Debat

Niko Grünfeld: Priden er en højaktuel kamp for kærligheden

DEBAT: Det er ikke bare farverige gak og løjer, når tusindvis af mennesker går på gaden og fejrer kærligheden under Copenhagen Pride. Det er også en klar besked til LGBT+-personer verden over om, at vi ser, anerkender og støtter dem, skriver Niko Grünfeld (ALT).

Københavns Rådhus var det første sted i verden, hvor to mænd gav hinanden deres 'ja'. Og i år kan LGBT Danmark fejre 70-årsjubilæum.
Københavns Rådhus var det første sted i verden, hvor to mænd gav hinanden deres 'ja'. Og i år kan LGBT Danmark fejre 70-årsjubilæum.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niko Grünfeld (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester, København

I denne uge er hovedstaden igen kulisse for Copenhagen Pride. Københavnske gader bliver omdannet til et mekka af mangfoldighed, hvor glitrende kostumer, kulturelle indslag og mennesker i alle former og farver får smilet frem.

Priden er en kæmpe fejring af kærligheden. Men den er andet end fest og farver. Den er en bydende nødvendighed.

Sagen er nemlig den, at LGBT+-miljøet bliver undertrykt verden over. Mange steder går det ligefrem den gale vej. I USA fører Donald Trump an i hetzen mod transpersoner. I Rusland diskriminerer man gennem anti-homo-loven. Og i Istanbul er Priden to år i træk blevet aflyst af myndighederne.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Herhjemme går det fremad, men LGBT+personer oplever stadig stigmatisering og diskrimination. Der er med andre ord nok at kæmpe for.

Danmark skal fortsat være foregangsland
Det er derfor ikke bare farverige gak og løjer, når tusindvis af mennesker går på gaden og fejrer kærligheden under Copenhagen Pride.

Copenhagen Pride er – for mig – både en fejring og et opråb for alle dem, der ulykkeligvis ingen stemme har. De undertrykte. De diskriminerede. Herhjemme såvel som i udlandet.

Niko Grünfeld (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester, København

Det er også en klar besked til LGBT+-personer verden over om, at vi ser, anerkender og støtter dem. Og det er en besked til alle undertrykkere om, at retten til kærlighed mellem mennesker uanset køn og seksualitet er kommet for at blive. Og kommer for at blive.

Københavns Rådhus var det første sted i verden, hvor to mænd gav hinanden deres 'ja'. Og i år kan LGBT Danmark fejre 70-årsjubilæum. Danmark spiller altså en afgørende rolle i historien om frihedsrettigheder for LGBT+-personer.

Men historien er ikke slut endnu. Fremover skal vi spille en lige så vigtig rolle ved at være et sikkert sted for alle uanset køn og seksualitet. Og vi skal insistere på, at frihedsrettighederne gælder alle.

Copenhagen Pride er – for mig – både en fejring og et opråb for alle dem, der ulykkeligvis ingen stemme har. De undertrykte. De diskriminerede. Herhjemme såvel som i udlandet.

Priden er nødvendig, så længe der er mennesker, som ikke frit kan gå på gaden og fejre kærligheden i alle dens lykkeligvis mangfoldige afskygninger.

Rigtig god Pride til alle. Jeg glæder mig til at være med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niko Grünfeld

Direktør, Blossom
HD i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i Aarhus 2004)

0:000:00