Et spøgelseshus på Falster skal hjælpe Guldborgsund Kommune med at nå deres klimamål

Genbrug af byggematerialer fra gamle huse skal sikre, at Guldborgsund Kommune når sine klimamål og verdensmålene, lyder det fra et byrådsmedlem. I serien om kommunernes arbejde med verdensmålene besøger Altinget det forfaldne hus i Horbelev. 

Det forladte hus i Horbelev, der nænsomt rives ned. Formålet er, at mur- og tagstenene skal genbruges i kommende kommunale byggerier.
Det forladte hus i Horbelev, der nænsomt rives ned. Formålet er, at mur- og tagstenene skal genbruges i kommende kommunale byggerier.Foto: Altinget.dk/Line Høvik Søby
Line Høvik Søby

Ved første øjekast er det blot en forfalden muremestervilla. Der er huller i taget, hvor tagstenene er væk. Der mangler en god håndfuld af de røde mursten fra huset. Haven er groet til med torne og ukrudt, og flere døre og vinduer er blændede med krydsfiner. Et regulært spøgelseshus. 

Men netop dette hus får ikke lov til at gå i forfald. Det er nemlig forsøgskanin for, hvor mange af mur- og tagstenene fra det gamle hus, Guldborgsund Kommune kan genbruge i kommende kommunale byggeprojekter.

Fakta

CO2-udledninger ved genbrugte og nye mursten 

  • Nye røde mursten + funktionsmørtel: 15-39 kilo CO2/m2. 
  • Nye gule mursten + funktionsmørtel: 25-52 kilo CO2/m2. 
  • Brugte mursten + kalkcementmørtel: 1,5-3 kilo CO2/m2. 
  • Ifølge Henrik Bisp er kalkcementmørtel mere klimavenligt, da både er lettere at rense af mursten og kan bruges igen. 
  • Op til 90 procent af murstenene fra huset i Horbelev forventes at kunne genanvendes. 
  • Mur- og tagstenene fra huset i Horbelev skal bruges til fremtidige kommunale byggeprojekter. 
  • Transporten af materialerne er ikke med i CO2-beregningerne. 

Kilde: Guldborgsund Kommune og Ingeniøren 

Ud med det gamle, og ind med... ja, det gamle.

De manglende mur- og tagsten er sendt til test i et laboratorie for at finde ud af, om de er i god nok stand til at genbruges i nye bygninger.

Og det ser ud til, at den strategi kan give et markant mindre CO2-udslip, end hvis der blev brugt helt nye materialer. Det siger Annemette S. Johnsen (SF) som er formand for Teknik-, Klima- og Miljøudvalget i Guldborgssund Kommune: 

“CO2-aftrykket er voldsomt meget mindre, når vi genbruger byggematerialerne. Det er helt nede på omkring 10 procent af, hvad det havde været, hvis man skulle bygge med nye materialer,” siger hun. 

Det giver en CO2-besparelse på omtrent 90 procent sammenlignet med brugen af nye byggematerialer.

Der er fjernet sten fra huset vægge. De bliver testet i et laboratorie for at se, om de er i god nok stand til at genbruges.
Der er fjernet sten fra huset vægge. De bliver testet i et laboratorie for at se, om de er i god nok stand til at genbruges. Foto: Altinget.dk/Line Høvik Søby

0:000:00