Gule fagforeninger kræver plads ved trepartsbordet

Det er udemokratisk, at næsten en halv million lønmodtagere ikke bliver repræsenteret i trepartsforhandlingerne, lyder det fra fire såkaldt gule fagforeninger, der retter en fælles appel til beskæftigelsesministeren om at komme med i den permanente trepartsinstitution. Regeringspartiet Venstre åbner for deres deltagelse.  

Tidligere Venstre-ordfører for sundhed og nu formand for Krifa, Jane Heitmann, mener at den nye SVM-regering har en unik chance for at give trepartsinstitutionen mere demokratisk legitimitet ved at invitere de såkaldt gule fagforeninger med til bordet. 
Tidligere Venstre-ordfører for sundhed og nu formand for Krifa, Jane Heitmann, mener at den nye SVM-regering har en unik chance for at give trepartsinstitutionen mere demokratisk legitimitet ved at invitere de såkaldt gule fagforeninger med til bordet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Når den traditionelle fagbevægelse repræsenterer under halvdelen af landets lønmodtagere, og de tværfaglige, såkaldt gule fagforeninger efterhånden har et medlemstal på knap en halv million, bør de også inddrages i regeringens permanente trepartsinstitution.

Sådan lyder meldingen fra Krifa, Fire Funktionærer, Det Faglige Hus og Ase, som i et fælles brev til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu forsøger at sparke døren ind til forhandlingslokalet og være en del af drøftelserne om den kommende, permanente trepartsinstitution.

"Vi har en regering, som ønsker at samarbejde på nye måder og nedbryde eksisterende magtblokke. En af de sidste store bastioner med magtblokke er på beskæftigelsesområdet," siger formand Jane Heitmann, som indtil sidste valg var medlem af Folketinget for Venstre.

Arbejdsmarkedet er mere fleksibelt og har andre organisationsformer, end da den danske model blev skabt for 124 år siden. Samtidig er den under påvirkning af EU, understreger Jane Heitmann:

"Her vil vi gerne være med til at byde ind med løsninger. Den danske model har gjort det godt. Men hvis man kalder sig demokrat, kan man ikke ignorere, at næsten en halv million lønmodtagere ikke bliver hørt."

{{toplink}}
Læs også

Venstre vil lytte

I takt med, at især den traditionelle FH-fagbevægelse har tabt medlemmer og de gule fagforeningers medlemstal er vokset, har både Krifa og Det Faglige Hus flere gange de senere år krævet at få en plads ved trepartsbordet. 

Oftest er de blevet hældt ned af brættet. Op til sidste valg åbnede de Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard dog op for at gentænke trepartsinstitutionen.

0:000:00