Debat

Fagforeninger: LGBT+ må aldrig blive en individuel kamp

DEBAT: Det må aldrig blive en individuel kamp på arbejdspladsen at støtte LGBT+-personer. Fællesskabet skal tackle forskellighederne, skriver Camilla Gregersen, Mona Striib og Martin Rasmussen fra Magisterforeningen, FOA og HK. 

Fagforeningerne skal bakke op om LGBT+-personer både til Pride Week og resten af året, skriver tre fagforeningsbosser. 
Fagforeningerne skal bakke op om LGBT+-personer både til Pride Week og resten af året, skriver tre fagforeningsbosser. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Gregersen, Mona Striib og Martin Rasmussen 
Hhv. formænd for Dansk Magisterforening og FOA og næstformand for HK 

Pride Week finder i disse dage sted i København – ligesom man i løbet af sommeren har hyldet mangfoldighed en række andre steder i landet.

Priden giver øget fokus på LGBT+-personers trivsel og livskvalitet i Danmark. Ifølge en undersøgelse af Epinion fra 2016 er over 40 procent af de adspurgte i lav grad åbne eller slet ikke åbne omkring deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen.

Flere svarer, at det skyldes usikkerhed over for kollegaernes reaktioner, og at stemningen på arbejdspladsen ikke er LGBT+-positiv. Den virkelighed vil Dansk Magisterforening, FOA og HK gøre op med. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Må aldrig blive et individuelt ansvar 
Regeringen har med sin handlingsplan, der skal skabe trygge vilkår for LGBT+-personer i Danmark, allerede givet sit bud på, hvilke initiativer der skal skabe højere kollegial inklusion på arbejdsmarkedet.

Handlingsplanen søger blandt andet at skabe øget dialog og åbenhed på arbejdspladserne. 

Fagbevægelsen skal være med til at gå forrest for at øge indsatsen for forbedring af LGBT+-personers vilkår på de danske arbejdspladser.

Camilla Gregersen, Mona Striib og Martin Rasmussen 
Hhv. formænd for Dansk Magisterforening og FOA og næstformand for HK 

Det er her, at vi som fællesskab skal danne forhold, som ikke skaber usikkerhed blandt LGBT+-personer. Rigtig mange kolleger gør allerede i dag en forskel på arbejdspladsen for at hjælpe eller støtte LGBT+-personer.  

Men det må aldrig blive et individuelt ansvar at tage hånd om de mange udfordringer, der kan opstå, og som kan være med til at få LGBT+-personer til at føle sig utilpasse eller udenfor. 

Fagbevægelsen skal gå forrest
Men hvordan skaber vi så i fællesskab et trygt arbejdsmiljø? 

Det handler om, at vi som fagforeninger aktivt arbejder åbent og bevidst på, at man skal kunne være åben om sin seksualitet og kønsidentitet uden at frygte social diskrimination.  

I sidste ende er seksualitet og kønsidentitet nemlig blot eksempler på forskelligheder – og disse begrænser sig ikke blot til at gælde LGBT+-personer.

Også på tværs af blandt andet baggrund, alder, højde, vægt, etnicitet og anciennitet er vi forskellige. 

Dermed er vi alle sammen bundet op på ansvaret om at skabe tryghed og ligestilling for hinanden som fællesskab og fælles om at skabe en arbejdsplads, hvor vi tør at være os selv. 

Fagbevægelsen skal være med til at gå forrest for at øge indsatsen for forbedring af LGBT+-personers vilkår på de danske arbejdspladser. 

Vi yder støtte til de medlemmer, arbejdspladser og LGBT+-personer, der måtte have brug for det. Både til Pride Week og resten af årets dage. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Martin Rasmussen

Forbundsnæstformand, HK Danmark
EFG Handel og kontor, kontorassistent

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

0:000:00