Debat

Forsker: Sagen om juridisk kønsskifte handler om alt andet end hysterisk wokeisme

Sagen om juridisk kønsskifte må sætte en stopper for de ørkesløse diskussioner om woke og ikke-woke. Transkønnedes rettigheder er fundamentale menneskerettigheder, og det må regeringen nu sikre, skriver Peter Edelberg.

Rundt om i verden er LGBT- og transpersoners rettigheder under angreb og bliver kastet under bussen, hvis ikke bevidst påkørt. Derfor må regeringen og andre ansvarlige partier nu gå forrest og sikre rettighederne, skriver Peter Edelberg.
Rundt om i verden er LGBT- og transpersoners rettigheder under angreb og bliver kastet under bussen, hvis ikke bevidst påkørt. Derfor må regeringen og andre ansvarlige partier nu gå forrest og sikre rettighederne, skriver Peter Edelberg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Indenrigs- og sundhedsministeriet meddelte i sidste uge, at de vurderer, at det er i strid med unge transkønnedes menneskerettigheder, at loven om cpr-numre forlanger, at ansøgeren skal være over 18 år for at komme i betragtning til juridisk kønsskifte.

Unge under 18 år, der er i hormonbehandling, har ret til at komme i betragtning til juridisk kønsskifte, og de afviste sager vil nu blive genbehandlet, og ministeriet vil ændre praksis. Det er endnu uklart, om unge transkønnede, der ikke er i hormonbehandling, også vil kunne komme i betragtning.

Dermed følger ministeriet den indstilling, som Institut for Menneskerettigheder allerede anbefalede i 2014 i deres kommentarer til den oprindelige lov om juridisk kønsskifte.

LGBT-aktivister fra LGBT+ Danmark, LGBT Komitéen og Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn (FSTB) har også i årevis påpeget, at det potentielt var i strid med menneskerettighederne at nægte unge transkønnede juridisk kønsskifte.

Der er altså hverken tale om nidkærhed eller rettidig omhu fra ministeriets side, men om fodslæb og strudsetaktik i årevis fra skiftende ministre og folketing.

Sagen er en øjenåbner, der viser, at transkønnedes rettigheder ikke handler om at være overfølsom eller hysterisk krænkelsesparat, men om fundamentale menneskerettigheder

Peter Edelberg
Studielektor, ph.d. og forsker i LGBT-historie, Københavns Universitet

Fundamentale menneskerettigheder

Sagen understreger, at politikerne må til at tage ansvar igen for at sikre LGBT+-personers rettigheder og forhold.

De sidste par år har en vis stilhed indfundet sig, måske fordi alle er bange for at blive anklaget for at være woke. Denne sag er en øjenåbner, der viser os, at transkønnedes rettigheder ikke handler om at være overfølsom eller hysterisk krænkelsesparat, men om fundamentale menneskerettigheder.

Set i et globalt og historisk perspektiv er det endnu vigtigere, at politikerne nu ændrer cpr-loven og sikrer transkønnedes rettigheder med fast hånd og åbne øjne.

Vi ser for eksempel i USA, hvordan rettigheder der blev indført ved højesteretsbeslutninger, så som abort og homoseksuelle ægteskaber, nu står for fald. Når det blev indført af en domstol, kan det jo fjernes af en domstol, og den administrative sikring af rettigheder var ikke rodfæstet i demokratiske beslutninger og folkevalgte politikere.

Læs også

I Danmark er LGBT-rettigheder blev gennemført i Folketinget lige siden loven om registreret partnerskab fra 1989 med støtte i befolkningen. De store milepæle siden (adoption, assisteret reproduktion og kirkebryllup for homoseksuelle) havde et stort flertal af befolkningen bag sig.

Danmark har med andre ord sikret LGBT-rettigheder på demokratisk og folkelig basis, og dermed er udviklingen også blevet forankret i kulturen og ikke bare fløjet hen over hovedet på folk.

Rettigheder under angreb fra populister

Politikerne har svigtet den måde, vi har håndteret tingene på i Danmark, og stukket hovedet i sandet i stedet for.

Vi risikerer en splittelse, hvor "det der LGBT" bliver set som et woke-projekt, der bliver tvunget igennem af en elite frem for et folkeligt projekt, der handler om frisind og selvbestemmelse, når det handler om køn og seksualitet.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bebudet, at regeringen nu vil se nærmere på cpr-loven. Det er glædeligt og forhåbentligt starten på et nyt kapitel, hvor vi lægger de ørkesløse diskussioner om woke og anti-woke bag os og fokuserer på LGBT-politik som rigtige menneskers liv, hverdag og rettigheder.

Regeringen og andre partier må i denne globale og historiske situation gå foran og sikre LGBT- og transpersoners rettigheder og forhold i en politisk, saglig og folkelig proces

Peter Edelberg
Studielektor, ph.d. og forsker i LGBT-historie, Københavns Universitet

Hvor politikerne tager ansvar for transkønnedes adgang til sundhed, behandling og ordentlige forhold, uanset om de er unge eller gamle. For regnbuefamiliers forhold, så familier, hvor der er mere end to forældre, bliver behandlet rimeligt. For at forhindre omvendelsesterapi, uanset om den rammer homoseksuelle eller transpersoner.

Rundt omkring i verden er LGBT-personers rettigheder under angreb. I USA, Rusland, Uganda, Mellemøsten, Italien og Østeuropa. Det er lykkedes populistiske politikere at sikre sig støtte ved at udpege en minoritet som superskurke.

Herhjemme benytter partier som Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige sig også at denne taktik, og Liberal Alliance fnyser af alt, hvad de anser for at være woke. LGBT-personer bliver kastet under bussen, hvis de da ikke bliver bevidst påkørt.

Det er afgørende i denne globale og historiske situation, at regeringen og andre ansvarlige partier nu går foran og løbende sikre transpersoners og andre LGBT-personers rettigheder og forhold i en politisk, saglig og folkelig proces. Med frisind og selvbestemmelse som ledestjerner. Sådan som vi plejede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)









0:000:00