Grønlands første forfatning er en realitet

Det kan få konsekvenser for bloktilskuddet, hvis de grønlandske politikere vælger at lade grønlænderne stemme om det udkast til forfatning for et selvstændigt Grønland, som en kommission fredag lagde frem efter mere end seks års arbejde.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

”Vi, det grønlandske folk, udøver vore suveræne rettigheder i vort land, Grønland, og vi fastlægger hermed denne forfatning som værende grundlov for det grønlandske folks suveræne stat, Grønland.”

Sådan lyder den første sætning i den grønlandske forfatning, som fredag blev offentliggjort af den grønlandske forfatningskommission.

Til folkeafstemning

Forfatningen er på 15 sider og består af en præampel og 49 paragraffer om alt fra statsborgerskab til dødsstraf - som man ikke ønsker i et fremtidigt selvstændigt Grønland. (Læs forfatningen fra side 49 og frem i kommissionens beretning)

Læs også

Med hensyn til statsborgerskab, så skriver kommissionen i forsælaget til forfatningen, at "Enhver, hvis forældre har grønlandsk statsborgerskab, har ret til grønlandsk statsborgerskab" og "En borger med statsborgerskab i et andet land, kan ved lov opnå statsborgerskab i Grønland" og "Opnåelse, fortabelse og generhvervelse af statsborgerskab fastsættes ved lov."

Kommissionen lægger blandt andet op til, at Grønland skal være en stat, hvor landsstyreformanden er statsoverhoved. En konge eller dronning skal ikke være landets formelle statsoverhoved, sådan som det i dag er tilfældet i det danske kongerige.

Det er nu op til politikerne i det grønlandske parlament Inatsisartut at beslutte, om forfatningen skal sendes til folkeafstemning. Grønlands landsstyreformand Múte B. Egede er ikke i tvivl.

”Selvfølgelig. Det er den vej, vi skal gå, siger Múte B. Egede til KNR.

Afvikling af bloktilskud

Ideen om at udfærdige en grønlandsk forfatning til den dag, hvor Grønland bliver selvstændigt, blev første gang debatteret i det grønlandske parlament i 2007. I 2016 vedtog de grønlandske politikere at nedsætte en kommission, der skulle udarbejde en konkret forfatningstekst.

Det blev dengang mødt med skarpe kommentarer fra daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag er Danmarks udenrigsminister.

Læs også

I hans optik, så kunne det resultere i en afvikling af bloktilskuddet over kun fire år, hvis de grønlandske politikere besluttede at sende forfatningen til folkeafstemning. Også selvom man ikke havde konkrete planer om at løsrive sig og lade forfatningen afløse den danske grundlov.

Danmarks nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) har ingen kommentarer til den nye grønlandske forfatning, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

For Múte B. Egede er offentliggørelsen af et udkast til forfatning et delmål på en rejse, hvor endemålet er et selvstændigt Grønland.

”Jeg mener, at vi alle skal følges ad for at nå den målsætning. Nu har vi taget dette skridt, og nu kan vi i samfundet debattere forfatningsudkastet,” siger Múte B. Egede til KNR.

Manglet grønlandske ord 

Kommissionen startede sit arbejde i april 2017 og barslede altså med resultatet af sine anstrengelser fredag.

”Det, der har taget længst tid, er, at vi har manglet grønlandske ord for de juridiske termer. Vi har også som kommission gerne villet være enige allesammen og have fælles fodslag. Det har også krævet tid, siger forfatningskommissionens formand Ineqi Kielsen til KNR.

Efter overdragelsen af forfatningen til de grønlandske politikere er kommissionens arbejde fuldført, og den nedlægger derfor sig selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Múte B. Egede

Formand, Naalakkersuisut (selvstyret), formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie, Grønlands Uni (ikke færdiggjort)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00