Her er ekspertgruppens anbefalinger: Det ser sort ud for sommerens festivaler

Ekspertgruppen for store arrangementer afleverede fredag den 23. april sine anbefalinger til, hvordan større forsamlinger kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt. Med anbefalingerne er håbet ude for de store festivaler. 

Det ser sort ud for sommerens festivaller efter ekspertgruppens anbefalinger er blevet offentliggjort. 
Det ser sort ud for sommerens festivaller efter ekspertgruppens anbefalinger er blevet offentliggjort. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Regeringens "hurtigarbejdende ekspertgruppe,"  har nu offentliggjort deres anbefalinger for, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.  

Ekspertgruppen foreslår syv konkrete ordninger for afholdelse af større arrangementer og forsamlinger, der kan opdeles i to faser. Anden fase påbegyndes, når alle over 50 år er blevet tilbudt vaccination.

I første fase, foreslår ekspertgruppen, at større kultur- og idrætsarrangementer, konferencer og messer samt udendørs motionsevents kan åbne med en række smitteforebyggende tiltag. Derudover foreslår ekspertgruppen at "superligeordningen" udvides, så muligheden for at sektionere publikum i grupper af 500 til 1000 tilskuere også gælder andre siddende kulturarrangementer. 

I anden fase, foreslår ekspertgruppen en række ordninger for både udendørs og indendørs stående arrangementer, herunder festivaler og koncerter. 

Håbet ude for store festivaller
De syv konkrete ordninger for arrangementer gælder større arrangementer med siddende publikum, messer, konferencer, markeder, udendørs motionsevents, udendørs arrangementer med stående publikum (herunder festivaler) og indendørs arrangementer med stående publikum. 

Hver ordning indeholder forskellige scenarier alt efter, om det er indendørs eller udendørs, og er fordelt på genåbningens faser.

Særligt ordningen for udendørs arrangementer med stående publikum, har sommerens festivalgæster og -arrangører ventet spændt på. Her fremlægges tre udendørsscenarier, hvor den sidste fase og dermed det mindst restriktive scenarie tillader 10.000 gæster fordelt i sektioner af 2.000 gæster. I alle scenarierne er der krav om coronapas, afstand og overnatning er ikke tilladt. 

Ordningen åbner derfor ikke mulighed for afholdelse af større festivaller som eksempelvis Roskilde Festival. 

Jeg har ud fra ekspertgruppens anbefalinger meget svært ved at tro på, at vi kan samle tusinder af mennesker på Roskilde Festival i slutningen af juni,

Signe Lopdrup
Administrerende direktør, Roskilde Festival

Men anbefalingerne kommer for sent, mener Dansk Live, der stiller sig uforstående overfor, hvorfor politikerne ikke lavede en forhåndsvurdering, da de forhandlede genåbningen, fordi ekspertgruppen ifølge sekretariatschefen er nedsat alt for sent.

"Når der er så stor uvished, er det nærmest for sent at gennemføre en festival. Medmindre det er en festival uden restriktioner, og det er der jo ingen tegn på i sol og måne," siger sekretariatschef Esben Marcher, der på grund af den lange ventetid på ekspertrapporten på forhånd havde opgivet håbet om festivaler i maj og juni. 

"Nu sidder man i ellevte time, og meget kan fortsat ikke lade sig gøre, og det er jo fordi alle – inklusive politikerne – har håbet til det sidste, at festivalerne kan lade sig gøre."

Festivaller opgiver
Administrerende direktør for Roskilde Festival, Signe Lopdrup, har svært ved at se Roskilde Festival blive til noget i 2021.

"Jeg har ud fra ekspertgruppens anbefalinger meget svært ved at tro på, at vi kan samle tusinder af mennesker på Roskilde Festival i slutningen af juni," skriver hun i en skriftlig kommentar til Ritzau. Hun har svært ved at se nogen anden udvej end at aflyse, skriver hun. 

Samme udmelding kommer fra de fleste festivaller med undtagelse af Smukfest i Skanderborg, der bevarer optimismen:

"Vi har planlagt forsigtigt hele vejen, som vi er blevet bedt om, og vi har også kompetencerne til at skabe et godt og sikkert arrangement. Og hvis restriktioner bortfalder 1. august, som man regner med, så kan vi godt gennemføre," siger talsmand Søren Eskildsen til DR

Nu begynder partiernes arbejde 
Partiernes arbejde med anbefalingerne ligger nu for og indledes med en teknisk gennemgang af afrapporteringen mandag den 26. april. Regeringen har dog tidligere på året besluttet at videreføre kompensationen for arrangører, der ikke kan afholde deres arrangementer på grund af restriktionerne. 

"Regeringen og en række af Folketingets partier har tidligere på året besluttet at videreføre arrangørordningen frem til den 30. september 2021, så der kan kompenseres, hvis det viser sig, at arrangører ikke kan afholde større arrangementer som følge af covid-19-relaterede restriktioner. Det er meget vigtigt, at vi har fået et økonomisk sikkerhedsnet på plads," siger kulturminister, Joy Mogensen (S). 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) glæder sig over, at arbejdet med at finde en løsning til erhvervslivets arrangementer nu kan gå i gang: 

"Med ekspertgruppens rapport er der skabt en god ramme for de politiske drøftelser, og jeg håber, at der kan findes en god løsning for erhvervslivet samtidig med, at vi opretholder kontrollen med pandemien. Det skylder vi dem og alle danskerne, som skal i gang med at planlægge sommerens store begivenheder," siger erhvervsministeren.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00