Debat

Gymnasieelever: Et alkoholforbud vil skabe en mere ukontrollerbar drukkultur

Et alkoholforbud på gymnasierne vil rykke festen ud i parker og på parkeringspladser, og det er farligere for unge, skriver Asger Kjær Sørensen, der er forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. 

Hvis man stifter
bekendtskab med alkohol gennem en fadøl på sit gymnasium, så får man et sundere
forhold til det, end hvis man gør det gennem en flaske vodka ude foran Netto,
skriver&nbsp;Asger Kjær Sørensen.<br>
Hvis man stifter bekendtskab med alkohol gennem en fadøl på sit gymnasium, så får man et sundere forhold til det, end hvis man gør det gennem en flaske vodka ude foran Netto, skriver Asger Kjær Sørensen.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Asger Kjær Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære rektor, du står over for et valg. Vil du lade dine elever feste og drikke i trygge rammer med voksne til stede? Eller vil du i stedet lade festen foregå til puttefester, i parker og på parkeringspladser?

Sundhedsstyrelsen anbefaler det sidste. Vi elever håber på det første.

I debatten om alkohol på gymnasierne, har der hersket en stor misforståelse. Det er forestillingen om, at hvis unge ikke kan drikke på sit gymnasium, så drikker de ikke. Det er simpelthen ikke rigtigt.

Debatten om alkohol på gymnasierne handler ikke om, hvorvidt unge skal drikke eller ej.

Læs også

Den handler om, hvor det skal foregå. Og der mener vi elever, at det skal være på vores gymnasier. I trygge rammer.

For ja, vi har et problem med en usund alkoholkultur. Alt for mange føler sig presset til at drikke, og drikker mere end de har lyst til. Det vil vi hjertens gerne løse, men det kan vi kun, hvis alkoholkulturen foregår, der hvor vi kan kontrollere den. Derfor er et forbud ikke løsningen.

Usund drukkultur

Når festen foregår på gymnasierne, kan man sørge for at alle kan være med. Man kan sørge for, at der ikke bliver drukket alkohol over pilsner-styrke, så folk ikke bliver for fulde, og man kan sørge for, at de kan få hjælp, hvis det alligevel går galt.

Den usunde drukkultur hverken starter eller slutter på gymnasierne

Asger Kjær Sørensen
Forperson, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Man kan sørge for at fællesskabet ikke drejer sig om alkohol, men at der er aktiviteter, som alle kan være med til.

Intet af dette kan man sørge for, hvis festen foregår i gyder og på gadehjørner.

Gymnasieelever er gamle nok til at købe deres eget alkohol, så hvis de ikke kan drikke den på gymnasiet, så drikker de det andre steder. Det er helt naturligt, at man som ungt menneske, der lige er startet i gymnasiet, vil skubbe til sine grænser.

Derfor er der rigtig mange, der har deres første møde med alkohol, når de starter i gymnasiet. Gymnasierne har en forpligtelse til at lade det møde foregå i trygge og kontrollerede rammer. Hvis vi skal komme drukkulturen til livs, er det helt centralt, at unge lærer at omgås alkohol til en gymnasiefest, i stedet for en puttefest.

Hvis man stifter bekendtskab med alkohol gennem en fadøl på sit gymnasium, så får man et meget sundere forhold til det, end hvis man gør det gennem en flaske vodka ude foran Netto.

Derfor håber vi, at landets rektorer undlader at følge deres egen organisations forslag, og i stedet sikrer, at der er ordentlige rammer for unges alkoholforbrug. Sådan kan vi sammen komme drukkulturen til livs.

Usund drukkultur hverken starter eller slutter på gymnasierne. Så at tage dem ud af ligningen, gør det bare sværere at løse problemerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Kjær Sørensen

Fhv. forperson, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
STX (Århus Statsgymnasium)

0:000:00