem opmærksomme på, at de kan få offentlig hjælp til at rejse hjem.

Det nytter ikke noget at stikke danskerne blår i øjnene om, at man kan få alle disse mennesker i arbejde. Selvfølgelig kan man få folk til at arbejde, men hvis kompetencerne ikke er til andet end at grave et hul og dække det til igen, så er det en illusion, at forestille sig, at de nogensinde kommer ud på det almindelige arbejdsmarked.

Og hvis motivationen begrænser sig til at troppe op på jobcenteret med jævne mellemrum og bede om en tolk, så er der heller ikke nogen arbejdsgivere, der vil ansætte dem.

Samfundet kommer bare til at bruge uendelige ressourcer på at aktivere disse mennesker - i stedet for at hjælpe dem med én at bestille en flybillet én gang for alle.

Fremadrettet må vi gøre det ganske klart, at man som indvandrer ikke skal gøre sig håb om at kunne komme på førtidspension overhovedet.

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Hjemsendelsespolitikken skal tilbage
Fremadrettet må vi gøre det ganske klart, at man som indvandrer ikke skal gøre sig håb om at kunne komme på førtidspension overhovedet.

Noget af det første, den socialdemokratiske regering gjorde, da den kom til magten, var at afskaffe den hjemsendelsespolitik, som Dansk Folkeparti havde tvunget igennem.

Vi skal have hjemsendelsespolitikken tilbage – og valget for indvandrere og efterkommere skal være ganske klart.

Enten kommer du ud på arbejdsmarkedet, eller også må du rejse hjem. Det er til at forstå.

Socialdemokratiet og Venstres kappestrid om flere integrationsprojekter kommer ikke til at rokke ved noget. Det gør kun en kraftfuld, konsekvent hjemsendelsespolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00