Fem ting vi lærte af afslutningsdebatten i Folketinget

OVERBLIK: Der bliver kamp om den grønne dagsorden frem mod det kommende valg, og flirten mellem DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen fortsætter. Her er, hvad vi lærte af onsdagens afslutningsdebat.

Regeringen har en opposition, og den opposition har en opposition, bemærkede Lars Løkke, da han kom med sine afsluttende&nbsp;bemærkninger efter onsdagens afslutningsdebat. Han henviste til Radikale og Alternativet, der under debatten var lige så meget i opposition til Socialdemokratiet, som de var til regeringen.<br>
Regeringen har en opposition, og den opposition har en opposition, bemærkede Lars Løkke, da han kom med sine afsluttende bemærkninger efter onsdagens afslutningsdebat. Han henviste til Radikale og Alternativet, der under debatten var lige så meget i opposition til Socialdemokratiet, som de var til regeringen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

1. Flirten mellem S og DF tager til
Der var fra start god kemi mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Blandt andet takkede S-formand Mette Frederiksen DF for godt samarbejde, ligesom de to partier flere gange under debatten fandt fælles fodslag på forskellige spørgsmål. Og så stillede Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen også op til fælles interview, hvor DF-formanden krævede mere magt til Socialdemokratiet, hvis blå blok vinder næste valg.

Og at samarbejdet mellem de to partier, der traditionelt har tilhørt hver deres fløj, fortsætter, er værd at lægge mærke til, noterer Erik Holstein sig i en analyse fra onsdag.

”Afslutningsdebatten er en slags generalprøve på den kommende valgkamp. Det nye samarbejde mellem S og DF har rykket positionerne, og onsdagens debat understregede, at valgkampen ikke bare bliver en kamp mellem to blokke. Sværdslagene kommer også til at stå internt i blokkene,” lød det fra Erik Holstein.

Et af områderne, hvor der under afslutningsdebatten var enighed mellem S og DF, var på spørgsmålet om midlertidigt statsborgerskab. Her var Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl nemlig enige om, at hvis man begår en bestemt form for kriminalitet efter at have modtaget dansk statsborgerskab, skal man kunne få det frataget igen. Se debatten herunder:

2. Hård kamp om den grønne dagsorden
Er der én ting, som står helt klart efter onsdagens debat, er det, at der bliver intens kamp om den grønne dagsorden frem mod det kommende folketingsvalg, der skal holdes senest i juni 2019.

Flere politikere havde iført sig grønt tøj, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik under dele af debatten rundt med et grønt slips med vindmøller på, og klima fyldte mere i afslutningsdebatten end normalt. Særligt Socialdemokratiet og resten af rød blok brugte meget tid på den grønne dagsorden og brugte temaet som en politisk skillelinje mellem blokkene.

Og vel at mærke er miljø og klima et af de få områder, hvor der faktisk er enighed i hele oppositionen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl var dog ikke i tvivl om, hvem han ville kåre som onsdagens grønneste politiker:

3. Det er ikke kun regeringen, som har en opposition
Under sine afsluttende bemærkninger noterede Lars Løkke, at det ikke kun er regeringen, som har en opposition. Også oppositionen har en opposition. Og under afslutningsdebatten blev det gjort klart, at Radikale og den radikale leder, Morten Østergaard, er i opposition til både regeringen og Socialdemokratiet.

Allerede da Morten Østergaard første gang fik mulighed for at stille spørgsmål til Mette Frederiksen, langede han ud efter oppositionslederen. Han ville vide, om Mette Frederiksen ville fortsætte med at lave holdningsskift. Se klippet herunder.

Og da Morten Østergaard senere selv indtog talerstolen for at holde sin ordførertale, langede han igen ud efter både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

”Stem på ham, der er statsminister. Eller hende, der vil være det. Forskellen er ens og i alt for høj grad Dansk Folke­par­tis vej,” sagde Morten Østergaard blandt andet.

Mens Morten Østergaard kritiserede udlændingepolitikken, beskyldte SF's Jacob Mark Radikale for at grave de største grøfter i udlændingedebatten. Se klippet herunder.

4. Britt Bager overlevede sin ilddåb
Britt Bager (V) har ikke engang været politisk ordfører i en måned, men onsdag skulle hun stå sin prøve som Venstres ordfører og tage imod tæsk og spørgsmål fra de andre partier. Og det overlevede hun uden hverken at brillere eller falde igennem.

Hun brugte forskellige farver som omdrejningspunkt for sin tale.

"I dag er rød en farve, der symboliserer en blok i splittelse," lød det blandt andet.

Gul symboliserede lavere priser, hvor hun fremhævede, at regeringen har gjort det billigere at købe en bil. Og grøn er farven, der symboliserer regeringens ambitiøse politik for grøn omstilling.

Nicolai Wammen (S) bød efter Britt Bagers ilddåb hende "velkommen i forreste række".

"Det er en svær opgave at skulle forsvare regeringens politik, så held og lykke med det."

5. Skipper om at vælte rød regering: Hypotetisk
Der har været talt meget om Enhedslistens nye parlamentariske principper, der skal gøre det muligt for partiet at vælte en rød regering, hvis det en dag skulle komme så langt.

Og det var der flere partier, der gerne ville bore i. Venstre og DF ville have Pernille Skipper til at svare på, hvornår Enhedslisten vil bruge sine nye parlamentariske principper.

Vil en stram udlændingepolitik for eksempel få EL til at vælte Mette Frederiksen, spurgte Torsten Schack Petersen (V).

”Vores nye parlamentariske værktøjer ligger trygt og godt i værktøjskassen helt uden at blive brugt i hypotetiske situationer – men klar til at blive brugt i konkrete situationer,” siger Skipper, som afviser at gå nærmere ind i spørgsmålet.

”Mage til en gang væveri skal man lede længe efter,” lød replikken fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til en overbærende smilende Skipper.

Se klippet herunder:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00