Er embedsmændenes og politikernes rollefordeling blevet for uklar? Nu kommer Dybvad-udvalget med svar

Når Dybvad-udvalget fredag præsenterer gruppens arbejde, kan det få afgørende betydning for befolkningens syn på det politiske apparat. Hvis embedsmænd ikke længere er garanter for lovlighed og saglighed, så skader det til tilliden det politiske system, siger Altinget-redaktør.

Karsten Dybvad var departementschef i Statsministeriet fra 2005 til 2010. Han har også været administrerende direktør i DI fra 2010 til 2018.
Karsten Dybvad var departementschef i Statsministeriet fra 2005 til 2010. Han har også været administrerende direktør i DI fra 2010 til 2018.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Rigsretssagen imod Inger Støjberg, FE-sagen om Lars Findsen og minksagen. 

De politiske skandaler har fyldt i medierne og har haft konsekvenser for politikere og embedsmænd. 

Fredag præsenterer det såkaldte Dybvad-udvalg en rapport, der sætter fokus på skævvridningen mellem politikere og embedsværket, samt hvilken rolle medierne spiller.

“De sidste par år har der været en ret intens debat om embedsværkets rolle i centraladministrationen. Blandt andet er det blevet diskuteret, om embedsværket i højere grad end tidligere tænker i politisk positionering og taktik og er blevet dårligere til at stå fast på den faglige rådgivning, og om embedsmændenes og politikernes rollefordeling simpelthen er blevet for uklar,” siger Sine Riis Lund, redaktør for Altinget Embedsværk.  

Det er fagforeningen Djøf, der har nedsat udvalget, som er ledet af den tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad. Udvalget har brugt et år på at undersøge forholdet mellem politikere, embedsværket og medierne og vil i rapporten komme med anbefalinger til fremtidens politiske system. 

"Vores første anbefaling ville have været meget hjælpsom i for eksempel instrukssagen. Altså inden ministeren kan melde noget ud om, hvad der skal ske med de her personer, skal man have et stykke papir, hvor der står skrevet på, om det er lovligt eller ej," siger Karsten Dybvad til Politiken.

Og udvalget har blandt andet undersøgt tilliden til det politiske system, og derfor er rapporten vigtig. Det mener Sine Riis Lund. 

“Hvis der skabes tvivl om den faglige kvalitet af embedsværkets arbejde, og borgerne får et indtryk af, at embedsmændene går meget langt for at pakke politiske motiver ind i faglige argumenter, og de til gengæld ikke længere er garanter for lovlighed og saglighed, så vil det skade tilliden til det politiske system og vores offentlige myndigheder," siger hun og fortsætter:

"Og tillid er jo ellers noget, som vores folkestyre i mange år har levet højt på. Derfor er det vigtigt at få sat nogle ord på, om der faktisk sker et skred, og sat initiativer i gang, der i givet fald kan modgå den udvikling.”

Udvalget har kigget på arbejdspresset i embedsværket

Dybvad-udvalget kigger på andet end tillid og politiske anbefalinger, men også på arbejdspresset i embedsværket.

Og embedsmændene er under pres, det beskriver Djøfs egen trivselsundersøgelse.

Her svarer 74 procent af de adspurgte medarbejdere i departementerne, at det forventes, at de skal stå til rådighed uden for arbejdstiden. Af dem svarer otte ud af ti, at det har en negativ indvirkning på deres trivsel.

"Fleksibiliteten og grænseløsheden er gået for vidt," har Sara Vergo, der er formand for Djøf, tidligere udtalt til Altinget.

Udvalgets rapport kommer også i forlængelse af flere sygemeldinger på Christiansborg, som har gentændt debatten om arbejdspresset på Slotsholmen. Det er også noget, som man skal holde øje med i rapporten, siger Sine Riis Lund. 

“Jeg vil især holde øje med, om udvalget vurderer, at embedsværkets faglighed og integritet er under pres. Og er det i givet fald alene en konsekvens af stort arbejdspres, et opskruet tempo og højt medietryk, eller ser udvalget også faretegn i retning af, at grænserne mellem faglighed og politik er blevet skubbet mere, end hvad godt er," siger hun.

Dybvad-udvalgets arbejde er nævnt i regeringsgrundlaget 

Den nye SVM-regering har også fokus på Dybvad-udvalget, og udvalgets arbejde er faktisk nævnt i regeringsgrundlaget. 

"Når Djøfs ekspertudvalg (Dybvad-udvalget red.) om forholdet mellem politikere og embedsmænd har afsluttet sit arbejde, vil regeringen følge op herpå," står der i regeringsgrundlaget.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at regeringen vil følge konkrete anbefalinger, siger Sine Riis Lund. 

"Det er en ret løs formulering, så resultatet vil nok afhænge af, hvor spiselige anbefalingerne er. En god del af anbefalingerne vil nok også være af mere administrativ karakter forstået på den måde, at det mere retter sig mod ministerierne og topledelserne," siger Sine Riis Lund og fortsætter:

"Men regeringens top spiller jo også her en stor rolle i forhold til, hvilket signal de sender til ministerierne om, i hvor høj grad de skal omfavne og implementere anbefalingerne.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00