Korankrisen kan gøre mere skade på Socialdemokratiet end på Venstre

Mette Frederiksens succes er baseret på en benhård linje i værdipolitikken, og derfor er regeringens "juridiske nålestiksoperation" ekstra farlig for Socialdemokratiet. Partiet risikerer at tabe stemmer til både højre og venstre, lyder det fra valgforsker. DSU vil have partiets værdikæmpere på banen.

"Jeg er lidt nervøs for, om det er Dansk Industris udenrigspolitik, vi fører," lød det i sidste uge fra et anonymt socialdemokratisk folketingsmedlem i Jyllands-Posten ovenpå regeringens varsel om at ville sætte en stopper for koranafbrændinger.
"Jeg er lidt nervøs for, om det er Dansk Industris udenrigspolitik, vi fører," lød det i sidste uge fra et anonymt socialdemokratisk folketingsmedlem i Jyllands-Posten ovenpå regeringens varsel om at ville sætte en stopper for koranafbrændinger.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Efter mere end en uge med fuld damp på kedlerne, har kun en lille håndfuld socialdemokrater åbent ytret modstand mod Mette Frederiksen og regeringens beslutning om at føje de muslimske landes regeringer ved at dæmme op for sommerens kavalkade af koranafbrændinger.

Men det betyder slet ikke, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet kommer til at undgå brandskader.

Faktisk er der flere argumenter for, at sagen kan gøre mere ondt på Socialdemokratiet end på vennerne i Venstre, der ellers bærer rundt på de liberale principper og arven fra Anders Foghs Rasmussen ageren under Muhammed-krisen.

Det vurderer Frederik Hjorth, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Han bakkes op af både DSU-formand Katrine Evelyn Jensen og den socialdemokratiske debattør og redaktør Niels Jespersen. De ser begge regeringens forslag som et historisk brud med partiets mangeårige tradition for religionskritik, sekularisme og ytringsfrihed.

Støjbergs konfliktlinje

Frederik Hjorth forsker blandt andet i vælgeradfærd og politisk holdningsdannelse. I hans øjne er der en overhængende risiko for, at "forskellige typer af S-vælgere vil have rigtig svært ved at se sig selv i regeringens forslag".

"Venstre har også et værdipolitisk dilemma, fordi ytringsfrihed er en klassisk liberal dyd. Men samlet tror jeg, den kommer til at ramme Socialdemokratiet hårdest," siger han og fortsætter:

"Først og fremmest er beslutningen svær at forklare ud fra et ideologisk synspunkt, og derfor har vi allerede set betydelige interne spændinger i partiet. For det andet er det en socialdemokratisk justitsminister (Peter Hummelgaard red.), der skal stå på mål for indgrebet i praksis, og derfor vil han naturligt blive en oplagt skydeskive for meget af kritikken," siger Frederik Hjorth.

Man må formode, at især Inger Støjberg kan hente endnu flere utilfredse vælgere med den her nye konfliktlinje

Frederik Hjorth
Lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Regeringstoppens såkaldte "juridiske nålestiksoperation" er af kritikere og den samlede opposition blevet udlagt som et knæfald for voldsparate islamister og som en indskrænkelse af ytringsfriheden.

Netop derfor er der i Frederik Hjorths øjne en oplagt risiko for, at sagen kan bryde med den møjsommeligt opbyggede troværdighed, Socialdemokratiet har skabt på værdi- udlændingepolitikken, siden Mette Frederiksen blev formand i 2015.

Konsekvensen kan blive, at partiet kommer til at skubbe afgørende vælgere i favnen på især Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.

De to partier er blandt de argeste kritikere af regeringen i sagen, og de har begge tidligere haft succes med at lægge store dræn i den socialdemokratiske vælgerbase. For Venstres vedkommende vil kritikerne primært gå til andre borgerlige partier. 

Lektoren påpeger, at "ældre, landlige, indvandringskritiske vælgere er en vigtig del af den koalition, Socialdemokratiet har opbygget under Mette Frederiksens ledelse."

