Kommentar af 
Morten Reimar

Peter Hummelgaard parkerer sin møgsag ved at gå til angreb på pressen

Peter Hummelgaard understregede i sidste uge, at angreb er det bedste forsvar. For vi snakker ikke længere om, hvorvidt justitsministeren må holde ulovligt parkeret eller ej, skriver Morten Reimar.

Justitsminister Peter Hummelgaards anklage mod BT går på, at det er
uetisk at overvåge politikere, og at en politiker bør kunne leve et normalt liv uden at
kigge sig over skulderen, skriver Morten Reimar. 
Justitsminister Peter Hummelgaards anklage mod BT går på, at det er uetisk at overvåge politikere, og at en politiker bør kunne leve et normalt liv uden at kigge sig over skulderen, skriver Morten Reimar. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Må landets justitsminister parkere op og ned ad et parkering forbudt-skilt? Nej, naturligvis må han ikke det.

Derfor må det have løbet hele ministeriets kommunikationsafdeling koldt ned ad ryggen, da BT i sidste uge kunne afsløre, at Peter Hummelgaard (S) på fire ud af syv tilfældige morgener holdt ulovligt parkeret foran sine børns institution på Amager.

På avisens videooptagelser holder han både foran parkering forbudt-skiltet, på en plads reserveret til institutionens bus, og han lader bilen stå natten over et sted, den kun må stå i 15 minutter.

Man behøver ikke have taget ret mange ekstratimer hos den lokale køreskole for at vide, den ikke går.

En oplagt møgsag. Det ser pinligt ud, grænsende til det ydmygende, så det er vel bare om at lægge sig fladt ned med en uforbeholden undskyldning og love, det aldrig sker igen, ikke sandt? Hummelgaard har valgt en anden strategi. En, som politikere oftere og oftere tager i brug: Han går til modangreb på pressen.

Hummelgaard vinder næppe en popularitetskonkurrence imod et parkering forbudt-skilt, men sikkert imod BT

Morten Reimar

I et skriftligt svar til BT får han kort og præcist i en enkel sætning eller to sagt, at han selvfølgelig ikke må holde parkeret ulovligt. Med hak ud for det bruges resten af citatet på at lande et skarpt og hårdt hug på BT’s metoder, som han beskriver som "et nyt lavpunkt for dansk journalistik".

Hans modanklage går på, at det er uetisk at overvåge politikere. At det er "udansk" at sidde klar med telelinsen fra et skjult sted, og at en politiker bør kunne leve et normalt liv uden at kigge sig over skulderen.

Siden har mange – og tunge – navne kastet sig ind i kampen. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) kalder det "langt over stregen".

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) skriver, at der tilsyneladende ikke er nogen nedre grænse, og også Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, har været ude og sige, hun virkelig ikke bryder sig om den slags journalistik.

Så er BT i defensiven. Og nu handler det ikke længere om, hvorvidt en justitsminister bør holde sig for god til at parkere ulovligt. Nu handler det om, hvorvidt BT overtræder grænsen for god og ordentlig magtkritisk journalistik.

Det klareste eksempel på dette, var i aftennyhederne på TV2. Selve udsendelsen nævnte ikke BT’s historie, men i enden skulle værten lægge op til TV2 News’ næste program, nemlig Presselogen. Og her var vinklet på, at BT i syv dage havde filmet justitsministeren i skjul, og var det i orden?

Læs også

Seere af aftennyhederne fik altså ikke præsenteret en historie om, at Peter Hummelgaard holder ulovligt parkeret igen og igen, men en historie om, at BT muligvis ser stort på ordentlig presse-praksis.

Uden overhovedet at gå ind i en diskussion om parkeringsregler på Amager, jobbet som politiker eller journalistiske arbejdsmetoder, så er det et ganske smart kommunikativt træk.

For Hummelgaard vinder næppe en popularitetskonkurrence imod et parkering forbudt-skilt, men sikkert imod BT. Og når han kan få det drejet hen på overvågning og ovenikøbet begrunder sine fejltrin med, at han prioriterer at være en tilstedeværende far, der afleverer børnene om morgenen, er han godt udrustet til den kamp.

Hummelgaard begrunder ovenikøbet sine fejltrin med, at han prioriterer at være en tilstedeværende far, der afleverer børnene om morgenen

Morten Reimar

Med et engelsk – for ikke at sige amerikansk – udtryk hedder det deflection, altså afbøjning. I skolegården hed det "men hvad med dig selv?". Man fordrejer diskussionen til at handle om noget helt andet og nemmere håndterbart. Forventningen er så, at de fleste vælgere vil tænke, at han selvfølgelig først og fremmest skal være en god far. Og at BT da også er nogle paparazzier.

Den samme deflection-strategi ser vi oftere og oftere, blandt andet da Moderaternes Formand, Lars Løkke Rasmussen, blev trængt op i en krog og afkrævet svar på Jon Stephensens sag til et pressemøde om Ukrainefonden.

Her gik Løkke ligeledes til modangreb og beskyldte journalisten for manglende proportionssans og for ikke at have blik for de åbenlyst større historier, journalisten ifølge Løkke burde koncentrere sig om. Jon Stephensens sager var ikke så vigtige som krigen i Ukraine, sagde han.

Og på helt samme måde hoppede medie-Danmark på limpinden. Alle begyndte at diskutere Løkkes replik, og i forvirringen glemte man, at han da vidst aldrig fik svaret på journalistens spørgsmål. Der gik meta-diskussion i den, fordi det er for fristende at indlede sig på den.

Hvis journalisterne er demokratiets vagthunde, svarer deflection-manøvren til at kaste et stort kødben i den ene retning, og selv løbe i den anden. Vagthunden jagter alt for ofte kødbenet og glemmer alt om, hvad det oprindeligt handlede om.

Så går snakken, der går lidt tid med det, snart melder en ny historie sig, og alle har glemt, hvad der skete i sidste uge.

Så skulle den møgsag være parkeret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00