HK-formand kalder arbejdsgiver-melding for “rystende”

Forbundsformand Anja C. Jensen fra HK frygter, at Dansk Arbejdsgiverforenings syn på aldersdiskrimination siver ned til virksomhederne og dermed vanskeliggør ansættelse af ældre ansøgere.

”Hvis DA ikke synes, at forskelsbehandlingsloven er god, så tænker jeg, at det skal vi nok lige arbejde lidt med,” siger formand Anja C. Jensen fra HK.
”Hvis DA ikke synes, at forskelsbehandlingsloven er god, så tænker jeg, at det skal vi nok lige arbejde lidt med,” siger formand Anja C. Jensen fra HK.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Diskrimination af seniorer på arbejdsmarkedet kan i sig selv få HK-formand Anja C. Jensen op i det røde felt.

Men at en vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening udtrykker forståelse for selv samme forskelsbehandling baseret på alder, er over hendes fatteevne.

”Jeg synes faktisk, det er rystende,” siger Anja C. Jensen, formand for HK med flere end 200.000 medlemmer.

Hun reagerer på udtalelser, som Dansk Arbejdsgiverforenings vicedirektør Erik E. Simonsen kommer med i et interview med Altinget. Simonsen siger, at det ”giver god mening”, at arbejdsgiverne er markant mindre tilbøjelige til at ansætte 75-årige end 60-årige. Eksperter peger på, at det ikke er lovligt at forskelsbehandle ansøgere på baggrund af alder.

Anja C. Jensen peger ligeledes på den lov, nemlig forskelsbehandlingsloven, der forbyder forskelsbehandling på baggrund af blandt andet alder, køn og religion.

”Uanset om vi taler om 75-årige overfor 60-årige, eller om vi taler om 60-årige overfor 45-årige, så er det åbenlyst, at det er aldersdiskrimination, hvis man bruger alder som et argument for at ansætte eller ikke at gøre det,” siger hun.

Dansk Arbejdsgiverforening er hovedorganisation for en kreds af 11 arbejdsgiverorganisationer, der blandt andre tæller Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv (DE). Arbejdsgiverorganisationerne har i tusindvis af små og store virksomheder som medlemmer.

Anja C. Jensen frygter, at signalet fra DA-vicedirektøren siver ned gennem systemet til de enkelte virksomheder, der i dagligdagen kan ansætte seniorer og ældre.

”Det er meget trist. Hvis det er den holdning, man også giver videre til sine medlemmer, så er det jo et problem. For så får man også legitimeret, at man gerne må bruge alder som et kriterium, og det må man ikke,” siger hun. 

0:000:00