"En central af strategien har været at matche det nationale højre komma for komma i udlændingepolitikken. Den strategi gør man op med i den her sag, og derfor risikerer man også at sætte noget af den opnåede gevinst over styr. I løbet af valgkampen mistede Socialdemokratiet et ikke-trivielt antal vælgere til Danmarksdemokraterne. Derfor må man formode, at især Inger Støjberg kan hente endnu flere utilfredse vælgere med den her nye konfliktlinje," siger Frederik Hjorth.

Læs også

En klassisk dyd på venstrefløjen

Det er dog ikke kun fra højre, at partiet er under pres.

Der er også en risiko for, at især SF kan opsamle socialdemokrater, der er utilfredse med regeringen ud fra et klassisk venstrefløjssynspunkt. Her vil mange – ifølge Frederik Hjorth – se sagen gennem en prisme, der handler om religionskritik og retten til at sige fra overfor autoriteter.

Han påpeger, at Socialdemokratiet traditionelt har stået hårdt på, at demokrati trumfer religion.

"Når religion og demokrati støder sammen, så er det Gud, der har vigepligt," lød det eksempelvis fra den tidligere socialdemokratiske udlændingeminister Mattias Tesfaye, da han i 2019 talte med BT.

Det er fattigt, at der ikke er nogle flere prominente socialdemokrater, der tør sige deres ærlige mening offentligt

Katrine Evelyn
Formand for DSU

Det er en linje, der også er blevet hyldet og støttet af blandt andre den nuværende udlændingeminister Kaare Dybvad og hans ideologiske kampfælle Rasmus Stoklund.

"Religionskritik er en klassisk dyd på venstrefløjen," siger Frederik Horth, der fortsætter:

"Sagen her er ikke kun svær, fordi man risikerer at miste stemmer til højre. Den skaber også problemer, fordi den bryder med den klassiske venstrefløjs opposition til organiseret religion," lyder det.

Absurd synspunkt

At sagen om de brændende bøger kan være svær, hvis man er socialdemokrat, har den seneste uge vist en række tydelige eksempler på.

For eksempel var budskabet kort, men temmelig præcist, da Socialdemokratiets nyvalgte folketingsmedlem Frederik Vad onsdag stemplede ind i debatten.

"Absurd synspunkt," skrev han i et opslag på det sociale medie Twitter og delte en artikel fra netmediet Kontrast, hvori hans partifælle og folketingskollega Per Husted argumenterer for et forbud mod koranafbrændinger og Muhammed-tegninger uden "formål."

I artiklen skriver Kontrast-journalisten, at hun – forgæves – har forsøgt at få et interview med netop Frederik Vad, der i tiden som DSU-formand markerede sig som modstander af blasfemiparagraffen og som en varm fortaler for obligatorisk undervisning i Muhammed-krisen i folkeskolen.

"Jeg ønsker ikke at sige noget uden for egne fire vægge i øjeblikket," sagde Frederik Vad til Kontrast.

Få dage tidligere fik man dog et vink med en vognstang om, hvordan han ser på sagerne.

Ligeledes på Twitter skrev Frederik Vad, at den "muslimske verden" burde bruge sidste søndags møde i Organisationen for Islamisk Samarbejde "på noget andet" end at fordømme sommerens mange koranafbrændinger:

"Holdningen til kvinder. Holdningen til seksuelle og religiøse minoriteter. Holdningen til vold. Holdningen til ære og skam," skrev han.

Socialdemokratiet har en lang historik med kamp for sekularisme. Men man har en endnu længere historik for ikke at lade idealerne komme for meget i vejen

Niels Jespersen
Chefredaktør på Netavisen Pio

Endnu mere bramfri var Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg.

Til Berlingske sagde han, at der "hverken nu eller i fremtiden er brug for yderligere lovgivning på det her område".

"Vi har en god grundlovssikret ret, som vi kan være stolte af og passe på," sagde han.

Efterfølgende har Brandenborg skrevet på Facebook, at han står ved sine ord, men at han bakker op om regeringens nye linje.

