EU klar med plan for cirkulær økonomi

AFFALD: EU-Kommissionen præsenterede onsdag sin handleplan for cirkulær økonomi. Det er en ambitiøs plan, lyder det fra flere sider.

EU præsenterede onsdag sin plan for cirkulær økonomi.
EU præsenterede onsdag sin plan for cirkulær økonomi.Foto: /ritzau/Thomas Helmann
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal meget mere gang i genanvendelse af ressourcerne i Europa.

Det mener EU-Kommissionen, som onsdag lancerede sin plan for en ny cirkulær økonomi.

”Mange produkter går for let i stykker, kan ikke blive genbrugt, repareret eller genanvendt. Eller også er de kun lavet som engangsprodukter. Derfor er der et stort potentiale at udnytte for erhvervsliv og forbrugere. Med dagens plan vil vi ændre måden, produkter er lavet på, og give forbrugeren bedre mulighed for at tage bæredygtige valg. For deres egen skyld eller for miljøets,” siger Frans Timmermans, der er ledende næstformand i EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Planen præsenteres som en del af EU-Kommissionens store grønne plan, der går under navnet ’European Green Deal’.

Kommissionens nye handlingsplan for cirkulær økonomi er meget ambitiøs.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

Med den nye handleplan har Kommissionen overordnet set fokus på at skubbe på en fremtid, hvor produkter bliver designet til at kunne holde længere, til at kunne genanvendes og genbruges nemmere eller til at være nemmere at få repareret. Samtidig har Kommissionen også fokus på at nedbringe mængden af affald ved blandt andet at udfase brugen af engangsprodukter, ligesom de europæiske forbrugere skal have styrket deres viden om produkternes bæredygtighed.

Længere levetid for iPhones
I planen udpeger Kommissionen syv sektorer, som har det største potentiale. Det gælder elektronik, hvor Kommissionen vil præsentere et cirkulært elektronikinitiativ, der vil have som mål at sikre længere levetid for eksempelvis mobiltelefoner, tablets og bærbare computere.

Derudover skal batterier indsamles og genbruges bedre, og så skal de også kunne holde længere end i dag. Og så skal ikke-genopladelige batterier udfases, hvor der findes alternativer.

Kommissionen vil også tage skridt til at nedbringe mængden af emballage. Både gennem sikre lettere genanvendelige designs samt ved at reducere overforbrug af emballage.

Vil bekæmpe mikroplast
Og så har EU naturligvis også fokus på plastik, som har stor offentlig bevågenhed. Her lægges der op til nye tiltag, der både skal sikre mere genbrug og generelt mindre plastikaffald. Kommissionen vil derudover komme med en stribe forslag for at mindske anvendelsen af mikroplast.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00