EU-lande beder Nato om hjælp til beskyttelse af vindmøller

Vindmølleparker og gasrørledninger skal beskyttes bedre, mener EU-landene. Derfor skal energiudviklere eksempelvis dele flere data med militære agenturer, lyder det.

Blandt andet vindmølleparker er udsat infrastruktur, understreger EU-landenes energiministre.
Blandt andet vindmølleparker er udsat infrastruktur, understreger EU-landenes energiministre.Foto: Julia Nikhinson/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Den europæiske energiinfrastruktur er så udsat for sabotage, at den skal beskyttes bedre, end tilfældet er i dag.

Derfor har EU-landenes energiministre mandag holdt et lukket møde med forsvarsalliancen Nato om netop dét.

I forbindelse med mødet forklarede den belgiske energiminister, Tinne van der Straeten, hvorfor EU har valgt at inddrage Nato.

"Energipolitik er blevet et geopolitisk, sikkerhedsmæssigt og også et økonomisk anliggende. Nato har en nyttig indsigt i området, og et tættere samarbejde er absolut nødvendigt for at sikre sikkerheden i vores energiinfrastruktur," sagde energiministeren til pressen.

Samarbejdet skal ifølge Financial Times blandt andet handle om, at udviklere af vindmølleparker, undersøiske kabler og gasrørledninger skal dele flere data med militære agenturer.

På den måde kan landene blive bedre til at overvåge – og måske forebygge – sabotagehandlinger.

Planerne er i høj grad aktualiseret af eksplosionen ved Nord Stream 2 ud for Bornholms kyst. Her er det ikke lykkedes myndighederne at finde gerningsmændene.

Ifølge Financial Times skal planerne også ses i kontekst af, at der ud for den hollandske kyst ved flere lejligheder er spottet russiske skibe i nærheden af vindmølleparker.

Mødet med Nato finder sted bare en uge efter, at Danmark sammen med en række andre nordsølande har underskrevet en "nordsøsikkerhedspagt" om at ville dele mere information med hinanden om blandt andet mistænkelige russiske spionskibe, så man på den måde nemmere og hurtigere kan beskytte den kritiske infrastruktur.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00