Forsker har fulgt europæiske landbrugsprotester tæt: "De formår at ændre lovgivningen som ingen andre"

En særlig politisk gruppe er lykkedes med at mobilisere landmændene, forklarer tysk forsker. Som en "sovende kæmpe", der lige er vågnet, har landbruget overtaget politikernes dagsorden.

Traktorerne er rykket helt ind i EU's magtcentrum i Bruxelles. Landmændene er blandt andet bekymrede over høje brændstofpriser, faldende landbrugspriser, import af billige landbrugsprodukter fra lande uden for EU og grønne krav.
Traktorerne er rykket helt ind i EU's magtcentrum i Bruxelles. Landmændene er blandt andet bekymrede over høje brændstofpriser, faldende landbrugspriser, import af billige landbrugsprodukter fra lande uden for EU og grønne krav.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Når landmændene demonstrerer, lytter politikerne.

Siden landbrugsprotesterne tog til i flere europæiske storbyer – herunder foran EU-institutionerne i Bruxelles – er de europæiske politikere på flere punkter kommet landmændene i møde.

At landmændene har været så succesfulde i at råbe magthaverne op, undrer ikke tyske Nicole Doerr. Hun er lektor på Københavns Universitet og har i mange år forsket i protestbevægelser i Europa.

"Jeg har interesseret mig for EU-politik i 20 år, og landmændene er helt enestående i den sammenhæng. De formår at ændre lovgivningen på en måde, som ingen andre grupper er i stand til," fortæller Nicole Doerr.

Hun nævner blandt andet pesticidlovgivning som et eksempel. Tidligere på året droppede EU-Kommissionen et forslag om, at brugen af sprøjtemidler i EU skulle halveres inden 2030.

{{toplink}}
Læs også

Særligt landbrugsprotesterne i Tyskland, Holland og Belgien har fanget den tyske forskers opmærksomhed. Hun har nemlig opdaget en tendens, der går på tværs af landegrænser.

"Yderligtgående højreorienterede sociale bevægelser er lykkedes med at mobilisere landmændene," konstaterer hun og fortsætter:

"De er blevet inspireret af Trump-tilhængerne. Det truende aspekt er også en politisk stil. Det vækker genklang og genererer medieopmærksomhed. Og fordi landmændenes sag opfattes som legitim, er det ikke et problem for dem."









0:000:00