Kommentar af 
Jacob Bruun

Tidligere V-rådgiver: AI er blevet et politisk supervåben i USA. Det kan det også blive i Danmark

FBI's direktør advarede for nylig mod, at kunstig intelligens vil komme til at påvirke det kommende amerikanske præsidentvalg, skriver Jacob Bruun, der også vurderer, at AI kan få indflydelse på dansk politik.

Udviklingen går enormt stærkt i disse måneder. Og mulighederne er ikke alene, at man kan skabe AI-generede fotos. Man kan også skabe AI-genererede videoer eller lyd, skriver Jacob Bruun.
Udviklingen går enormt stærkt i disse måneder. Og mulighederne er ikke alene, at man kan skabe AI-generede fotos. Man kan også skabe AI-genererede videoer eller lyd, skriver Jacob Bruun.Foto: Chandan Khanna/AFP/Ritzau Scanpix
Jacob Bruun
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et foto af Donald Trump omgivet af smilende sorte vælgere spredte sig på sociale medier i forrige uge. Alle ser glade og tilfredse ud.

Og de selvbevidste unge mænd, som omgiver den republikanske præsidentkandidat, er en appelsin i turbanen for Trump-kampagnen, som historisk har haft problemer med at tiltrække sorte vælgere.

Men fotoet er fake news. Det er nemlig skabt ved hjælp af kunstig intelligens (AI), hvor de nyeste tjenester på få sekunder kan skabe livagtige fotos ud af simple tekstkommandoer.

Ved man først hvilket program man skal bruge, så kan man fodre programmet med simple tekstbeskeder og få livagtige fotos ud sekunder senere:

"Lav et foto af Donald Trump omgivet af glade sorte vælgere af forskelligt køn og i forskellige aldre. De er samlet til et festligt arrangement. Vælgerne ligner middelklassen, og de er glade for at møde Donald Trump, som de beundrer".

Meget mere skal der ikke til for at generere fotos, som har potentialet til at gå viralt og påvirke en valgkamp.

Den slags AI-genereret indhold bliver af bedre og bedre kvalitet.

Og det bliver stadigt nemmere tilgængeligt for enhver med ret basale computerfærdigheder.Set positivt kan det demokratisere adgangen til at arbejde med grafisk materiale, så enhver har mulighed for at skabe eget visuelt indhold uden særlige tekniske færdigheder og uden kæmpe budgetter.

Men når kvaliteten af det AI-skabte indhold bliver så høj, at det menneskelige øje ikke kan skelne fiktion fra virkelighed, og når muligheden for at udbrede den slags materiale med lynets hast – via især sociale medier – er næsten uendelig, så bør det også give anledning til eftertanke.

I USA er det allerede gået så vidt, at FBI's direktør Christopher Wray for nylig advarede mod, at AI vil komme til at påvirke det kommende præsidentvalg.

Udviklingen går enormt stærkt i disse måneder. Og mulighederne er ikke alene, at man kan skabe AI-generede fotos. Man kan også skabe AI-genererede videoer eller lyd, så kendte personer tilsyneladende siger eller gør ting, som aldrig er sket. Men nu findes det alligevel som en AI-genereret fil, der kan gå viralt.

Som tidligere mangeårige politisk kampagne-rådgiver grublede jeg over, hvad det kunne risikere at betyde for dansk politik. Ret meget, er det helt indlysende svar. Min påstand er, at AI-skabt indhold kan blive et politisk supervåben.

Lad os håbe, at vi på én eller anden måde bliver i stand til at skelne virkeligheden fra fake news.

Jacob Bruun

Forestil dig, hvis du i sidste valgkamp var blevet mødt af følgende indhold i dit Facebook- eller Instagram-feed uden, at du reelt kunne skelne, om det var virkelighed eller fake:

Et foto af Mette Frederiksen på en af de minkfarme, som blev lukket under pandemien, mens hun griner hånligt af den landmandsfamilie, som netop har mistet deres livsværk og deres hjem.

En lydfil af Jakob Ellemann-Jensen, som fortæller sine nærmeste, at han egentligt synes, at det allerbedste ville være en midterregering, men at han ikke tør indrømme det før efter valgdagen.

Eller en video af daværende sundhedsminister Magnus Heunicke, som fortæller, at han selvfølgelig ikke blev vaccineret fordi coronavaccinerne indeholder en mikrochip, som sprøjtes direkte ind i kroppen.

Læs også

Intet af dette er sket. Men kunne det have påvirket den politiske debat og måske endda nogle vælgeres kryds?

Ja, sandsynligvis.

Historierne er nemlig tæt nok på nogens opfattelse af sandheden til, at det kan skabe følelser og dermed gå viralt. Og dermed også påvirke valget.  

At det, der sker i valgkampene, betyder mere og mere, bekræftes af den seneste undersøgelse af 2022-folketingsvalget, som viser, at vælgerne er stadigt mindre loyale overfor partier og bestemmer sig stadigt senere for, hvor krydset skal sættes.

Derfor får valgkampene, og det, der sker på sociale medier, en stadigt større rolle.

Lad os håbe, at vi på én eller anden måde bliver i stand til at skelne virkeligheden fra fake news.

Ellers har kunstig intelligens potentiale til at blive et politisk supervåben, som især kan bruges negativt mod politiske modstandere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bruun

Stifter og rådgiver, Bruun Advisory, fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00