Kommentar af 
Jonas Herby

Jonas Herby: Vaccinepasset løser to konkrete problemer for statsborgerne

KOMMENTAR: Politisk bestemte nedlukninger kan - i kombination med et vaccinepas - fungere som en reel politisk pression for at få danskerne til at vaccinere sig, skriver Jonas Herby.

Hvis for eksempel frisøren kan fremvise et vaccinepas, kan frisøren levere en sikker klipning til kunder, som ellers (måske) ville holde sig væk, skriver Jonas Herby.
Hvis for eksempel frisøren kan fremvise et vaccinepas, kan frisøren levere en sikker klipning til kunder, som ellers (måske) ville holde sig væk, skriver Jonas Herby.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Jonas Herby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste uger har der været diskussion om, hvorvidt et vaccinepas, som giver vaccinerede særlige rettigheder, vil være indirekte vaccinetvang.

Der er i mine øjne gode argumenter for et vaccinepas (der i øvrigt skal omfatte alle, der er blevet immune gennem smitte og kan fremvise en positiv coronatest eller antistoftest), da vaccinepasset kan løse konkrete problemer for borgerne.

Men i kombination med nedlukningerne kan vaccinepasset også fungere som en pression for at få borgerne til at lade sig vaccinere. Og derfor bør et vaccinepas følges op med en klar udmelding om, hvornår alle restriktioner fjernes.

Vaccinepasset løser (mindst) to konkrete problemer for danske statsborgere. For det første sikrer vaccinepasset, at danske borgere kan rejse så frit som muligt rundt i hele verden.

Fakta
Jonas Herby (født 1978) er specialkonsulent i Cepos og debatterer med en klar liberal kant. Han har især fokus på betydningen af den offentlige regulering og prioriteringer i den offentlige sektor. Jonas Herby er cand.polit.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Mange lande har for tiden – som Danmark – spærret for, at udlændinge kan rejse ind i landet, og det er usikkert, hvornår andre lande igen vil tillade alle frit at rejse ind i landet.

Et vaccinepas kan derfor være en døråbner for de danskere, der får en vaccine. Det bør indgå i overvejelserne om, hvorvidt danskerne skal tilbydes et vaccinepas.

En genåbning kan ske ret tidligt, uden at det behøver at føre til en stor stigning i antallet af cases

Jonas Herby

Dernæst kan vaccinepasset sikre borgerne mulighed for at dokumentere, at de ikke kan (eller i hvert fald har betydeligt lavere risiko for) at smitte andre.

Dette kan være afgørende for eksempelvis folk, der arbejder med sårbare, og hvor de sårbare ønsker at beskytte sig mod smitte.

Hvis for eksempel frisøren kan fremvise et vaccinepas, kan frisøren levere en sikker klipning til de ældre kunder, som ellers (måske) ville holde sig væk.

Det gælder også funktioner i for eksempel sundhedssektoren og ældreplejen, hvor det kan være rimeligt at kræve, at blandt andet sygeplejersker er vaccinerede. Hvis sygeplejersker eller læger ikke vil vaccineres, kan de flyttes til andre opgaver. Også dette bør indgå i overvejelserne om et vaccinepas.

Ovenstående punkter er i mine øjne relativt uproblematiske og er derfor tungtvejende grunde til at tilbyde danskerne et vaccinepas, fordi vaccinepasset ganske enkelt kan løse konkrete, potentielle problemer for danskerne.

Så langt så godt. Men hvis vi tilbyder vaccinepasset af ovenstående grunde, hvorfor så ikke tillade folk med passet at blive klippet hos frisøren?

Ville det ikke være lidt småligt af os andre at kræve, at de vaccinerede først må nyde livets goder, når vi alle er blevet tilbudt en vaccine (eller er blevet immune gennem smitte)?

Hvis nedlukningerne var "givet fra oven" og altså ikke var noget, som vi havde indflydelse på, ville de fleste mennesker nok kunne acceptere, at personer med vaccinepasset kunne gå til frisør og restaurant.

Hvilken glæde får du og jeg af at begrænse andre, bare fordi vi ikke selv kan få? Problemet er dog, at nedlukningerne ikke er "givet fra oven". De er politisk bestemt.

Det stod klart meget tidligt i coronaforløbet, hvor Søren Brostrøm i meget tydelige vendinger ud fra sundhedsfaglige overvejelser - få timer før det berømte pressemøde den 11. marts - frarådede den fuldstændige nedlukning af Danmark.

Når nedlukningerne er politisk bestemt, kan de i kombination med et vaccinepas fungere som en reel politisk pression – eller indirekte tvang, om man vil – for at få danskerne til at vaccinere sig.

Læs også

Jo længere tid, samfundet holdes lukket, jo flere vil føle sig presset til at tage vaccinen, hvad enten de ønsker det eller ej. Og det bekymrer med rette mange, der mener, at tvangsvaccination – også i indirekte form – er stærkt problematisk.

Derfor bør introduktionen af et vaccinepas følges op af meget klare rammer for, hvornår økonomien får lov til at åbne op igen.

Den nyeste forskning af covid-19-nedlukninger verden over viser, at effekten af selve nedlukningerne er yderst begrænset, så en genåbning kan ske ret tidligt, uden at det behøver at føre til en stor stigning i antallet af cases.

En introduktion af vaccinepasset bør derfor følges op med en klar beskrivelse af, hvornår folk, der ikke er vaccineret, kan forvente, at alt åbnes op.

Det kunne for eksempel være sidst i marts, når alle plejekrævende, alle patienter med særligt øget risiko og alle over 80 år ifølge Sundhedsstyrelsen er vaccineret, forudsat, at antallet af indlagt samtidig er under det nuværende niveau.

-----

Jonas Herby (født 1978) er specialkonsulent i Cepos og debatterer med en klar liberal kant. Han har især fokus på betydningen af den offentlige regulering og prioriteringer i den offentlige sektor. Jonas Herby er cand.polit. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Herby

Specialkonsulent, Cepos
cand.polit. (Univerisity of Wisconsin-Madison og Københavns Uni. 2006)

0:000:00