Her er støttepartiernes krav til minimumsnormeringer

OPTAKT: Pengene til minimumsnormeringer skal øremærkes flere voksne og må ikke føre til besparelser andre steder, mener støttepartierne. Forud for forhandlingerne tirsdag er der uenighed, om loven også bør rumme krav om andelen af uddannet personale.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Skal modellen for minimumsnormeringer opgøres som et gennemsnit for den enkelte kommune eller helt ned på den enkelte institution? Skal der være konkrete måltal for, hvor stor en andel af de voksne i institutionerne der skal udgøres af pædagoguddannede? Og hvordan skal de første 500 millioner fra finanslovsaftalen om minimumsnormeringer fordeles?

Det er nogle af de spørgsmål, som regeringen og støttepartierne skal forsøge at nå til enighed om. Altinget Børn har derfor spurgt støttepartierne og regeringen om deres hovedkrav til forhandlingerne, som indledes i Børne- og Undervisningsministeriet tirsdag.

 

 Jacob Mark, gruppeformand i SF:

Hvad bliver hovedkravene fra jeres side til forhandlingerne om modellen for minimumsnormeringer?

"Dels er vi optaget af, at man gennemfører det som en lov, der sikrer, at det bliver én voksen per 3 børn i vuggestuerne og én voksen per 6 børn i børnehaven. Men vi er også optaget af, at det bliver en antisparelov, der sikrer, at man ikke kan blive ved med at spare lokalt, og at pengene ikke kan bruges til alt muligt andet."

"Det sidste jeg er optaget af, som kan være svært at gennemføre på kort tid, men som er noget, vi skal have sat i gang, er en mere retvisende normeringsopgørelse. I dag tæller man både ledere, vikarer, rengøringspersonale med, men det skal være en model, der kun tæller dem med, som rent faktisk kan mærkes af børnene”

BUPL har været ude at foreslå en pædagogandel på 80 procent. Har I nogle håndfaste krav til, hvor stor en andel af de voksne, der skal udgøres af pædagoguddannede?

”Selvom vi har meget sympati for BUPL’s forslag og synes det er rigtigt på sigt, så mener vi, at det man skal prioritere, er flere hænder. Flere voksne. Derfor skal pengene gå til at sikre, at der kommer én voksen per 3 børn i vuggestuerne og én voksen per seks børn i børnehaverne. Man kan ikke både få det og en pædagogandel på 80 procent for de penge, der er afsat. Det må være noget, vi arbejder på videre frem. Til gengæld kan man sikre, at der ikke sker et fald af pædagoguddannede, og det vil vi have skrevet ind i loven.”

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00