Fyret formand: Jeg advarede mod karteldannelse i vandsektoren

BALLADE: Afsat formand i Danske Vandværker Per Roth forklarer weekendens fyringer med, at han advarede mod ulovlige aftaler ved salg af målerdata til spildevandsselskaberne. Ny formand Ole Wiil nægter stadig at kaste lys over sagen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Mandag udsendte Danske Vandværker en ordknap pressemeddelelse.

To formænd og en direktør var blevet fyret efter weekendens bestyrelsesmøde.

Årsagen meldte historien ikke noget om. Og da Altinget traf den nyudnævnte landsformand Ole Wiil på telefonen, var beskeden også kun, at det “ikke er noget, vi gør for sjovs skyld”.

Accepterer ikke ulovligheder
Nu tager den tidligere landsformand Per Roth imidlertid bladet fra munden. Tirsdag forklarede han, at fyringerne skyldes uenighed om ulovligt videresalg af målerdata til de kommunalt ejede spildevandsselskaber.

Jeg er bange for, at vi bliver slået tilbage til nul. Og jeg kan kun opfordre til, at vandværkerne tager fat i deres regionale formænd og spørger, hvad fanden det er, at de render og laver i bestyrelsen.

Per Roth
Tidligere landsformand, Danske Vandværker

Hidtil har det været normal praksis blandt Danske Vandværkers cirka 2.000 medlemmer, at man delte informationer om, hvilke priser man fik for videresalg af målerdata til spildevandsselskaberne. Men i 2012 kom der besked fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om, at denne praksis risikerede at bringe dem på kant med kartelloven.

“Vi fik klar besked i 2012 om, at den pågældende praksis var forbudt. Og det rettede vi selvfølgelig ind efter. Nu er der så flere regioner, som er begyndt at samle data ind igen, og det kan vi naturligvis ikke acceptere,” forklarer Per Roth til Altinget.

Mistillidsvotum
Efter at have opsnappet, at flere lokale vandværker havde genoptaget den ulovlige praksis, kontaktede Per Roth Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i håb om at få afklaret rammerne for vandværkernes prissætning.

Det fortalte han på weekendens bestyrelsesmøde. Og det vakte så stor ballade, at der blev rejst mistillidsvotum mod Per Roth og næstformand Palle Christensen, mens direktør Allan Weirup blev fyret med øjeblikkelig virkning.

“Jeg har hele tiden sagt, at vi som forening ikke kan holde til, at nogle af vores medlemmer bryder loven. Der skal være klare linjer. Og vi kan ikke sanktionere en praksis, som vi tydeligt er blevet gjort opmærksom på er på kant med loven,” siger han.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00