Færøerne og Grønland klar til Brexit

BREXIT: Både Færøerne og Grønland har rammerne for handelsaftaler med Storbritannien på plads til når briterne fredag forlader EU. Nu skal boldene bare sparkes i mål.

Foto: Royal Greenland
Andreas Krog

På Færøerne og i Grønland har man gennem længere tid forberedt sig på briternes EU-exit fredag. Begge lande har nemlig et tæt samarbejde med Storbritannien og er blandt andet afhængige af at kunne sælge fisk til briterne. Derfor er der både i Tórshavn og Nuuk blevet arbejdet intenst siden briterne i juni 2016 stemte sig ud af EU-familien.

Allerede i februar sidste år kunne den britiske handelsminister, George Hollingbery, og den daværende færøske minister for handel og industri, Poul Michelsen, underskrive en færøsk-britisk handelsaftale. Den skal nu finpudses i den 11 måneder lange implementeringsperiode, som fra på lørdag starter Storbritanniens vej hen mod udgangen.

Aftalen viderefører som udgangspunkt de eksisterende handelsordninger mellem EU og Færøerne så vidt muligt. Den træder i kraft, så snart implementeringsperioden udløber ved årets udgang. I perioden frem til det sker, vil færingerne desuden forhandle med briterne om at forbedre aftalen på en række punkter. 

I trygge rammer
Den årlige britiske import af fisk og skaldyr fra Færøerne er på næsten 1,8 milliarder kroner. Aftalen vil gøre det muligt for importen at fortsætte uden told og gøre det muligt for virksomhederne at handle så frit, som de gør nu.

”Vi har sikret, at vores varehandel er i trygge rammer og kan forblive på samme niveau som i dag,” forklarer Halla Nolsøe Poulsen, der er leder af det færøske landsstyres Brexit-taskforce.

”Vi er opmærksomme på, at briterne også skal have tid til at forhandle andre store aftaler på plads. Så vi giver dem tid, og imens forbereder vi de ting, som vi mener skal forbedres,” siger Halla Nolsøe Poulsen. 

Våbenhvile
På den grønlandske Brexit-dagsorden har der også stået handel og fiskeri med særligt fokus på rejer. De mindste rejer i den grønlandske rejeproduktion sælges nemlig primært til det britiske marked, hvor forbrugerne er vilde med rejesandwich.

”Eksporten af rejer til Storbritannien er en af de virkelig vigtige eksportposter for Grønland. Derfor indgik Grønland og Storbritannien for flere år siden en våbenhvile, som primært drejer sig om rejer,” forklarer adjunkt Rasmus Leander Nielsen fra Institut for Samfund, Økonomi og Journalistik på Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik. 

{{toplink}}
Læs også

0:000:00