Analyse af 
Esben Schjørring

Forført af Frederiksen

De borgerlige er godt på vej til at gentage centrum-venstres fejlslagne kurs i nullerne, hvor besættelsen af Anders Fogh Rasmussens angivelige spin og røgslør dæmmede op for nytænkningen.

Centrum-venstres kritik af Fogh altid præsenteret som afsløring og demaskering. Nu er det så de borgerlige, der dyrker demaskeringen af Mette Frederiksen som kritik, skriver Altingets magasinredaktør.
Centrum-venstres kritik af Fogh altid præsenteret som afsløring og demaskering. Nu er det så de borgerlige, der dyrker demaskeringen af Mette Frederiksen som kritik, skriver Altingets magasinredaktør.Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Mette Frederiksen er ofte blevet sammenlignet med Venstres tidligere formand og statsminister, Anders Fogh Rasmussen. Forståeligt nok. Sidste gang vi fik en statsminister, der virkede så tilpas med magten, og sidste gang, vælgerne udmålte så stor forskel mellem regeringsflertallet og oppositionen, var begge i november 2001.

Går man mere i dybden med det, er forskellene mellem Fogh/Venstre og Frederiksen/Socialdemokratiet i mine øjne meget mere sigende end lighederne. Men der er et punkt, hvor sammenligningen virkelig giver mening: i deres modstanderes reaktion på dem.

Fogh som illusionist
I nullerne var centrum-venstre præget af chok og kognitiv dissonans i mødet med Anders Fogh Rasmussen. Hverken politikere eller debattørerne kunne finde ud af, om Fogh var ond eller dum. De fleste slog fast, at han var begge dele.

Fogh havde det let i nullerne ikke mindst, fordi hans modstandere nægtede at forstå ham og årsagerne til hans succes. Samme held ser det ud til, at Mette Frederiksen er begavet med.   

Esben Schjørring
Magasinredaktør, Altinget

Der var en udbredt fornemmelse af, at Fogh var en illusionist - en politisk forfører, der med reklamens sorte magi havde bildt vælgerne ind, at han var en anden (tilhænger af velfærd) end han virkelig var (minimalstatsliberalist).

Derfor blev centrum-venstres kritik af Fogh altid præsenteret som afsløring og demaskering. Man tænkte, at når først vælgerne, især dem han havde erobret fra Socialdemokratiet, så Fogh for hvad han virkelig var, ville de vende hjem igen.

Det var selvfølgelig også bekvemt i den forstand, at så behøvede man ikke en dybere selvrefleksion eller påbegynde arbejdet med en ny analyse af samfundet.

Men uanset hvor mange gange, man rev masken af Fogh, forblev han uantastet. Vandt sine tre folketingsvalg, og de borgerlige partier havde ved hans mellemkomst serveretten i dansk politik i små tyve år. Indtil Socialdemokratiet faktisk gennemgik bemeldte selvrefleksion, reorientering og reorganisering.

”Mette”
Nu er det så de borgerlige, der dyrker demaskeringen af Mette Frederiksen som kritik. Det har nået sin foreløbige kulmination i Berlingskes spalter, hvor avisens chefredaktør Tom Jensen i et langt essay om Danmark efter covid-19 sætter sig for at afsløre statsministerens politisk trickkunst. Her er fornemmelsen af at være blevet udsat for iscenesættelse, perceptionsmanagement, narrativer, populisme, fordrejelse og forførelse intens.

”Iscenesættelsen af Danmarks statsminister har været massiv, siden hun tog over fra Lars Løkke Rasmussen i sommeren 2019. Under coronaen blev den fuldkommen gennemført,” som Jensen skriver om Mette Frederiksen.

Og for at understrege sin pointe tiltaler han hende konsekvent i anførselstegn som »Mette«. For, som Jensen skriver, for "»Mette« er alt narrativer".

Læs også

Desperationen iblandet skuffelsen over, at tidligere frænder (borgerlige vælgere og debattører af nationalkonservativt tilsnit) er blevet forlokket af en næsten dæmonisk figur, men ikke har indset det, er mærkbar hele vejen gennem essayet.

De er blevet forført, som det hedder – ”mange borgerlige labber det i sig”, og Mette Frederiksen ”har således evnet at få nogle borgerlige til at vende sig så stærkt mod enhver liberal strømning, at de ser selve fjenden her, og det dadelfri forbillede til gengæld i »Mette«. Det har helt efter planen uddybet splittelsen i den borgerlige lejr.”

En ordinær lille socialdemokrat
Hvad gemmer der sig så ifølge Tom Jensen bag den forførerens maske, som hans essay lader falde? 

Ja, ligesom centrum-venstre i nullerne altid fandt hulemanden, lommeregnerliberalisten og den fattigdomsforagtende brutalisborgerlige Fogh under hans spinfrembragte velfærdsforklædning, afslører Tom Jensen Mette Frederiksen som en reinkarnation af den økonomisk uansvarlige Anker Jørgensen.

Eller som det hedder med en ikke ubetydelig mængde bitterhed i blækket:

”En ordinær lille nationalistisk socialdemokrat, hvis gesvindthed ud i økonomisk krisestyring ligner Anker Jørgensens.”

Måske Tom Jensen har skrevet sit essay til bitre borgerlige på tribunerne, så de kan få lidt at glæde sig over i en tid, hvor vejen tilbage til regeringsmagten fortoner sig i horisonten. 

Men når man husker, hvor lidt centrum-venstres kritik i nullerne af Anders Fogh Rasmussen, der rent faktisk traf deres mål på kornet, er det svært ikke at se historien gentaget.

En historie om, hvordan selvransagelse, selvkritik og nytænkning igen og igen blev udsat. Og hvordan den ene part i den offentlige debat havde forladt ringen for at skyggebokse med sine egne forestillinger om modstanderen.

Fogh havde det let i nullerne ikke mindst, fordi hans modstandere nægtede at forstå ham og årsagerne til hans succes. Samme held ser det ud til, at Mette Frederiksen er begavet med.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske
journalist (DJH 1990)









0:000:00