"Jeg har ment det her hele tiden"

Også på de indre linjer har der været kritik. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er det nemlig langt fra alle i den socialdemokratiske folketingsgruppe, der kan se sig selv i regeringens forslag.

"Jeg er lidt nervøs for, om det er Dansk Industris udenrigspolitik, vi fører – frem for at stå fast på egne værdier," siger et anonymt folketingsmedlem til avisen.

På samme måde har det vakt undren, at statsministeren i de første mange dage overlod sagen til justitsminister Peter Hummelgaard.

Først torsdag aften stemplede Mette Frederiksen ind i debatten. I en række tv-interviews slog hun fast, at bogafbrændinger ikke kan kategoriseres som ytringer, og at det derfor ikke er en indskrænkning af danskernes ytringsfrihed at gøre det ulovligt at sætte ild til hellige skrifter.

I et interview med Weekendavisen påpegede hun også, at Socialdemokratiet i 2017 – som det eneste parti – stemte imod at ophæve blasfemiparagraffen, der blandt andet ulovliggjorde koranafbrændinger.

Netop derfor afviser hun, at den bebudede lovændring er et brud med den værdipolitiske linje, hun har stået på som partiformand og statsminister.

"Jeg har ment det her hele tiden," sagde hun til Weekendavisen.

DSU: Regeringen bøjer nakken

Det er dog slet ikke en forklaring, der bliver godtaget hos de unge socialdemokrater i DSU.

Ifølge formand Katrine Evelyn Jensen er moderpartiet "på afveje."

"Mette Frederiksen har rykket partiet i den rigtig retning på værdipolitikken i de seneste år, og derfor jeg meget uforstående overfor det her tiltag. Socialdemokratiet har i en årrække – helt rigtigt – haft en devise om, at Gud har vigepligt, når religion og demokrati støder sammen. Men det princip viger man jo fra her."

Regeringen bøjer nakken, fordi der er "nogle rabiate islamistiske ledere, der truer Danmark med vold og terror," lyder det fra DSU-formanden.

"Vi taler om undertrykkende nationer, der dagligt brænder og henretter kvinder og lgbt-personer," siger hun.

Hun opfordrer derfor til, at de kræfter i partiet, der tidligere har stået hårdt på ytringsfriheden "tager kampen op og siger deres mening."

Her henviser hun blandt andre til ministrene Kaare Dybvad og Mattias Tesfaye:

"Det er fattigt, at der ikke er nogle flere prominente socialdemokrater, der tør sige deres ærlige mening offentligt."

150-årig kamp mod kirkens højrefløj

Samme toner kommer fra Niels Jespersen, der er chefredaktør på det socialdemokratiske medie Netavisen Pio.

"Det er ikke en beslutning, der ligger i tråd med partiets 150-årige kamp mod overtro, religiøse dogmer og kirkens højrefløj. Socialdemokratiet har altid været en forkæmper for det sekulære samfund, men det er det modsatte, man gør her," siger han.

Selvom Niels Jespersen personligt er dybt kritisk overfor "den symbolske underkastelse" for de muslimske landes regeringer, kan han dog godt få øje på den røde tråd i den socialdemokratiske linje.

Det handler om magt og danskernes sikkerhed:

"Socialdemokratiet har en lang historik med kamp for sekularisme. Men man har en endnu længere historik for ikke at lade idealerne komme for meget i vejen, når der skal indgås kompromisser i virkelighedens verden. Jeg tror ikke, det er udtryk for en værdipolitisk forandring i partiet, og det her er bestemt ikke noget, man gør med glæde. Det er nok mere noget, der bliver sat ind på kontoen for nødvendighedens politik," afslutter han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Georg Hjorth

Lektor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d. i statskundskab (Københavns Uni. 2016), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Niels Jespersen

Chefredaktør, Netavisen Pio, debattør
cand.mag. (historie)

Katrine Evelyn

Formand, DSU
cand.jur.

0:000:00